Στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου θα συζητηθεί η τοποθέτηση Ζελμάγιερ στη ΓΓ της Κομισιόν

Print Friendly and PDF

Tην τοποθέτηση στη Γενική Γραμματεία της Κομισιόν, του Μάρτιν Ζελμάγιερ, πρώην επικεφαλής του γραφείου (καμπινέ) του Προέδρου της Κομισιόν Γιούνκερ, αναμένεται να εξετάσει την ερχόμενη Δευτέρα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ομάδας των Πρασίνων Φιλίπ Λαμπέρτς.

Σύμφωνα με το Politico, η αιφνίδια τοποθέτηση του γερμανικής καταγωγής Καθηγητή Πανεπιστημίου και έμπειρου τεχνοκράτη, προκάλεσε τεράστια αναστάτωση μεταξύ θεσμικών και υπηρεσιακών παραγόντων στις Βρυξέλλες. Το Politico αναφέρει ότι Γάλλοι Ευρωβουλευτές απηύθυναν μάλιστα επιστολή προς τον Πρόεδρο της Κομισιόν Γιούνκερ, εκφράζοντας τις ανησυχίες τους σχετικά με «δυνητική σύγκρουση καθηκόντων, νεποτισμού και περιφρόνησης των κανόνων» στην Κομισιόν, δεδομένου ότι ο Ζεμάγιερ υπήρξε προσωπάρχης του Γιούνκερ και διαθέτει αξιοσημείωτη επιρροή στην Κομισιόν.

Το Ευρωκοινοβουλίο θα συζητήσει την εν λόγω τοποθέτηση την επόμενη Δευτέρα στη συνεδρίαση της Ολομέλειας. Η απόφαση αυτή ελήφθη στο πλαίσιο της Διάσκεψης των Προέδρων των πολιτικών ομάδων κατόπιν σχετικών αιτημάτων από διάφορες ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου, συμπεριλαμβανομένων των Πρασίνων και της ακροαριστερής ομάδας GUE / NGL.

Άλλες πολιτικές ομάδες, μεταξύ αυτών οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές, κατέθεσαν προφορικές ερωτήσεις στην Κομισιόν για το επίμαχο θέμα και δη σχετικά με τη νομιμότητα της τοποθέτησης. Η Ολλανδή Φιλελεύθερη Ευρωβουλευτής Sophie In’t Veld κατήγγειλε την τοποθέτηση στο Γραφείο του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή.