Συρρίκνωση της ανεργίας στην Ισπανία

Print Friendly and PDF

Η ουρά των ανέργων στην Ισπανία συρρικνώθηκε κατά 7,8% πέρυσι, ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας, την Τετάρτη, καθώς η ανεργία συνεχίζει να υποχωρεί από τα ψηλά ρεκόρ του 2013 κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το Υπουργείο αναφέρει ότι 3,4 εκατομμύρια άνθρωποι ήταν εγγεγραμμένοι ως άνεργοι πέρυσι, περίπου 290.000 λιγότεροι από ό,τι το 2016.

Ωστόσο, το UGT, μία από τις πιο ισχυρές συντεχνίες αντέδρασε αναφέροντας ότι η αγορά εργασίας υποφέρει ακόμη από τα αποτελέσματα της κρίσης και των μέτρων λιτότητας που εφάρμοσε η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι.

«Οι θέσεις εργασίας είναι ολοένα και περισσότερο προσωρινές και το Δεκέμβριο μόλις τέσσερα από τα εκατό συμβόλαια που υπογράφηκαν ήταν μακροχρόνια και πλήρους απασχόλησης», αναφέρεται στην ανακοίνωση της συντεχνίας.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας περίπου 19,6 εκατ. προσωρινά συμβόλαια υπογράφηκαν πέρυσι, σημειώνοντας άνοδο 7,1% από το 2016, ενώ τα μακροχρόνια συμβόλαια που παραχωρήθηκαν ήταν μόλις 1,9 εκατομμύρια, αύξηση 12,6%.

Η συντηρητική κυβέρνηση του κ. Ραχόι έχει δεχθεί κριτική για την ασταθή και προσωρινή φύση πολλών νέων συμβολαίων εργασίας παρά το γεγονός ότι η ανεργία έχει μειωθεί κατακόρυφα από το 26% του 2013 όταν η κρίση ήταν στο ψηλότερο σημείο της.

Το τρίτο τρίμηνο του 2017, η ανεργία είχε μειωθεί στο 16,4% αλλά ήταν ακόμη η δεύτερη ψηλότερη στην ΕΕ μετά την Ελλάδα.

«Ανακτούμε πάνω του 70% των θέσεων εργασίας που χάθηκαν κατά την μεγαλύτερη κρίση που βίωσε η Ισπανία εδώ και δεκαετίες», ανέφερε ο κ. Ραχόι κατά τη διάρκεια τηλεοπτικών του δηλώσεων. Πρόσθεσε ωστόσο ότι η οικονομική αβεβαιότητα επέμεινε κατά τη διάρκεια της κρίσης της Καταλονίας.