Στιγμιότυπα από την ορκωμοσία Αναστασιάδη στη Βουλή (φώτο)

Print Friendly and PDF

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έδωσε το πρωί της Τετάρτης τη νενομισμένη διαβεβαίωσή του από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, σύμφωνα με το άρθρο 42 του Συντάγματος. «Διαβεβαιώ επισήμως πίστιν και σεβασμόν εις το Σύνταγμα και τους συνάδοντας αυτώ νόμους και εις τη διατήρησιν της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Δημοκρατίας της Κύπρου», ανέφερε.

Στη συνέχεια, μίλησε από το βήμα της Βουλής, ενώ μετά δέχθηκε τα συγχαρητήρια των κοινοβουλευτικών ομάδων.

Στη Βουλή βρίσκονται μεταξύ άλλων, η σύζυγος του Προέδρου Αναστασιάδη, τα παιδιά του, ο Γενικός Εισαγγελέας, ο Γενικός Ελεγκτής, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γιώργος Βασιλείου, πρώην βουλευτές (μεταξύ τους και ο Μάριος Κάρογιαν) κα.

Κατά τη διάρκεια της διαβεβαίωσης , έξω από τη Βουλή βρέθηκαν διαμαρτυρόμενοι για τα έργα που πραγματοποιούνται στις «Σπηλιές της Φώκιας» στην Πέγεια.

Ομιλία Προέδρου της Δημοκρατίας:
Για «συγκίνηση και αίσθημα ευθύνης απέναντι σε ολόκληρο τον κυπριακό λαό», έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ομιλία του.
«Ασυγχώρητη αλαζονεία, εάν ισχυριζόμουν πως η πρόοδος της χώρας οφείλετε αποκλειστικά στις πολιτικές της Κυβέρνησης και όχι σαν αποτέλεσμα της μεταξύ μας συνεργασίας. Εκφράζω σε εσάς τις θερμές μου ευχαριστίες», τόνισε ενώ αναφέρθηκε και στις προκλήσεις που βιώνουν οι πολίτες.
Υπάρχουν και διαφορές, είναι όμως ισχυρή η πεποίθηση εάν στον μεταξύ μας διάλογο αφήσουμε κατά μέρος τους κομματισμούς και επικρατήσει η λογική του καλώς νοουμένου συμφέροντος, πολλά μπορούν να επιτευχθούν.
Είναι καθήκον μου να επαναλάβω πως η παρούσα είναι η τελευταία μου θητεία και θέλω να την διακρίνει η αποφασιστικότητα και η ετοιμότητα για δημιουργικό διάλογο με όλες τις πολιτικές δυνάμεις.
Για «αντιμετώπιση της παρούσας κατάστασης με τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή. Κατάσταση που επιδεινώνεται με την παραβίαση από την Τουρκία των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην ΑΟΖ της ΚΔ. Με θλίβει η στάση ηγεσίας των Τ/κ, γιατί υπαναχωρούσα από συγκλίσεις», είπε.
Τόνισε επίσης πως οι τουρκικές κινήσεις, «επιβεβαιώνουν πως απώτερος στόχος δεν είναι η εξυπηρέτηση των τ/κ, αλλά η εξυπηρέτηση των στρατηγικών τους συμφερόντων».
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε πως «δυστυχώς, η Τουρκία και οι Τ/κ όχι μόνο παρουσιάζονται απρόθυμοι , αλλά και με απαράδεκτες προτάξεις, καθιστούν την επανέναρξη των συνομιλιών, τουλάχιστον επί τους παρόντος, αδύνατη». Αν αρθούν, όπως είπε, οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και οι απαράδεκτες προτάξεις από Τ/κ πλευράς, «είμαι έτοιμος να εμπλακώ άμεσα σε ένα νέο διάλογο και μία νέα Διάσκεψη, εφόσον θα έχει προηγηθεί η κατάλληλη προετοιμασία. Την πιο πάνω θέση έχω διαβιβάσει και στον κ. Ακιντζί».
Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η μόνιμη ειρήνη μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από οριστική λύση του Κυπριακού προβλήματος.
Στόχος, όπως είπε, για αυτή την 5ετία, αποτελεί η συνέχεια των «όλων όσων μαζί πετύχαμε τα προηγούμενα χρόνια. Πέραν των 20 εθνικών στρατηγικών που έχουν υιοθετηθεί (ηλεκτρονική διακυβέρνηση, νεολαία, άτομα με αναπηρίες, προστασία παιδιών, πάταξη διαφθοράς, τουρισμό, Υγεία».
Τόνισε συνάμα, πως η Κυβέρνησή του θα συνεχίσει την πολιτική της μείωσης φόρων και προσέλκυσης επενδύσεων.
Όσον αφορά τα ΜΕΔ, είπε πως η Κυβέρνηση προωθεί τη δημιουργία και νέων εργαλείων, όπως εξειδικευμένου φορέα για αντιμετώπιση του προβλήματος, κάνοντας αναφορά στο σχέδιο «Εστία». Αναφέρθηκε ακόμη και σε ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ενώ τόνισε πως «ένας από τους βασικούς στόχους είναι η δημιουργία κράτους που θα αφουγκράζεται τις ανάγκες της κυπριακής κοινωνίας».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε ειδική αναφορά στο ΓεΣΥ και τόνισε, κατηγορηματικά, πως τα όσα έχουν συμφωνηθεί, θα υλοποιηθούν εντός των χρονοδιαγραμμάτων.

Ανέφερε επιπρόσθετα, πως θα συνεχιστεί η πολιτική μηδενικής ανοχής στις όποιες μορφές διαπλοκής ή διαφθοράς στη δημόσια ζωή, θεσμοθετώντας περαιτέρω μέτρα.
Τέλος, τόνισε πως στόχος είναι η ολοκλήρωση ανασυγκρότησης του κράτους που θα οδηγήσει στην Κύπρο της νέας εποχής. «Αυτό είναι και το όραμά μου για τη 2η και τελευταία θητεία» είπε. Μία θητεία, που θα «τη διακρίνει η ισχυρότατη βούληση για συνεργασία με όλους. Κανένας δεν θα είναι αντίπαλος. Αντίπαλος όλων είναι τα προβλήματα που ο λαός και η πατρίδα αντιμετωπίζει. Μας ενώνει το κοινό όραμα ή το καθήκον να φτιάξουμε ένα ελεύθερο και σύγχρονο κράτος, συμβατό με τις προσδοκίες του λαού μας. Το 2023 θέλω να παραδώσω ένα τέτοιο κράτος».

Ομιλία Συλλούρη:

«Η εγκατάσταση ενώπιον της Βουλής, αποτελεί ύψιστη έκφραση της δημοκρατικής κυριαρχίας. Εκφράζει ακόμη τις σχέσεις αλληλοσεβασμού και καλής συνεργασίας που πρέπει να υπάρχουν μεταξύ της Εκτελεστικής και Νομοθετικής Εξουσίας, για τη διαφύλαξη των Αρχών και Αξιών της ΚΔ», είπε ο κ. Συλλούρης, εκφράζοντας συνάμα θερμά συγχαρητήρια στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, εκ μέρους της Βουλής.

Είπε επίσης πως η εκλογή του αυτή αποτελεί κορύφωση του πλούσιου πολιτικού του βίου.

Υπογράμμισε συνάμα πως στη μεγάλη προσπάθεια εκσυγχρονισμού του κράτους, χρειάζονται κοινές ενέργειες. «Καλούμαστε σε ενότητα, για να προστατεύσουμε την ΚΔ και ενωμένοι να συνεχίσουμε το δύσκολο αγώνα μας για εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης που θα τερματίζει την τουρκική κατοχή», είπε.

Αύριο Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Προεδρικού Μεγάρου η τελετή διαβεβαίωσης των μελών του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, καθώς και η τελετή διορισμού κυβερνητικών αξιωματούχων, ενώπιον του Προέδρου Αναστασιάδη.

 

Φωτό: ΚΥΠΕ / Κάτια Χριστοδούλου