Συμφώνησαν κυβέρνηση και ΑΗΚ – Αναστέλλουν τα απεργιακά μέτρα

Print Friendly and PDF

Σε συμφωνία όπως συντεχνίες και Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΗΚ εργαστούν για να βελτιώσουν το έγγραφο αρχών που είχε ετοιμαστεί από την ΡΑΕΚ και το Υπουργείο σε ό,τι αφορά την ανεξαρτητοποίηση του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου (ΔΣΜΚ), κατέληξε η σημερινή σύσκεψη στο Προεδρικό την οποία συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης, ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της ΑΗΚ και εκπρόσωποι συντεχνιών της ΑΗΚ, αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, όπως τα περιουσιακά στοιχεία του ΔΣΜΚ παραμένουν στην ιδιοκτησία της ΑΗΚ ως ιδιοκτήτης συστήματος μεταφοράς, ενδυναμωθεί η ΑΗΚ ως καθετοποιημένη επιχείρηση, επιτραπεί στην Αρχή να εμπλακεί στις υποδομές για το φυσικό αέριο και στα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), διασφαλιστούν τα εργασιακά δικαιώματα των υπαλλήλων του Διαχειριστή και να συμπληρωθούν θέσεις της οργανωτικής της διάρθρωσης.

Σε δηλώσεις μετά τη σύσκεψη, ο κ. Λακκοτρύπης εξήρε την εποικοδομητική στάση των συντεχνιών όπου παρ` όλες τις διαφωνίες μας, όπως είπε, «εντούτοις καταφέραμε σήμερα να φθάσουμε σε μια διευθέτηση όπου χρειάζεται περαιτέρω δουλειά ιδιαίτερα πάνω στο έγγραφο αρχών και κάποια θέματα που πρέπει να διασφαλιστούν τα εργασιακά δικαιώματα των υπαλλήλων του Διαχειριστή».

«Έγινε μια εποικοδομητική, ζωντανή πολλές φορές συζήτηση και παρά τις διαφωνίες που αναπτύχθηκαν εκατέρωθεν καταφέραμε να φθάσουμε σε μια διευθέτηση όπου ουσιαστικά θα εργαστούμε από κοινού με τις συντεχνίες και το ΔΣ της ΑΗΚ για να βελτιώσουμε το έγγραφο αρχών που είχε ετοιμαστεί από την ΡΑΕΚ και το Υπουργείο σε ό,τι αφορά την ανεξαρτητοποίηση του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου (ΔΣΜΚ)», υπογράμμισε.

Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και το Υπουργείο «δεσμεύθηκαν να προχωρήσουν να ενδυναμώσουν την ΑΗΚ ως καθετοποιημένη επιχείρηση στην ιδιοκτησία του κράτους με τρόπους όπως τη συμμετοχή του οργανισμού στις υποδομές για το φυσικό αέριο και στα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), ιδιαίτερα στα πλαίσια του σχεδίου που έχει προκηρυχθεί ή με άλλους τρόπους που θα συζητήσουμε στη συνέχεια».

Ανέφερε επίσης ότι «θα διασφαλιστεί ότι τα περιουσιακά στοιχεία του ΔΣΜΚ παραμένουν στην ιδιοκτησία της ΑΗΚ ως ιδιοκτήτης συστήματος μεταφοράς».

Είπε ακόμη ότι «θα επιδιωχθούν οι απαραίτητες παρεκκλίσεις από την ΕΕ και με δηλώσεις πολιτικής του Υπουργείου».

Ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι το βασικό αίτημα των συντεχνιών δεν ήταν να αποτραπεί το άνοιγμα της αγοράς ή να μην λειτουργήσει ο ανταγωνισμός, προσθέτοντας ότι «η βασική τους έγνοια ήταν να παραμείνει μια ΑΗΚ δυνατή, ανταγωνιστική και να βελτιώνεται συνεχώς» και αυτό είναι «κάτι που συνάδει με την πολιτική της Κυβέρνησης».

Κληθείς να σχολιάσει το αίτημα των συντεχνιών για άρση των αποκοπών που εφαρμόστηκαν το 2011, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι αυτό δεν ήταν στο πλαίσιο της σημερινής συζήτησης γιατί ήταν στο πλαίσιο συζήτησης, όπως είπε, του Υπουργείου Οικονομικών με τις συντεχνίες ΣΕΚ, ΠΕΟ και τις υπόλοιπες συντεχνίες.

Ο Εκπρόσωπος των συντεχνιών της ΑΗΚ Ανδρέας Πανόρκος αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό «γιατί μας έχουν ακούσει», είπε πως «διασφαλίζεται ότι η ΑΗΚ θα λειτουργεί ως κρατικοποιημένη επιχείρηση ενιαία».

«Ξεφεύγουμε από οποιονδήποτε νομικό διαχωρισμό της ΑΗΚ στην οποία παραμένουν τα περιουσιακά στοιχεία όπως είναι οι γραμμές μεταφοράς, οι υποσταθμοί και άλλα», ανέφερε, προσθέτοντας ότι θα επιτραπεί στην Αρχή να δραστηριοποιηθεί στα ΑΠΕ για να συνεισφέρει στη μείωση του κόστους του ηλεκτρισμού.

Ο κ. Πανόρκος είπε ότι «έχουμε αντιληφθεί και τις υποχρεώσεις που έχει η Δημοκρατία έναντι της ΕΕ και έχουμε δείξει κάποια κατανόηση χωρίς στην ουσία να έχουμε και τη σύμφωνη γνώμη.

Ανέφερε ότι «η Δημοκρατία αποφασίζει να οδεύσει προς την κατεύθυνση της λειτουργίας μιας αγοράς την οποία όλοι θα πρέπει να σεβαστούμε και πρόσθεσε ότι η ΑΗΚ θα πρέπει να στελεχωθεί σωστά ώστε να μπορέσει να προσφέρει τις χαμηλότερες τιμές για να κρατά τον ηλεκτρισμό στην χαμηλότερη τιμή.

Σε ερώτηση τι αποφάσεις λήφθηκαν για το θέμα της υποστελέχωσης, ο κ. Πανόρκος είπε ότι έχουν δοθεί οδηγίες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όπως η ΑΗΚ σε πρώτο στάδιο συμπληρώσει τις θέσεις, σε ένα μεγάλο αριθμό, της οργανωτικής της διάρθρωσης και στον επόμενο χρόνο να εγκρίνει όσες είναι αναγκαίες για να μπορέσει η ΑΗΚ να ανταπεξέλθει των υποχρεώσεων της».

Σε σχέση με την απόφαση των συντεχνιών για απεργιακές κινητοποιήσεις, ο κ. Πανόρκος είπε ότι τα απεργιακά μέτρα έχουν ανασταλεί και με την ενημέρωση, όπως είπε, «που θα κάνουμε στους συναδέλφους μας και με την επίγνωση σε τι κατάσταση βρίσκεται ο τόπος μας σήμερα τα απεργιακά μέτρα μπορούν να θεωρούνται ως παρελθόν».
 

Προηγούμενη ενημέρωση – 14 Νοεμβρίου 2017, ώρα 08:17

Συνάντηση συντεχνιών ΑΗΚ με Πρόεδρο Αναστασιάδη

Καθοριστικής σημασίας συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Ενέργειας θα έχουν στις 9.30 το πρωί οι τέσσερις συντεχνίες της ΑΗΚ, παρουσία του Προέδρου και του Αντιπροέδρου του Δ.Σ. της Αρχής Ηλεκτρισμού.

Οι συντεχνίες ανέστειλαν, σε ένδειξη καλής θέλησης, τα απεργιακά μέτρα της προηγούμενης εβδομάδας, ενόψει της σημερινής συνάντησης.

Οι συντεχνίες ΕΠΟΠΑΗ, ΣΗΔΗΚΕΚ, ΣΕΠΑΗΚ και ΣΥΒΑΗΚ, , θέτουν θέμα για τις λειτουργικές αλλαγές, το ζήτημα του Διαχειριστή, την πλήρη στελέχωση και δημιουργία νέων θέσεων και την άρση των αποκοπών σε μισθούς και συντάξεις, που επιβλήθηκε την 1η Σεπτεμβρίου 2011 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Παράλληλα καταγγέλλουν μεθοδεύσεις του Υπουργείου Ενέργειας για αποδόμηση της ΑΗΚ, που την καθιστούν λειτουργικά αναποτελεσματική θέτοντας σε κίνδυνο, τόσο την ασφάλεια του προσωπικού, όσο και των εγκαταστάσεων, υπό το πρόσχημα της δημιουργίας του νέου μοντέλου Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Την ίδια ώρα, έντονες είναι οι αντιδράσεις των ιδιωτών παραγωγών, που προειδοποιούν, με επιστολή, την κυβέρνηση ότι σε περίπτωση αλλαγής των ρυθμίσεων για ανεξαρτητοποίηση του ΔΣΜ, θα προσφύγουν και στη Δικαιοσύνη και στην Ε.Ε.

Ανάλογες επιστολές έχουν στείλει προς την κυβέρνηση και άλλες εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στον τομέα του ηλεκτρισμού και αναμένουν το άνοιγμα της ανταγωνιστικής αγοράς.