Μαζί με τα κόμματα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην Ελβετία

Print Friendly and PDF

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα συνοδεύεται στις συνομιλίες στο Κρανς Μοντάνα της Ελβετίας από τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, τους οποίους σήμερα ενημέρωσε ενδελεχώς για όλες τις εξελίξεις που έχουν προκύψει, δήλωσε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος, μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

Παράλληλα, διευκρίνισε πως το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας θα εκτελεστεί κανονικά, διαψεύδοντας δήλωση πολιτικού αρχηγού πως με βάση τη σημερινή ενημέρωση είναι θέμα των εταιρειών.

Σε δηλώσεις του μετά τη σημερινή συνεδρία του Εθνικού, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως κατά τη συνεδρία τα κόμματα έδωσαν τις θέσεις και τις απόψεις τους στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενόψει των συνομιλιών της Ελβετίας. Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, «τα κόμματα αποδέχθηκαν την πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας να τον συνοδεύσουν στις συνομιλίες που θα γίνουν στο Κρανς Μοντάνα στην Ελβετία».

Ο κ. Παπαδόπουλος σχολίασε δήλωση πολιτικού αρχηγού, η οποία όπως είπε δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. «Το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συνεχιστεί κανονικά, θα εκτελεστεί μέχρι το τελευταίο «ι» και θα πρέπει κάποιοι να είναι προσεκτικοί, όταν μεταφέρουν κάποια πράγματα τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει πει ποτέ ότι είναι θέμα των εταιρειών», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν το ενεργειακό πρόγραμμα θα εκτελεστεί σύμφωνα με τα υπάρχουσα χρονοδιαγράμματα, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε πως το πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας θα εκτελεστεί μέχρι το τελευταίο ‘ι’ όπως έχει προγραμματιστεί.

Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αντιμετωπίζει θετικά την πρόταση των κομμάτων ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Αλληλεγγύη, είπε πως ο Πρόεδρος έχει ακούσει και έχει λάβει τις απόψεις όλων των κομμάτων. «Βεβαίως λαμβάνει υπόψη όλες τις απόψεις των κομμάτων, εξ ου και η πρόσκληση που τους έχει απευθύνει να τον συνοδεύσουν στην Ελβετία γιατί λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη τις απόψεις των κομμάτων», κατέληξε.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, είπε πως όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων «πάμε στην Ελβετία σαν Ε/κ κοινότητα», ενώ πρόσθεσε πως «πάμε με εθνικό στόχο να απαλλαγούμε από την κατοχή που βιώνουμε από το 1974».

Από την πλευρά του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, είπε πως οι εξελίξεις δεν αποτελούν έκπληξη, τονίζοντας πως «η συνάντηση στο Κρανς Μοντάνα είναι ίσως η πιο καθοριστική των τελευταίων χρόνων». Εξήγησε επίσης πως η ε/κ αποστολή πρέπει να πάει προετοιμασμένη και ενωμένη. «Να επιδιώξουμε να παρουσιάσουμε ένα πρόσωπο διαφορετικό απ’ ότι σε άλλες περιπτώσεις. Επιτέλους ας βάλουμε πάνω από όλα τον τόπο».

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος είπε, «ευελπιστούμε ότι οι θέσεις μας θα περιλαμβάνονται στο έγγραφο Άιντα», ενώ τόνισε πως το ΔΗΚΟ απάντησε θετικά στην πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη για να τον συνοδεύσουν στην Ελβετία.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε η ενότητα είναι ένας σημαντικός παράγοντας, όπως και η κοινή εθνική γραμμή.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, ανέφερε πως το κόμμα του κατέθεσε επιστολή για ομόφωνη απόφαση του Εθνικού, η οποία και δεν έγινε αποδεκτή. Δήλωσε ακόμη πως θα συνοδεύσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στην Ελβετία, εξηγώντας πως κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης δεν θα πραγματοποιήσει προεκλογικές δραστηριότητες.

«Φοβάμαι ότι κάποιοι προσπαθούν να χαμηλώσουν τον πήχη για να είναι εύκολο το πέρασμα στο Κρανς Μοντάνα», είπε ο Πρόεδρος των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, ενώ πρόσθεσε πως υπάρχει κίνδυνος «να εγκλωβιστούμε σε ένα ναρκοπέδιο».

Εθνικό: Κοινή πρόταση ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Αλληλεγγύης για Ασφάλεια – Εγγυήσεις

Κοινό έγγραφο με ΕΔΕΚ και Αλληλεγγύη κατέθεσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και υποψήφιος για την Προεδρία Νικόλας Παπαδόπουλος προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια του Εθνικού Συμβουλίου. Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, το έγγραφο αφορά το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων και ζητούν όπως αυτή η πρόταση είναι αυτή που θα υιοθετήσει η ε/κ πλευρά.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως ζήτημα τέθηκε γύρω από το αν θα συνοδεύσουν οι πολιτικοί αρχηγοί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Crans Montana, με την Ελένη Θεοχάρους να δηλώνει πως δεν επιθυμεί να συνοδεύσει τον Πρόεδρο.

Το Εθνικό Συμβούλιο πραγματοποιείται από τις εννέα το πρωί και εκεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώνει τα μέλη του για τις εξελίξεις στο κυπριακό, ενόψει και της διάσκεψης στο Crans Montana.

Προηγούμενη ενημέρωση -19 Ιουνίου 2017, ώρα 08:28

Σύγκλιση Εθνικού Συμβουλίου με πρόσκληση στα κόμματα για Ελβετία

Ξεκίνησε πριν από λίγο η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος θα ενημερώσεις για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ενόψει της επανασύγκλησης της Διάσκεψης για την Κύπρο, στις 28 Ιουνίου, στο Crans – Montana της Ελβετίας.

Στη σημερινή συνεδρία παρευρίσκονται ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης οι πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και Γιώργος Βασιλείου, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, ο Αντιπρόεδρος της Αλληλεγγύης Πόλυς Παλλήκαρος, ο Πρόεδρος των Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος, ο Υφυπουργός Παρά τω Προέδρω Βασίλης Πάλμας και ο Διαπραγματευτής της Ελληνοκυπριακής πλευράς Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά τη συνεδρία, προτίθεται να καλέσει τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων να τον συνοδεύσουν στο ελβετικό θέρετρο.

Προηγούμενη ενημέρωση

Συνέρχεται στις 9 το πρωί το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο θα ενημερωθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ενόψει της επανασύγκλησης της Διάσκεψης για την Κύπρο, στις 28 Ιουνίου, στο Crans – Montana της Ελβετίας.

Το Εθνικό Συμβούλιο θα ενημερωθεί για όσα συζητήθηκαν στην κοινή συνάντηση του προέδρου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακκιντζί με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, και για τους χειρισμούς που αφορούν την προδιαβούλευση ενόψει της Διάσκεψης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προτίθεται να καλέσει τους αρχηγούς των κομμάτων να τον συνοδεύσουν στο ελβετικό θέρετρο Κραν Μοντανά, όπου θα λάβει χώραν η Διάσκεψη.
Χθες διεμήνυσε ότι η Διάσκεψη δεν μπορεί παρά να αρχίσει με το μόνο θέμα, με το οποίο μπορεί να ασχοληθεί, δηλαδή αυτό της ασφάλειας και των εγγυήσεων και η συζήτηση επί του θέματος να είναι δομημένη στο διεθνές δίκαιο.

Είναι η ώρα της Τουρκίας, είπε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, τονίζοντας ότι τόσο για τα θέματα ασφάλειας, εγγυήσεων και στρατευμάτων, όσο και για τα θέματα των εδαφικών αναπροσαρμογών, όλα εξαρτώνται από την βούληση της Αγκυρας.