Συνεχίζεται ο διεθνής σάλος για την Κύπρο και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος

Print Friendly and PDF

Ενώ η κυβέρνηση περιορίζεται σε ήπιες αντιδράσεις κυρίως στο εσωτερικό, σε ξένες χώρες συνεχίζεται ο σάλος για εμπλοκή της Κύπρου σε υποθέσεις που αφορούν το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Συγκεκριμένα, η υπόθεση Μάναφορτ, αναδιπλώνεται στο καναδικό κανάλι CBC διά στόματος του Bill Browder, του ανθρώπου που έβαλε ουσιαστικά λάδι στις σχέσεις Λευκωσίας – Μόσχας, όταν εξαπέλυσε κατηγορίες κατά της χώρας μας ότι, ενώ έδωσε αρκετές πληροφορίες αναφορικά με υποθέσεις ξεπλύματος χρήματος από ρωσικές εταιρείες, εντούτοις η χώρα μας δεν έκανε σύμφωνα με τον Browder, τίποτα.

Ο Αμερικανός πολυεκατομμυριούχος, διερευνάται από τη ρωσική κυβέρνηση για αδικήματα φοροδιαφυγής. Οι ρωσικές αρχές ζήτησαν δικαστική συνδρομή της χώρας μας, έτσι ώστε να επιτραπεί σε ανακριτές να παραλάβουν στοιχεία. Η Λευκωσία αρνήθηκε το αίτημα αυτό, αφού μεσολάβησε αίτημα του Browder για απαγόρευση της αποστολής στοιχείων στη Μόσχα.

Οι υποθέσεις Μάναφορτ και Μαγκνίσκι 

Χθες βράδυ, ο Bill Browder παραχώρησε συνέντευξη στο καναδικό κανάλι CBC στην οποία ανέφερε μεταξύ άλλων ότι οι Κυπριακές αρχές έχουν ένα αρκετά «δραστήριο» τυφλό μάτι στις υποθέσεις ξεπλύματος χρήματος.

Ο Bill Browder υπενθυμίζοντας την υπόθεση του δικηγόρου Σεργκέι Μαγκνίτσκι ο οποίος αποκάλυψε το 2007 υπόθεση απάτης εκατομμυρίων που είχε πέρασμα επίσης τραπεζικούς λογαριασμούς στην Κύπρο.

Η Κύπρος είναι η «μαύρη καρδιά» της Ρωσίας 

Γνωστός τοις πάσι πολέμιος του Ρώσου Πρόεδρου, ο Browder χαρακτηρίζει την χώρα μας ως την «μαύρη καρδιά» της Ρωσίας του Πούτιν αφού η Κύπρος είναι στην πραγματικότητα όπως ισχυρίζεται ο πολυεκατομμυριούχος, η χώρα στην οποία οι Ρώσοι εγκληματίες κάνουν ξέπλυμα χρήματος.

Ο ίδιος ισχυρίζεται ακόμη ότι δεν έχουν γίνει πραγματικές έρευνες στην Κύπρο αναφορικά με νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Τονίζει δε, ότι κατέχει αποδεικτικά στοιχεία για την συναναστροφή των κυπριακών αρχών με τους Ρώσους σε αρκετές υποθέσεις τέτοιες φύσης.