Στις 9.05 σταμάτησε η ζωή στην Τουρκία εις μνήμην Ατατούρκ

Print Friendly and PDF

Στις 9.05 το πρωί σταμάτησε η ζωή στην Τουρκία, ώρα που πριν από 79 χρόνια πέθανε ο ηγέτης της χώρας Κεμάλ Ατατούρκ. Όπως κάθε χρόνο ακούστηκαν οι σειρήνες και εκατομμύρια άνθρωποι σταμάτησαν ό,τι έκαναν αποδίδοντας τιμή με μονόλεπτη σιγή.

“Τέτοια αγάπη δεν υπάρχει”, έγραφαν στους τίτλους τους τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Στην είσοδο του Ντολμάμπαχτσε όπου είχε πεθάνει ο Ατατούρκ και το ρολόι είναι ακόμη σταματημένο στις 9.05 σχηματίστηκε μεγάλη ουρά. Στο δωμάτιο που ο Ατατούρκ πέθανε άφηναν λουλούδια ενώ πολλοί έκλαιγαν συγκινημένοι.

Το μετρό σταμάτησε για ένα λεπτό και οι άνθρωποι στάθηκαν προσοχή, στις γέφυρες της Κωνσταντινούπολης τα αυτοκίνητα σταμάτησαν και οι άνθρωποι βγήκαν έξω και στάθηκαν προσοχή. Στο Καντίκιοϊ (Χαλκηδόνα) της ασιατικής Κωνσταντινούπολης χιλιάδες άνθρωποι σχημάτισαν αλυσίδα 6.5 χιλιομέτρων στις 9.05. Τα σκάφη συμμετείχαν με τις σειρήνες τους και ανέμιζαν την τουρκική σημαία.

Στο Μαυσωλείο Ατατούρκ στην Άγκυρα χιλιάδες Τούρκοι από όλη την Τουρκία πήγαν για να αποτίσουν φόρο τιμής στον ηγέτη τους.
Στη Μπρούσα 613 μαθητές λυκείου παίζοντας τον ύμνο της Σμύρνης παρατάχθηκαν σε σχήμα καρδιάς.

Η Μπεσινκτάς στο στάδιο Ατατούρκ με χορογραφία στο στάδιο Ατατούρκ τίμησε τη μνήμη του Ατατούρκ στις 9.05. Εκδηλώσεις έγιναν σε όλη την Τουρκία την ώρα του θανάτου του Κεμάλ Ατατούρκ.