Στην Αθήνα για την Ευρω-Αραβική Διάσκεψη ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Print Friendly and PDF

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης μεταβαίνει σήμερα, στην Ελλάδα, όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες της δεύτερης Ευρω-Αραβικής Συνόδου (EU-Arab Summit), που πραγματοποιείται στις 9 και 10 Νοεμβρίου, στην Αθήνα.

Η ημερήσια διάταξη της Συνόδου θα καλύψει, μεταξύ άλλων, θέματα που άπτονται των γεωπολιτικών εξελίξεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Αραβικού κόσμου, της συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και της ναυτιλίας, της εκπαίδευση, των παραγωγικών επενδύσεων των Αραβικών χωρών σε χώρες της ΕΕ και των ευρωπαϊκών επενδύσεων στον αραβικό κόσμο.

Η πρώτη Σύνοδος πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα τον περασμένο Νοέμβριο.

Κατά τις εργασίες της Συνόδου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μιλήσει για τις σχέσεις της ΕΕ με τον αραβικό κόσμο και τον ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος ως γέφυρα συνεργασίας.

Κατα τη διαρκεια της παραμονής του στην Αθήνα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει σήμερα στις 8.30πμ συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο, και στις 11.30πμ θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος θα συνοδεύεται από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, θα επιστρέψει στην Κύπρο αύριο το απόγευμα.

Πότε πάει ο Ερντογάν Αθήνα

Κατά πάσα πιθανότητα στις 7-8 Δεκεμβρίου προβλέπεται να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Χακάν Τσαβούσογλου.

Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Τσινέρ, ο Τούρκος αντιπρόεδρος είπε ότι εδώ και πολύ καιρό οι διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα, οι ανωτάτου επιπέδου επαφές, οι επαφές σε επίπεδο Υπουργών και Πρωθυπουργών είναι σε υψηλό επίπεδο.

Για την οικοδόμηση τζαμιού στην Αθήνα, ο Τούρκος αντιπρόεδρος είπε ότι έχουν γίνει βήματα και πως “λένε πως από τους πρώτους μήνες του 2018 το τζαμί θα γίνει πραγματικότητα”.

Ναμί: Προϋπόθεση η αλλαγή μεθοδολογίας σε μια νέα διαδικασία

Είναι προϋπόθεση η αλλαγή (μεθοδολογίας) σε μια νέα διαδικασία στο Κυπριακό δήλωσε ο Οζντίλ Ναμί και πρόσθεσε ότι δεν αναμένονται νέες εξελίξεις πριν τις προεδρικές εκλογές και μόλις αυτές γίνουν, «ο ΓΓ του ΟΗΕ θα έχει επαφές και με τους δύο ηγέτες. Ωστόσο, είναι πολύ νωρίς για να υποθέσουμε ποια θα είναι η μορφή των συναντήσεων αυτών ή αν θα πάρει τη μορφή μιας κοινής συνάντησης».

Μιλώντας σε εκπομπή του παράνομου Μπαϊράκ, ο Τ/κ διαπραγματευτής είπε ότι έχουν συζητηθεί όλες οι πτυχές του Κυπριακού και δεν υπήρχε ανάγκη για νέα και μακρά προπαρασκευαστική διαδικασία. Οι συνομιλίες, πρόσθεσε, πρέπει να επικεντρωθούν στην επίλυση διαφόρων βασικών ζητημάτων, υπό τη μορφή πακέτου.