«Συμμετοχή P5 του ΣΑ σε νέα Διάσκεψη για την Κύπρο βάσει συναίνεσης των δύο μερών»

Print Friendly and PDF

Η Κίνα τηρεί μια ανοικτή θεώρηση στο θέμα της εμπλοκής των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και πιστεύει πως η εμπλοκή τους, εκτός αυτής του Ηνωμένου Βασιλείου, πρέπει να βασιστεί στη συναίνεση μεταξύ των δυο κοινοτήτων, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρέσβης της Κίνας στην Κύπρο, Huang Xingyuan.

Ο Κινέζος Πρέσβης σημείωσε παράλληλα πως «μόνο όταν όλα τα μέρη συμφωνήσουν για τη συμμετοχή τους και προβούν στις απαραίτητες διευθετήσεις, αυτό θα έχει ένα θετικό αντίκτυπο».

Ο κ. Huang επεσήμανε, σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, πως ως ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η Κίνα ενθαρρύνει όλα τα μέρη να διατηρήσουν τον ενθουσιασμό για τις διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού, να στηρίξουν και να βοηθήσουν τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών και άλλων μερών, δημιουργώντας από κοινού ευνοϊκές συνθήκες για την επανέναρξη των συνομιλιών.

«Παρά τις προσωρινές δυσκολίες στις συνομιλίες, η Κίνα πιστεύει πως ο κυπριακός λαός έχει τη θέληση, τη σοφία και την ικανότητα να υπερπηδήσει τις παρούσες δυσκολίες», υπέδειξε.

Υπογράμμισε πως η χώρα του θα συνεχίσει να διαδραματίζει ένα εποικοδομητικό ρόλο στη διατήρηση της σταθερότητας στο νησί και στην προώθηση της επανέναρξης των συνομιλιών. Όσον αφορά την επανέναρξη των συνομιλίων, είπε πως αυτό που είναι καίριας σημασίας είναι η σταθερή βούληση και οι θετικές ενέργειες των δυο κοινοτήτων.

«Η θέση της Κίνας στο Κυπριακό είναι σταθερή και ξεκάθαρη. Υποστηρίζει σθεναρά την επίλυση του Κυπριακού στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών με μια συνολική, δίκαιη και λογική λύση και υποστηρίζει όλες τις ειρηνικές προσπάθειες προς μια διευθέτηση», ανέφερε.

Υπενθύμισε πως οι συνομιλίες για την Κύπρο είναι μια διαδικασία υπό κυπριακή καθοδήγηση και τα Ηνωμένα Έθνη έχουν παίξει ένα ρόλο ενεργούς υποστήριξης και βοήθειας.

Ερωτηθείς πώς βλέπει η Κίνα το ρόλο της Κύπρου σε μια περιοχή εντάσεων, ο Κινέζος Πρέσβης είπε πως η Κύπρος είναι μια από τις λίγες δημοκρατίες στην περιοχή που διατηρεί πολιτική σταθερότητα και κοινωνική ηρεμία, εξου και ονομάζεται παράγοντας σταθερότητας.

Στο σημείο αυτό επεσήμανε τον αριθμό ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών στην Κύπρο τα τελευταία δυο χρόνια χάριν, όπως είπε, στην αξιοπιστία της ως ένας ασφαλής προορισμός στην περιοχή.

Σε ό,τι αφορά τις ερευνητικές δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Huang ανέφερε πως η ανακάλυψη αποθεμάτων φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κύπρου αποτελεί ένα πολύτιμο κεφάλαιο για το λαό και μια μεγάλη ευκαιρία για οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

Σημείωσε πως εφόσον υπάρξει ανάπτυξη και χρήση των πηγών φυσικού αερίου, η Κύπρος θα μετατραπεί από μια χώρα εισαγωγέα ενέργειας σε ένα καθαρό εξαγωγέα, κάτι που θα βελτιώσει σημαντικά την οικονομική θέση της Κυβέρνησης, τονώνοντας την οικοδόμηση και την ανάπτυξη της χώρας και βοηθώντας στην εκπλήρωση του στόχου να καταστεί η Κύπρος ένα περιφερειακό ενεργειακό, εμπορικό και τουριστικό κέντρο.

Επιπρόσθετα, η ενέργεια μπορεί επίσης να υπηρετήσει ως καταλύτης για προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας και για γεφύρωση των αντιπαραθέσεων μεταξύ διαφόρων χωρών. Με αυτή την έννοια, το θέμα της ενέργειας θα φέρει επίσης νέα ελπίδα στην επανένωση του νησιού συντομότερα, επεσήμανε.

Σε ερώτηση για τις σχέσεις Κύπρου και Κίνας, ο κ. Huang ανέφερε πως οι σχέσεις των δυο χωρών μπαίνουν σε μια νέα εποχή με ευρείες προοπτικές συνεργασίας σε πολλούς τομείς όπως η πολιτική, ο πολιτισμός, ο τουρισμός, η οικονομία, το εμπόριο και οι επενδύσεις.

«Η Κίνα και η Κύπρος έχουν διατηρήσει μια ισχυρή πολιτική αμοιβαία εμπιστοσύνη και συνεργασία, κατανοώντας και υποστηρίζοντας η μια την άλλη στα ζητήματα σημαντικών συμφερόντων και στις διεθνείς σχέσεις. Η Κίνα επιθυμεί να συνεχίσει να ενδυναμώνει τις υψηλόβαθμες ανταλλαγές μεταξύ των δυο χωρών στο μέλλον, και ελπίζει ότι η Κύπρος, ως κράτος μέλος της ΕΕ, θα εργαστεί με την Κίνα για να προωθήσει ενεργά την ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας – ΕΕ», ανέφερε.

Σημείωσε πως το 2017 ο αριθμός των τουριστών και από τις δυο χώρες σημείωσε ρεκόρ, κάτι που δημιουργεί ένα θετικό μομέντουμ. Εξέφρασε την πεποίθηση πως η αύξηση θα συνεχιστεί με ένα σταθερό ρυθμό, με προσπάθειες και από τα δυο μέρη, και σημείωσε πως θα συνεχίσουν να προάγουν τον κινέζικο πολιτισμό στην Κύπρο μέσω του προγράμματος πολιτιστικών ανταλλαγών “Heart to Heart” και πως επιθυμούν να συνεργαστούν ενεργά με τα αρμόδια τμήματα για προαγωγή του κυπριακού πολιτισμού στην Κίνα.

Σημείωσε ακόμη πως οι δυο χώρες υπέγραψαν μια συμφωνία αμοιβαίας αναγνώρισης ακαδημαϊκών πτυχίων το 2017 και η περαιτέρω εφαρμογή της συμφωνίας θα εμπλουτίζει συνεχώς τα επιτεύγματα συνεργασίας στον εκπαιδευτικό τομέα.

Σε ό,τι αφορά τον οικονομικό τομέα, είπε πως υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες στο διμερές εμπόριο και τις επενδυτικές προοπτικές μεταξύ των δυο χωρών, και πως η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει ένα κέντρο αριστείας για μεταφορά κινέζικων εμπορευμάτων και κεφαλαίων με την επέκταση των αγορών στην περιοχή όπως στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και την Ευρώπη.

Ο κ. Huang ανέφερε πως καθώς η οικονομία της Κύπρο συνεχίζει να ανακάμπτει και να αναπτύσσεται, οι εξαγωγές της Κίνας προς την Κύπρο εισέρχονται σε μια εποχή με καλές ευκαιρίες.

Την ίδια στιγμή, τα υψηλής ποιότητας γεωργικά και άλλα αγαθά από την Κύπρο κερδίζουν περισσότερη προσοχή και αγάπη από την κινέζικη αγορά, εκτός από τις παραδοσιακές εξαγωγές προς την Κίνα, όπως τα χημικά και φαρμακευτικά προϊόντα, ανέφερε.

Είπε ακόμη πως τα τελευταία χρόνια υπήρξαν περισσότερες κινέζικες επενδύσεις στην Κύπρο και πως κινέζικες εταιρείες ή εταιρείες κινεζικών επενδυτικών συμφερόντων στις τηλεπικοινωνίες, την ενέργεια, την αεροναυπηγική και άλλους τομείς έχουν σημειώσει μεγάλα επιτεύγματα.

Η κυπριακή Κυβέρνηση έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες για προσέλκυση κινέζικων επενδύσεων στην Κύπρο, ενθαρρύνοντας τις κινέζικες εταιρείες να συμμετέχουν στη δημιουργία υποδομών, επιστημονικών και τεχνολογιών πάρκων, λιμένων, αεροναυτικών και τουριστικών διευκολύνσεων, κάτι που παρέχει πολλές ευκαιρίες στους Κινέζους επενδυτές, ανέφερε.

Ερωτηθείς για το θέμα της Βορείου Κορέας, ο κ. Huang είπε πως για πολύ καιρό η Κίνα εφαρμόζει συνολικά και επισταμένα τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας κατά ένα ισορροπημένο τρόπο, επισημαίνοντας πως η χώρα του καλεί όλα τα μέρη να επιδεικνύουν αυτοσυγκράτηση και να παραμένουν ψύχραιμα.

«Η Κίνα έχει κάνει επίμονες προσπάθειες για επίλυση του θέματος των πυρηνικών στη Χερσόνησο της Κορέας και παίζει συνεχώς ένα σημαντικό και εποικοδομητικό ρόλο. Το παρελθόν έχει αποδείξει ότι η πίεση και οι κυρώσεις δεν θα επιλύσουν ουσιαστικά το θέμα. Η μόνη ορθή λύση είναι η αντιμετώπιση των εύλογων ανησυχιών για το θέμα της ασφάλειας από όλα τα μέρη κατά ένα ισορροπημένο τρόπο μέσω διαλόγου», σημείωσε.

Αναφέρθηκε στην πρόταση της Κίνας «suspension-for-suspension” για επίλυση του θέματος καθώς και στη διττή “dual-track” προσέγγιση που προώθησε η χώρα του, χαρακτηρίζοντάς τες ως τις μόνες πραγματιστικές ιδέες και διαδικασίες.

‘Όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και οι εμπλεκόμενοι στο θέμα της Χερσονήσου πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να παίξουν ένα εποικοδομητικό ρόλο ώστε η κατάσταση να επιστρέψει στον δρόμο της ύφεσης και να πειστούν όλα τα μέρη να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να επιλύσουν το θέμα με ορθό τρόπο μέσω του διαλόγου, ανέφερε.

Ο κ. Huang εξέφρασε την ελπίδα όλα τα μέρη να κάνουν ένα σημαντικό βήμα προς τη διευθέτηση του ζητήματος μέσω διαλόγου.

Ερωτηθείς για το ρόλο της Κίνας σε ό,τι αφορά τα διεθνή θέματα όπως το εμπόριο, την οικονομία, τον πολιτισμό, την παιδεία κλπ, είπε πως τα τελευταία 40 χρόνια μεταρρύθμισης και ανοίγματος, η χώρα του έχει αναδειχθεί στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία και στη μεγαλύτερη δύναμη όσον αφορά το εμπόριο αγαθών στον κόσμο, συμβάλλοντας σε ποσοστό πέραν του 30% στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Αναφέρθηκε επίσης την Πρωτοβουλία της Κίνας «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος» που προωθήθηκε τα τελευταία τέσσερα χρόνια, επισημαίνοντας πως η χώρα του έχει ενεργά προωθήσει την αμοιβαία πολιτική εμπιστοσύνη, την οικονομική συνεργασία και τις πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ όλων των χωρών στην περιοχή με βάση την αρχή της ευρείας διαβούλευσης, της κοινής συμβολής και των αμοιβαίων ωφελημάτων, λαμβάνοντας μεγάλη αναγνώριση από τη διεθνή κοινότητα.

Πρόσθεσε πως οι προσπάθειες της Κίνας που στοχεύουν στην παγκόσμια ειρήνη και ανάπτυξη δεν πρέπει να αναχαιτιστεί από τη νοοτροπία του ψυχρού πολέμου.

Σημείωσε πως η χώρα του υπόσχεται να προσφέρει περισσότερα ποιοτικά αγαθά στον κόσμο, να αναλάβει περισσότερες διεθνείς υποχρεώσεις και να συμβάλει περισσότερο στο στόχο της διεθνούς ειρήνης και ανάπτυξης.