Τα νέα γεωπολιτικά παιχνίδια της Άγκυρας

Print Friendly and PDF

• Δρομολογούνται εξελίξεις που επηρεάζουν το κυπριακό και τους ενεργειακούς σχεδιασμούς μας

ΕΝΩ εμείς στην Κύπρο ασχολούμαστε μόνο με την προεκλογική εκστρατεία (που ευτυχώς βαίνει προς το τέλος της), το γεωπολιτικό παιχνίδι στην περιοχή μας προσλαμβάνει νέες διαστάσεις.

Παρακολουθώντας τις περιφερειακές εξελίξεις, διαπιστώνουμε ότι δρομολογούνται μια σειρά από εξελίξεις, με επίκεντρο την Τουρκία, οι οποίες άμεσα ή έμμεσα μας επηρεάζουν.

Αρχίζοντας από την έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή διαβλέπουμε ότι το θέμα της Παλαιστίνης και το Συριακό περιπλέκονται περισσότερο με την Τουρκία να προσπαθεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο. Στην πρώτη περίπτωση, επιδιώκει να καταστεί ο άξονας αντίστασης του μουσουλμανικού κόσμου κατά της απόφασης του αμερικανού προέδρου Ντόναλτ Τραμπ για ανακήρυξη της Παλαιστίνης ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Παρά το πρόσφατο ψήφισμα των χωρών του ΟΗΕ, που απέρριψαν την απόφαση Τραμπ, η Τουρκία συνεχίζει να αναπαράγει το θέμα με στόχο να πλήξει το Ισραήλ. Την ίδια ώρα, στο Συριακό, συνεχίζει τη σκληρή αντιπαλότητα με τη Δαμασκό και τους Κούρδους, θέλοντας να κερδίσει εδάφη και επιρροή, όχι μόνο από τους Κούρδους, αλλά και από τη Συρία.

Σε μια άλλη εξέλιξη, προβαίνει σε ανοίγματα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, με σκοπό να βελτιώσει τις ήδη διαταραγμένες σχέσεις της με τις Βρυξέλλες και τα κράτη-μέλη της Ε. Ένωσης. Πληροφορίες φέρουν την Άγκυρα να προωθεί συνάντηση κορυφής με τους ευρωπαίους ηγέτες για βελτίωση των σχέσεων της μαζί τους, αλλά και για συζήτηση θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, όπως το μεταναστευτικό και οι οικονομικές σχέσεις.

Πέραν αυτών, η Τουρκία προσπαθεί να διατηρήσει καλές σχέσεις με τη Ρωσία και να βελτιώσει αυτές με τις ΗΠΑ, που κλονίστηκαν τελευταία λόγω διαφόρων εξελίξεων.

Όλα αυτά θα μας ήταν αδιάφορα, αν δεν αφορούσαν αφ’ ενός την Τουρκία και αφ’ ετέρου την περιοχή μας. Όταν, όμως, η Τουρκία προσπαθεί να ενδυναμώσει τον περιφερειακό της ρόλο, πάντα θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και επιφυλακτικοί. Διότι, πίσω απ’ αυτή την ενδυνάμωση, υπάρχει ο πολιτικός, ο οικονομικός και ο ενεργειακός ρόλος που επιδιώκει να διαδραματίσει η Τουρκία στην περιοχή μας.

Εμείς, ως κατεχόμενη από την Τουρκία χώρα και με φιλοδοξίες στον ενεργειακό τομέα της περιοχής μας, θα πρέπει να μελετούμε και να αξιολογούμε τις κινήσεις της Άγκυρας. Και αυτό, γιατί κάθε ενίσχυση της Τουρκίας, μπορεί να σημαίνει και δική μας υποβάθμιση.

Αμέσως μετά τις εκλογές, λοιπόν, όποιος και να εκλεγεί θα πρέπει σε συνεργασία με την Ελλάδα, να αξιολογήσουμε τις εξελίξεις και να δούμε πως θα διαχειριστούμε τα νέα δεδομένα που προσπαθεί να δημιουργήσει η Τουρκία στην ευρύτερη περιοχή μας. Το παιχνίδι που παίζεται είναι σοβαρό και σίγουρα θα επηρεάσει τις επερχόμενες εξελίξεις τόσο στο κυπριακό, όσο και στα ενεργειακά. Προσοχή, λοιπόν, διότι η Άγκυρα ξέρει και να ελίσσεται και να παίζει έξυπνα διπλωματικά παιχνίδια…

Ιωσήφ Ιωσήφ