Συνεχίζεται το “σφυροκόπημα” στη Συρία

Print Friendly and PDF

Ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ο οποίος δρα εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) γνωστοποίησε την Τρίτη ότι περίπου 150 τζιχαντιστές σκοτώθηκαν το Σάββατο, όταν εξαπέλυσε αεροπορικά πλήγματα στο έδαφος της Συρίας, στο μέσο τμήμα της κοιλάδας του Ευφράτη Ποταμού.

Οι επιδρομές αυτές ανακοινώθηκαν την ώρα που η Ουάσινγκτον προτρέπει την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση εν μέσω της επιχείρησης που διεξάγει εναντίον των δυνάμεων των Κούρδων στη βόρεια Συρία και να δώσει την έμφαση στην αντιμετώπιση των τζιχαντιστών του ΙΚ.

Οι ΗΠΑ κατέστησαν σαφές πρόσφατα ότι θα διατηρήσουν επ’ αόριστον στρατιωτική παρουσία στο συριακό έδαφος, στο πλαίσιο μιας στρατηγικής με στόχους να αποτραπεί το ενδεχόμενο να ανασυνταχθεί και να εμφανιστεί ξανά το ΙΚ, να περιοριστεί η επιρροή του Ιράν στην περιοχή και να ασκηθεί πίεση για την αποχώρηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ από την εξουσία μέσω μιας διπλωματικής διαδικασίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Αυτά τα «πλήγματα ακριβείας» ήταν αποτέλεσμα μιας «εκτεταμένης συλλογής πληροφοριών για να επιβεβαιωθεί ότι υπήρχε ένα αρχηγείο και κέντρο ελέγχου και διοίκησης του ΙΚΙΛ σε μια τοποθεσία υπό τον αποκλειστικό έλεγχο του ΙΚΙΛ στο διεκδικούμενο μέσο τμήμα της Κοιλάδας του Ευφράτη Ποταμού», ανέφερε ανακοίνωση που εξέδωσε ο συνασπισμός την Τρίτη, στην οποία χρησιμοποιείται το ακρώνυμο της παλιότερης ονομασίας της τζιχαντιστικής οργάνωσης (Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στον Λεβάντε).

Οι επιδρομές έγιναν κοντά στην Ας Σάφα της Συρίας και είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 145 ως 150 τζιχαντιστές. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (ΣΔΔ), στις οποίες συμμετέχουν Κούρδοι των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), βοήθησαν στον εντοπισμό και την παρατήρηση των στόχων.

Ο συνασπισμός υπολόγιζε πρόσφατα ότι απομένουν λιγότεροι από 1.000 τζιχαντιστές του ΙΚ σε εδάφη του Ιράκ και της Συρίας, τονίζει όμως πως η οργάνωση συνεχίζει να αποτελεί απειλή.

Σε αυτοσυγκράτηση καλούν Αγκυρα-Κούρδους οι ΗΠΑ

Στις συνομιλίες που είχε τις τελευταίες μέρες ο Αμερικανός Yπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφέρθηκε στην διάρκεια της προχθεσινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χεδερ Νάουερτ.

Αν και δεν ήταν σε θέση να δώσει λεπτομέρειες για την τελευταία συνάντηση των δύο Yπουργών, χθες στο Παρίσι, η κ. Νάουερτ είπε ότι είχαν την ευκαιρία να τα πουν κατ’ ιδίαν στο Βανκούβερ και συνομίλησαν αρκετές φορές τηλεφωνικά το Σαββατοκύριακο.

«Το Σαββατοκύριακο συνομίλησαν για την αστάθεια που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη βορειοδυτική Συρία. Είχαν σοβαρές και ειλικρινείς τηλεφωνικές συνομιλίες… », ανέφερε.

Κληθείσα να σχολιάσει τις απειλές της Τουρκίας να ξεκινήσει επιχειρήσεις στο Μανμπίτζ κι άλλες περιοχές όπου βρίσκονται Αμερικανοί, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μίλησε για «πραγματικές ανησυχίες».

«Ο Υπουργός Εξωτερικών ήταν πολύ ειλικρινής και ξεκάθαρος κι αυτό αποδεικνύεται πως είχε τουλάχιστον τρεις συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του, επιπρόσθετα των διαπραγματεύσεων που είχαν αξιωματούχοι των πρεσβειών μας. Αυτό δείχνει το επίπεδο της ανησυχίας μας», είπε η εκπρόσωπος.

Η κ. Νάουερτ είπε ότι η περιοχή του Αφρίν ήταν σχετικά σταθερή, με τα δεδομένα της Συρίας κι αυτή τη στιγμή με αυτή την κατάσταση δεν είναι.

«Επομένως είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι με την κατάσταση. Καλούμε όλα τα μέρη να παραμείνουν προσηλωμένα. Ο λόγος που οι ΗΠΑ βρίσκονται στη Συρία είναι για να εστιαστούν στη μάχη εναντίον του ISIS. Σταματά τη μάχη εναντίον του ISIS κι αυτός είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο βρισκόμαστε εκεί. Αυτό ήταν μεταξύ των θεμάτων που υπογραμμίστηκαν από τον υπουργό Εξωτερικών και αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς τους Τούρκους αξιωματούχους», πρόσθεσε.

Πάντως, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανάλαβε ξανά το πόσο σημαντική σύμμαχος για τις ΗΠΑ είναι η Τουρκία.

«Κατανοούμε πλήρως τις ανησυχίες της Τουρκίας για τις διάφορες τρομοκρατικές οργανώσεις. Κατανοούμε τις ανησυχίες της για το ΡΚΚ. Έχουμε συνομιλίες με την τουρκική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση αυτών των ανησυχιών, αλλά επίσης προσπαθούμε να φέρουμε σταθερότητα και τους ενθαρρύνουμε να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις σ’ αυτό το τμήμα», σημείωσε.

Στο ερώτημα πώς καλούν και τις δύο πλευρές σε αυτοσυγκράτηση, όταν οι Κούρδοι της Βόρειας Συρίας που πολέμησαν στο πλευρό των Αμερικανών δέχονται επίθεση κι αν θεωρεί πως έχουν δικαίωμα να αμυνθούν, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε:

«Πρόκειται για τεταμένη κατάσταση. Καλούμε τους Τούρκους να αποκλιμακώσουν την κατάσταση. Τους καλούμε να μην αυξήσουν τη βία, τους καλούμε να μειώσουν τη βία κι αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για μας».

Η κ. Νάουρτ είπε ότι η κατάσταση στη Βορειοδυτική Συρία είναι στην κορυφή των προτεραιοτήτων του Ρεξ Τίλερσον και πολλών στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Δεν χρειαζόμαστε τέτοιου είδους κλιμάκωση και η περιοχή ήταν όπως σας είπα ήδη σχετικά σταθερή για τα δεδομένα της Συρίας. Θέλουμε ο κόσμος να μείνει και να επιστρέψει στα σπίτια του στη Συρία κι αυτό που συμβαίνει τώρα με την Τουρκία το αποτρέπει. Ωστόσο κατανοούμε ότι η Τουρκία, ως πολύτιμη σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, έχει ανησυχίες για το ΡΚΚ και εξετάζουμε τρόπους συνεργασίας με την Τουρκία για να τους υποστηρίξουμε», ανέφερε.

Κληθείσα να σχολιάσει τουρκικές πληροφορίες, ότι ο τουρκικός στρατός δίνει μάχες εναντίον του Ισλαμικού Κράτος στο Αφρίν, η κ. Νάουερτ είπε ότι οι Αμερικανοί δεν βλέπουν να υπάρχουν δυνάμεις του ISIS στην περιοχή αυτή.