Υποβολή «9» υποψηφιοτήτων για τις Προεδρικές

Print Friendly and PDF

Με την υποβολή της υποψηφιότητας του Νίκου Αναστασιάδη ολοκληρώθηκε το μεσημέρι η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις προεδρικές εκλογές του 2018.

Υποβλήθηκαν συνολικά εννέα υποψηφιότητες, κατά σειρά υποβολής: Χάρης Αριστείδου, Χριστάκης Καπηλιώτης, Ανδρέας Ευστρατίου, Μιχάλης Μηνά, Χρίστος Χρίστου, Σταύρος Μαλάς, Νικόλας Παπαδόπουλος, Γιώργος Λιλλήκας, Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εκλογών Δημήτρης Δημητρίου είπε ότι με βάση τη νομοθεσία υπάρχει προθεσμία έξι ωρών για υποβολή ενστάσεων, για οποιονδήποτε λόγο από αυτούς που αναφέρονται στο άρθρο της σχετικής νομοθεσίας. Εξήγησε ότι μετά την πάροδο του χρόνου των ενστάσεων, οι υποψήφιοι είναι πλέον οριστικοί.

«Είμαστε σε συνεννόηση με το κυβερνητικό τυπογραφείο και εντός της ημέρας θα είναι έτοιμο το προσχέδιο και αύριο θα το παρουσιάσουμε σε συνάντηση με τους εκπροσώπους των υποψηφίων», ανέφερε.

Σε ερώτηση για τη σειρά των ονομάτων στο ψηφοδέλτιο εξήγησε ότι αυτή είναι ξεκάθαρη με βάση τη νομοθεσία. Προηγούνται οι υποψήφιοι που κατέρχονται ως υποψήφιοι κομμάτων, άρα προηγείται ο Μιχάλης Μηνά και ακολουθεί ο Χρίστος Χρίστου του ΕΛΑΜ. Μετά ακολουθούν οι συνασπισμοί κομμάτων, άρα θα ακολουθήσει ο Νικόλας Παπαδόπουλος κα μετά θα αναγράφονται οι ανεξάρτητες υποψηφιότητες με αλφαβητική σειρά με βάση το επώνυμο του υποψηφίου.

Το κείμενο ανανεώνεται

11:57 Οι υποστηρικτές της υποψηφιότητας Νίκου Αναστασιάδη:

11:47 Υπέβαλε υποψηφιότητα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης


Περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του και υποστηρικτές απευθύνθηκε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στο συγκεντρωμένο πλήθος:

Η επομένη των εκλογών θα πρέπει να μας βρει όλους ενωμένους χάριν του καλού της πατρίδας μας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και υποψήφιος για επανεκλογή στην Προεδρία της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης μετά την υποβολή της υποψηφιότητάς του, την οποία προτείνει η Πρόεδρος της ΚΣΣΕ και Αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ Στέλλα Κυριακίδου.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος συνοδευόταν από την οικογένειά του, στελέχη του κυβερνητικού σχήματος και δεκάδες οπαδούς του, ανέφερε στη δήλωσή του πως βρισκόμαστε στην τελική ευθεία προ των προεδρικών εκλογών και πως έθεσε υποψηφιότητα για δεύτερη και τελευταία θητεία, όπως είχε δηλώσει και κατά την εξαγγελία της υποψηφιότητάς του. Πιστεύω, πρόσθεσε, «ότι τις επόμενες των εβδομάδων και μέχρι τις εκλογές θα επικρατήσει ένα ήπιο πολιτικό κλίμα, γιατί την επομένη των εκλογών θα πρέπει η Κύπρος να μας βρει όλους ενωμένους χάριν του καλού της πατρίδας μας».

Ευχαρίστησε θερμά την Στέλλα Κυριακίδου αλλά και όλους εκείνους που υποστήριξαν την υποψηφιότητά του, όπως και όσους μέσα από τα μηνύματα, μέσα από τη συμπαράσταση, μέσα από τις εκδηλώσεις τους «δηλώνουν εμπιστοσύνη στις προσπάθειες που καταβάλλουμε να πετύχουμε ότι το καλύτερο δυνατόν για την πατρίδα μας».

«Τα όσα μέχρι σήμερα έχουμε επιτύχει δεν ήταν τυχαία. Ήταν το αποτέλεσμα μιας συλλογικής δράσης από πλευράς κυβερνητικού σχήματος, αλλά πρώτιστα και πάνω από όλα μέσα από τη συνεργασία και τη στήριξη συνδικαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων, πρώτιστα και πάνω όλα όμως των θυσιών του λαού».

Είπε πως στη βάση των όσων «μέχρι σήμερα έχουμε κατορθώσει σαν αποτέλεσμα των όσων έχω προαναφέρει, εδράζουμε και το όραμά μας για την επόμενη πενταετία. Ένα όραμα που θέλει την Κύπρο μας μια απόλυτα ευρωπαϊκή χώρα, ιδιαίτερα όμως μια ελεύθερη και πραγματικά ανεξάρτητη χώρα».

Ευχήθηκε σε όλους τους ανθυποψηφίους του ότι το καλύτερο, σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις ότι το καλύτερο, σημειώνοντας πως «προσδοκώ, εάν ο λαός με τιμήσει με την ψήφο του, να συνεργαστώ, κατά τον μέγιστο δυνατό τρόπο» για τις μεταρρυθμίσεις και τις αναγκαίες συνεργασίες «για τη δημιουργία εκείνων των προοπτικών, που από τη μια θα μας δίδουν μιαν πατρίδα ελεύθερη ενώ από την άλλη θα δημιουργούν τις προοπτικές ευημερίας του συνόλου του λαού».

 

11:41 Με τα εγγόνια στο βάθρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

11:40 Στο χώρο βρίσκονται και οι κόρες του Προέδρου της Δημοκρατίας, μαζί με τα εγγόνια του.

 

11:40 Εν μέσω χειροκροτημάτων έφτασε στο Συνεδριακό ο Νίκος Αναστασιάδης.

 

11:28 Υπόβαλε υποψηφιότητα ο Γιώργος Λιλλήκας

Ο υποψήφιος Γιώργος Λιλλήκας υπέβαλε υποψηφιότητα και απευθύνθηκε στο συγκεντρωμένο πλήθος.

Δημοκρατία σημαίνει προβληματισμός.

«Η πατρίδα μας βρίσκεται σήμερα μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις. Οι πολίτες καλούνται με την ψήφο τους να αποφασίσουν την πορεία που θα ακολουθήσει η πατρίδα μας τα επόμενα χρόνια. Όπως το 2013 έτσι και σήμερα απευθύνομαι και στηρίζομαι στους πολίτες. Απευθύνομαι στους πολίτες εκείνους οι οποίοι πιστεύουν στην αλλαγή, που θέλουν να αλλάξουν την Κύπρο. Στους πολίτες που είναι έτοιμοι να εργαστούν για να εκπληρώσουμε το κοινωνικό μας χρέος απέναντι στα παιδιά μας. Να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές ένα κράτος που θα λειτουργεί με διαφάνεια και θα προσφέρει αυτά που πρέπει στους πολίτες του».

«Είναι χρέος μας να παραδώσουμε στα παιδιά μας μία οικονομία που θα φέρνει ευημερία και ανάπτυξη. Μία κοινωνία που θα εδράζεται στην κοινωνική δικαιοσύνη. Μαζί με τους πολίτες το 2013 κάναμε ένα μεγάλο ταξίδι και φτάσαμε κοντά, πολύ κοντά στο να ανατρέψουμε μόνοι μας το κατεστημένο. Σε αυτούς τους πολίτες απευθύνομαι και σήμερα και τους καλώ να συνεχίσουμε εκείνη τη μεγάλη προσπάθεια που αρχίσαμε το 2013 και να την ολοκληρώσουμε με επιτυχία. Μαζί μπορούμε να φέρουμε ξανά το χαμόγελο στα χείλη των Κυπρίων. Μπορούμε να ανακτήσουμε τη χαμένη μας αξιοπρέπεια. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους φίλους που στήριξαν με την υπογραφή τους την υποψηφιότητά μου, ιδιαίτερα τον φίλο το Μάριο που μου έκανε την τιμή να με προτείνει».

11:23 Τη στιγμή που υπέγραψε για την υποψηφιότητά του ο Γιώργος Λιλλήκας, οι υποστηρικτές του φώναζαν «Άξιος».

Στα δεξιά του βρισκόταν ο Μάριος Παύλου, ο νεαρός που τον προτείνει.

11:16 Στο Συνεδριακό Κέντρο εισήλθε ο Γιώργος Λιλλήκας, πλαισιωμένος από μέλη της Συμμαχίας Πολιτών.

11:11 Υπέβαλε υποψηφιότητά ο Νικόλας Παπαδόπουλος

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά την υποβολή υποψηφιότητας ο κ. Παπαδόπουλος είπε:

 

Οι δικές μας προτάσεις φέρνουν το καινούργιο και η εμπιστοσύνη των πολιτών θα φέρει και θα κάνει πράξη την αλλαγή, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, μετά την υποβολή της υποψηφιότητάς του για τις προεδρικές εκλογές, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία» στη Λευκωσία. Την υποψηφιότητα του κ. Παπαδόπουλου προτείνει ο ιδρυτής της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης.

Ο κ. Παπαδόπουλος προσήλθε στο Συνεδριακό συνοδευόμενος από τα μέλη της οικογένειάς του και δεκάδες υποστηρικτές της υποψηφιότητάς του. Στη δήλωσή του ανέφερε πως «μπαίνουμε σήμερα στην τελική ευθεία για τη μεγάλη προσπάθεια για την αλλαγή. Με τιμά το γεγονός ότι σήμερα υπογράφουν και στηρίζουν τη δική μου υποψηφιότητα τα στελέχη των κινήσεων και των κομμάτων των δυνάμεων της αλλαγής», επεσήμανε.

Με τιμά, όμως, πρόσθεσε, «ιδιαίτερα το γεγονός ότι προτείνει τη δική μου υποψηφιότητα μια εξέχουσα προσωπικότητα που ξεχωρίζει για τους αγώνες και την προσφορά του. Για αυτό ακριβώς το λόγο θέλω να ευχαριστήσω τον γιατρό, τον Βάσο Λυσσαρίδη, ως επίσης και τους δεκάδες νέους που βλέπουν στη δική μου υποψηφιότητα ελπίδα και προοπτική», ανέφερε.

Συντάσσονται, σημείωσε, σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια για αλλαγή. «Πολίτες ανένταχτοι από όλα τα κοινωνικά στρώματα και κοινωνικούς χώρους. Συντάσσονται σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, το Μήνυμα Ελπίδας, η Αυτόνομη Πλατφόρμα, ο Σύνδεσμος Κατόχων Αξιογράφων, το Παρατηρητήριο. Συμμετέχουν οι Οικολόγοι, η Αλληλεγγύη, η ΕΔΕΚ, το ΔΗΚΟ», ανέφερε.

«`Ολοι μαζί, συναποτελούμε μια τεράστια κοινωνική πλειοψηφία, η οποία θέλει να δει να τερματίζονται αποτυχημένες πολιτικές, που θέλουν να επαναφέρουμε την αξιοπρέπεια πίσω στο λαό μας, που θέλουν να διορθώσουμε αδικίες, να ενισχύσουμε το κοινωνικό κράτος, να αποκαταστήσουμε τη μεσαία τάξη, να αναπτύξουμε την κυπριακή οικονομία, να αντιμετωπίσουμε τη διαπλοκή, τη διαφθορά, να εφαρμόσουμε στην πράξη μια νέα στρατηγική για την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και για τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού», ανέφερε.

«Οι δικές μας προτάσεις φέρνουν το καινούργιο. Η εμπιστοσύνη των πολιτών θα φέρει και θα κάνει πράξη την αλλαγή», επεσήμανε ο κ. Παπαδόπουλος και ευχήθηκε το 2018 να είναι ευτυχισμένο και δημιουργικό για όλες και όλους. Είπε επίσης πως ελπίζει και εύχεται το 2018 να φέρει αλλαγή, αξιοπιστία, ελπίδα, και πάνω από όλα ελευθερία στον τόπο μας.

11:12 Θερμό ήταν το χειροκρότημα τη στιγμή που ο Νικόλας Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στον Βάσο Λυσσαρίδη, ο οποίος είναι ο προτείνων.

11:10 Ο Μαρίνος Σιζόπουλος, εκπρόσωποι των Αξιογράφων, η Ελένη Θεοχάρους, ο Στέλιος Πλατής, ο Γιώργος Περδίκης κα, πλαισιώνουν τον Νικόλα Παπαδόπουλο κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του.

Στο πλάι του η σύζυγός του, Γιώτα Παπαδοπούλου και τα παιδιά τους.

11:07 Η λίστα των υποστηρικτών του Νικόλα Παπαδόπουλου

11:06 Στο Συνεδριακό Κέντρο, εν μέσω χειροκροτημάτων, εισήλθε ο Νικόλας Παπαδόπουλος. Δίπλα του ο Μαρίνος Σιζόπουλος, ο Γιώργος Περδίκης και η Ελένη Θεοχάρους.

11:02 Στο Συνεδριακό Κέντρο έφτασαν τα Επιτελεία Γιώργου Λιλλήκα και Νικόλα Παπαδόπουλου, με πολλούς από τους υποστηρικτές. Βρίσκονται εκεί εκπρόσωποι των Αξιογράφων, η Πρόεδρος της Αλλελεγγύης, Ελένη Θεοχάρους, ανεξάρτητος Βουλευτής Παύλος Μυλωνάς, ο Ανδρέας Αποστόλου της Συμμαχίας, ο Νίκος Κουτσού, η μητέρα του Νικόλα Παπαδόπουλο, Φωτεινή Παπαδοπούλου, κα. Τα Επιτελεία των δύο υποψηφίων αντάλλαξαν χειραψίες μεταξύ τους.

 

10:44 Με μηνύματα προς την κοινωνία ότι θα λειτουργήσει ως Πρόεδρος όλων των Κυπρίων για το αύριο της Κύπρου μας και όχι για τα αξιώματα και με έκκληση ο λαός να τον εμπιστευθεί, κατέθεσε την υποψηφιότητά του ο ανεξάρτητος υποψήφιος Σταύρος Μαλάς.

Έφτασε στο Συνεδριακό Κέντρο συνοδευόμενος από την οικογένειά του, την ηγετική πυραμίδα του εκλογικού του επιτελείου αλλά και πολλά και κορυφαία στελέχη του ΑΚΕΛ, με τον Γενικό του Γραμματέα, τον τέως Βουλευτή Νίκο Κατσουρίδη, πρώην Υπουργούς και κρατικούς αξιωματούχους στη διακυβέρνηση Χριστόφια, τον πρώην ΚΕ Μιχάλη Παπαπέτρου, τον πρώην Υπουργό Σωτήρη Φλουρέντζο και πολλούς άλλους ανένταχτους πολίτες.

Την υποψηφιότητα Μαλά πρότεινε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου.

Στις δηλώσεις του ο κ. Μαλάς ευχαρίστησε τον κ. Βασιλείου, τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, όλη την ηγεσία και κορυφαία στελέχη του κόμματος αλλά και τους ανένταχτους συμπολίτες μας «οι οποίοι είναι σήμερα μαζί μας και συστρατεύονται σε αυτή την προσπάθεια για να αλλάξουμε τη χώρα μας προς μια νέα κατεύθυνση».

Είπε πως η επόμενη πενταετία θα είναι μια πενταετία κορυφαίων πολιτικών αποφάσεων, μια πενταετία που θα διαχειριστούμε το Κυπριακό, τον επανασχεδιασμό της οικονομίας και την επούλωση των πληγών που μας άφησε η κρίση, να επανασχεδιάσουμε τον ενεργειακό μας σχεδιασμό, και να δώσουμε στίγματα αν θέλουμε καταπολέμησης της διαφθοράς και της διαπλοκής.

«Πρώτιστο μέλημά μου είναι η σύντομη επίλυση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου και στη βάση των ομόφωνων αποφάσεων του Εθνικού. Κατανοώ ότι υπάρχουν επιμέρους συζητήσεις και ανησυχίες από μέρους των συμπολιτών μας, αλλά όσο συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε αυτές τις ανησυχίες με επικίνδυνες προσεγγίσεις και σχοινοβασίες, τότε αυτό που θα καταφέρουμε είναι να στείλουμε το Κυπριακό και την επίλυσή του σε βάθος χρόνου και κατά την άποψή μου αυτά που μας ανησυχούν σήμερα δεν θα είναι πλέον στο τραπέζι, γιατί η ντε φάκτο διχοτόμηση της χώρας μας θα δημιουργήσει τέτοια τετελεσμένα που δεν θα μπορούμε πλέον να μιλάμε για βιώσιμη και λειτουργική λύση», σημείωσε.

Ο κ. Μαλάς είπε πως δεν θα μπορούμε να μιλάμε για βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας μας, γιατί η οικονομία και η ανάπτυξη της είναι άρρηκτα συνδεδεμένες και με την επίλυση του Κυπριακού.

Μεγάλη πρόκληση, πρόσθεσε, είναι να επουλώσει της πληγές που αφήνει πίσω της μια παρατεταμένη οικονομική κρίση, η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η ανεργία ειδικά στους νέους, η ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων μετά την απορρύθμιση που επέφερε η παρούσα διακυβέρνηση, η εφαρμογή του ΓεΣΥ, οι μεταρρυθμίσεις στην παιδεία, η στήριξη της υπαίθρου και πολλά άλλα.

«Όλα αυτά πρέπει να μας προβληματίσουν, ιδιαίτερα πως θα βαδίσουμε και ειδικότερα να δούμε και λίγο την ιστορία της οικονομίας, τα τελευταία 25 χρόνια μας έχουν διδάξει ότι δεν μπορούμε να αυτοσχεδιάζουμε σε συγκυριακές βάσεις, πρέπει να δώσουμε εύρος και διάρκεια και βάθος, η ευρωπαϊκή χώρα να κινηθεί με εξωστρέφεια και αυτοπεποίθηση. Να επενδύσουμε στον άνθρωπο, στη δημιουργικότητα και ικανότητα, στην επιστημοσύνη, την καινοτομία και την έρευνα και όλους τους τομείς», ανέφερε.

Ο κ. Μαλάς είπε ότι η εξωστρέφεια σε μια οικονομία που εδράζεται κυρίως σε επιστημοσύνη, είναι ο μονόδρομος για να δημιουργήσεις μια κοινωνία με αυτοπεποίθηση που να είναι πολιτικά και κοινωνικά ώριμη, να επιδιώκει και να δέχεται ότι ο διαχωρισμός κράτους και Εκκλησίας είναι ένδειξη προόδου.

Ανέφερε ότι πρέπει να αφήσουμε πίσω μας τις λογικές των αυτοσχεδιασμών, για να δώσουμε όραμα και προοπτική αλλά και να επανασχεδιάσουμε και το στρατηγικό μας σχεδιασμό για τα ενεργειακά.

«Επιβάλλεται ένας ευρύτερος ενεργειακός σχεδιασμός που δεν θα αγγίξει μόνο τη διαχείριση του φυσικού αερίου αλλά και άλλους τομείς όπως ο ηλεκτρισμός , οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες και άλλα. Για να τα καταφέρουμε πρέπει να καταπολεμήσουμε ένα μεγάλο σαράκι, που έχει εκτραφεί, και αυτή είναι η διαφθορά και η διαπλοκή και ( η ανάγκη) για σεβασμό στους θεσμούς, για να μπορέσεις όμως να τα καταπολεμήσεις αυτά πρέπει ο Πρόεδρος και η κυβέρνηση να έχουν την πολιτική προπαίδεια και τη θέληση για να σέβονται τους θεσμούς», είπε.

Ο κ. Μαλάς έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι ένας Πρόεδρος πρέπει να δέχεται και τον έλεγχο και την κριτική και να περιορίζει την εξουσία του στα πλαίσια που επιβάλλει το Σύνταγμα.

«Να στείλω μήνυμα στην κοινωνία, αφουγκράζομαι τα μηνύματα και τις ανησυχίες της και ότι για μένα είναι μονόδρομος να λειτουργήσω ως Πρόεδρος όλων των Κυπρίων, γιατί αυτό που μας ενώνει είναι το αύριο, η Κύπρος μας και όχι τα αξιώματα και θα αξιοποιήσω τα καλύτερα μυαλά της χώρας μας, από όλους τους πολιτικούς χώρους και στρώματα της κοινωνίας και σας καλώ να με εμπιστευθείτε», κατέληξε ο Σταύρος Μαλάς.

10:31 Συνοδευόμενος από τον προτείνοντα, Γιώργο Βασιλείου, έφτασε ο υποψήφιος Σταύρος Μαλάς.

10:17 Υπέβαλε υποψηφιότητα ο Χρίστος Χρίστου

Με το μήνυμα πως η μόνη καθαρή φωνή είναι η φωνή του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (ΕΛΑΜ) υπέβαλε την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές ο Πρόεδρος του κόμματος Χρίστος Χρίστου. Την υποψηφιότητα του κ. Χρίστου προτείνει ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης.

Ο κ. Χρίστου, ο οποίος προσήλθε στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία» συνοδευόμενος από οπαδούς του ΕΛΑΜ, ανέφερε στη δήλωσή του, μετά την υποβολή της υποψηφιότητάς του πως «καταθέτοντας σήμερα και επίσημα τη δική μας υποψηφιότητα απευθυνόμαστε στους συμπολίτες μας με το μήνυμα ότι, αν θέλουν αλλαγή και θέλουν να τελειώσουν με το παλιό, το σάπιο, το διεφθαρμένο, η μόνη καθαρή φωνή είναι η φωνή του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου».

Ο κ. Χρίστου ευχήθηκε σε όλο τον κόσμο καλή χρονιά, με υγεία, και στην πατρίδα μας καλή λευτεριά.

 

10.15 Στο συνεδριακό έφτασε ο Χ. Χρίστου υποψήφιος του ΕΛΑΜ

 

10.14 Στο Συνεδριακό Κέντρο έφτασε αυτή τη στιγμή ο Νίκος Κατσουρίδης. Τον υποδέχθηκε η Ειρήνη Χαραλαμπίδου ενώ αμέσως μετά έφτασε και ο Χρ. Μέσσης.

 

 

10:12 Υπέβαλε υποψηφιότητα ο Μηνά με επίθεση στα ΜΜΕ

Επικριτικός κατά των ΜΜΕ και διατυπώνοντας ισχυρισμούς για «παρανομίες και χρηματισμό» ψηφοφόρων υπέβαλε την υποψηφιότητά του ο Μιχάλης Μηνά, Πρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνης.

Ανέφερε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών λειτουργεί καλά και προβαίνει σε καθοδηγήσεις προς τους υποψηφίους, όμως υπάρχουν, όπως είπε, σοβαρά θέματα καθώς – όπως υποστήριξε – παραβιάζονται νομοθεσίες και δεν υπάρχει κάποιος υπεύθυνος «για να βάλει στοπ σε κάποια άτομα που έχουν ήδη παραβιάσει νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Μίλησε για επιτελεία που ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο ευρώ ως όριο στην προεκλογική εκστρατεία, με τεράστιες διαφημίσεις και κατήγγειλε «χρηματισμό ψηφοφόρων». Ο κ. Μηνά είπε ότι ο Γενικός Ελεγκτής ανέφερε ότι «όντως είναι εξόφθαλμο ότι έχουν ξεπεράσει το νόμο» και γίνεται αθέμιτος ανταγωνισμός. Ο Μιχάλης Μηνά είπε ακόμα ότι οι νόμοι πρέπει να ελέγχονται και χαρακτήρισε λυπηρό το γεγονός ότι τα ΜΜΕ και δημοσιογράφοι «είναι υπηρέτες του ψεύδους και της παραπληροφόρησης», όπως ισχυρίστηκε.

Ισχυρίστηκε επίσης ότι τα ΜΜΕ δεν παρουσιάζουν τη σωστή εικόνα και ότι ενώ έστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου δεν έλαβε καμία απάντηση γιατί «έχει βρεγμένη τη φωλιά του», κατά την έκφρασή του.

Εξέφρασε την ευχή οι εκλογές να διεξαχθούν σε κόσμιο πλαίσιο και μίλησε για «σκληρές εκλογές με ανατροπές», προσθέτοντας ότι θα υπάρχουν εκπλήξεις και στο δεύτερο γύρο θα κριθούν οι εκλογές με χίλιες, δύο χιλιάδες ή τρεις χιλιάδες ψήφους.

Ο κόσμος, κατέληξε, θα εκφραστεί στις 28 του Γενάρη.

 

 

Καλημέρα σας,

Σήμερα είναι μία ξεχωριστή ημέρα. Έχω να αναφέρω ορισμένα γεγονότα κατά τη διάρκεια των εκλογών και να προλάβω κάποια πράγματα για το μήνα Ιανουάριο.

Το ΥΠΕΣ λειτουργεί καλά, ως administration, όμως υπάρχουν σοβαρά θέματα. Δεν υπάρχει κάποιος υπεύθυνος στην Κύπρο να βάλει ένα stop σε όσους παραβιάζουν τους νόμους. Επιτελεία έχουν ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο. Δεν θα αναφερθώ σε παραδείγματα ότι εξαγοράζουν ψηφοφόρους. Από τη στιγμή που ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι ξεπεράστηκε το όριο του ενός εκατομμυρίου είναι

Είναι λυπηρό. Τα ΜΜΕ είσαστε υπηρέτες του ψεύδους και της παραποληροφόρησης. Είναι ντροπή σας. Δεν παρουσιάζεται τη σωστή εικόνα του πιο σημαντικού γεγονότος σε μία χώρα, των Προεδρικών Εκλογών. Ελπίζω ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν σωστά και σε κόσμια πλαίσια. Έχουμε έγνοια. Οι εκλογές είναι σκληρές. Θα υπάρξουν ανατροπές και θα εκπλαγείτε. Οι δημοσκόποι θα αλλάξουν επάγγελμα.

Δεν υπάρχει φαβορί, αυτές είναι οι δικές μας πληροφορίες αλλά όλα είναι στο τραπέζι. Κάποιοι προσπαθούν να περάσουν ότι υπάρχουν φαβορί αλλά προβλέπουμε ότι οι εκλογές θα κριθούν στο δεύτερο γύρο με 1-2 χιλιάδες ψήφους.

Υπάρχει μία διατεταγμένη προκατάλληψη εναντίον των νέων κομμάτων και στέλνω μήνυμα στους εκδότες και τους καναλάρχες ότι αυτό που φοβούνται θα το πάθουν. Είναι το νέο εναντίον του κατεστημένου.

10:16 Σε αναμονή της υποβολής υποψηφιότητας Μ. Μηνά

Ο τέταρτος υποψήφιος Μ. Μηνά αναμένει να υποβάλει υποψηφιότητα στις 10:00

Οι υποστηρικτές του Μιχάλη Μηνά:

09:36 Απευθυνόμενος στον κόσμο της Κύπρου, τον απανταχού Ελληνισμό αλλά και στους Τουρκοκύπριους, υπέβαλε σήμερα την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές του 2018 ο Χριστάκης Καπηλιώτης.

«Διακατέχομαι από αισθήματα αγανάκτησης λόγω της συνεχιζόμενης τουρκικής αδιαλλαξίας και της στασιμότητας του Κυπριακού εδώ και 44 σχεδόν χρόνια», ανέφερε και ευχήθηκε σε όλους Καλή Χρονιά.

09:30 Υπέβαλε την υποψηφιότητα του ο Ανδρέας Ευστρατίου, καθισμένος σε τροχοκάθισμα λόγω κινητικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το τελευταίο διάστημα.

Κατέρχομαι στις εκλογές για να αντιπροσωπεύσω τους ανθρώπους του περιθωρίου, δήλωσε ο Α. Ευστρατίου

Κατεβαίνω ως υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές για να αντιπροσωπεύσω τους ανθρώπους που βρίσκονται στο περιθώριο, δήλωσε ο Ανδρέας Ευστρατίου, κατά την προσέλευσή του το πρωί στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», για την υποβολή της υποψηφιότητάς του για τις προσεχείς προεδρικές εκλογές.

Ο κ. Ευστρατίου, ο οποίος προσήλθε στο Συνεδριακό με τροχοκάθισμα, έκανε λόγο για κρίσιμες προεδρικές εκλογές και αναφέρθηκε στη φτώχεια και την ανεργία που μαστίζουν τα τελευταία χρόνια, και την αδικία που υπάρχει, προσθέτοντας πως «κατεβαίνω σε αυτές τις εκλογές για να αντιπροσωπεύσω αυτούς τους ανθρώπους που είναι πάντα στο περιθώριο και όποτε έχει εκλογές λαμβάνονται υπόψη».

Είπε πως είναι η δέκατη φορά που κατέρχεται ως υποψήφιος, προσθέτοντας πως «θα κατεβαίνω πάντα, όσον αυτή η βασανισμένη καρδιά κτυπά, θα κτυπά παλμούς αγώνος, παλμούς ελευθερίας, παλμούς για τη δικαίωση του νησιού μας».

Σε δήλωσή του μετά την υποβολή της υποψηφιότητάς του, ο κ. Ευστρατίου είπε πως δεν πρόκειται να υφαρπάσει την ψήφο κανενός με ψεύτικες υποσχέσεις «όπως κάνουν τα κόμματα, οι κομματικοί πολιτικοί μας, που εδώ και αρκετά χρόνια μας κοροϊδεύουν και μας παίρνουν από εκλογές σε εκλογές για τη λύση του Κυπριακού, που εδώ και αρκετά χρόνια μας κοροϊδεύουν οι μεγάλες δυνάμεις».

Είπε πως θα παλέψει για τους φτωχούς και τους αδικημένους, που μένουν πάντα στο περιθώριο. Πρόσθεσε πως «τα σύνορά μας δεν είναι στο Λήδρα Πάλας, είναι στην Κερύνεια, είναι στην Αμμόχωστο, είναι στην Μόρφου, είναι στην Κωνσταντινούπολη. Θα παλέψω για την ελευθερία του Αποστόλου Ανδρέα, για να φθάσουμε όλοι εκεί και να προσκυνήσουμε ελεύθεροι, γονατιστοί».

Ανέφερε πως δεν βάζει υποψηφιότητα για την καρέκλα και τα λεφτά, σημειώνοντας πως θα είναι άμισθος Πρόεδρος και θα δουλεύει σκληρά για τη φτωχολογιά. Είπε πως ενώ μαστίζουν τον τόπο μας εδώ και αρκετό καιρό η φτώχεια, η κρίση και το κούρεμα «αυτοί οι κύριοι έκαναν γιγαντοαφίσες για να δειχτούν στον κόσμο, για να τους ψηφίσουν. Όμως έχουν χάσει το παιγνίδι».

Σημείωσε πως πάνε από χωριό σε χωριό, από επαρχία σε επαρχία και από σπίτι σε σπίτι, από εγκαίνια σε εγκαίνια, στους δρόμους, σε καταστήματα, και «άφησαν τα αριστοκρατικά τους γραφεία,» κατά την έκφρασή του.

«Τους μιναρέδες που ανακαινίζουν τώρα, πότε θα τους ανακαινίσουν κύριοι; To λάβαρο της ντροπής, τη σημαία που με δάκρυα στα μάτια τη βλέπω όταν έρχομαι στη Λευκωσία πότε θα την εγκαινιάσουν κύριοι;», ανέφερε, σημειώνοντας πως αυτή η νίκη δεν θα είναι προσωπικά δική του, αλλά νίκη ολόκληρου του κυπριακού λαού.

 

 

09:24 Υπέβαλε την υποψηφιότητα του ο Χριστάκης Καπηλιώτης

«Διακατέχομαι από αισθήματα αγανάκτησης λόγω της στασιμότητας στο κυπριακό εδώ και 44 χρόνια», ανέφερε σε σύντομη δήλωση

 

09:05 Υπέβαλε την υποψηφιότητα του ο Χάρης Αριστείδου

 

 

Προηγούμενη ενημέρωση

Στην τελική ευθεία από σήμερα οι προεδρικές εκλογές της 28ης Ιανουαρίου με την υποβολη των υποψηφιοτήτων στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξένια.

Η διαδικασία αρχίζει στις 9 το πρωί και θα ολοκληρωθεί μετά τις 12 το μεσημέρι.

Ποιοι προτείνουν τους υποψηφίους

Σημαντικά είναι και τα μηνύματα που στέλλουν τα εκλογικά επιτελεία, πολιτικά ή και συμβολικά ακόμα, με την επιλογή των ατόμων που προτείνουν και στηρίζουν τους προεδρικούς υποψηφίους.

Τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος θα καταθέσει τελευταίος χρονικά την υποψηφιότητα του στις 11:45 το πρωί, θα προτείνει η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Στέλλα Κυρακίδου. Τη λίστα των 100 που υποστηρίζουν την υποψηφιότητα του νυν προέδρου συγκροτούν κατά το πλείστον εξωκομματικές προσωπικότητες, από τον χώρο του των επιχειρήσεων, του πολιτισμού και των γραμμάτων, πρώην Υπουργοί και Βουλευτές, καθώς και οι πρόεδροι των οργανώσεων νεολαίας του ΔΗΣΥ.

Τον Νικόλα Παπαδόπουλο, θα προτείνει αντίστοιχα ο ιδρυτής και επίτιμος πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης. Στηρίζουν οι πρόεδροι και οι ηγεσίες των κομμάτων και των κινήσεων που υποστηρίζουν την υποψηφιότητα του, προσωπικότητες της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής καθώς και αριθμός νέων ανθρώπων.

Τον ανεξάρτητο υποψήφιο Σταύρο Μαλά, σε αυτές τις εκλογές θα προτείνει ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου. Την υποψηφιότητα του στηρίζουν μεταξύ άλλων ο ΓΓ και μέλη της ανώτατης ηγεσίας του ΑΚΕΛ, ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, νεολαίοι και πολιτικές προσωπικότητες.

Τον πρόεδρο της Συμμαχίας, Γιώργο Λιλλήκα θα προτείνει, σε μία συμβολική κίνηση όπως μας ειπώθηκε, ο 23χρονος αγωνιστής της ζωής Μάριος Παύλου, ενώ στον κατάλογο με τους στηρίζοντες συναντάμε κομματικά στελέχη, ανένταχτους πολίτες, πανεπιστημιακούς και ανθρώπους του μόχθου από όλη τη Κύπρο.

Τέλος τον πρόεδρο του ΕΛΑΜ Χρίστο Χρίστου θα προτείνει ο βουλευτής του Μετώπου Λίνος Παπαγιάννης και θα στηρίξουν κομματικά κατά βάση στελέχη. Τα μέλη του πολιτικού Συμβουλίου και της Κ.Ε., οι δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι του ΕΛΑΜ και μέλη της νεολαίας.