Την απόφαση του ΥΠΟΙΚ για διαγραφή φόρου κληρονομίας για κατεχόμενες περιουσίες αναμένει η Επ. Προσφύγων

Print Friendly and PDF

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων θα αναμένει τις προθέσεις του Υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με τη διαγραφή του φόρου κληρονομιάς στις 88 περιπτώσεις για κατεχόμενες περιουσίες, στις οποίες οι ιδιοκτήτες των περιουσιών απεβίωσαν πριν το 1974, για να αποφασίσει για την τύχη της σχετικής πρότασης νόμου, που κατέθεσε η Πρόεδρος της Επιτροπής Σκεύη Κουκουμά.

Η Επιτροπή Προσφύγων που εξέτασε και το θέμα των εμπορικών κέντρων στους προσφυγικούς συνοικισμούς, όπως δήλωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής, θα αναμένει κάποιες διευκρινίσεις αναφορικά με το ενδεχόμενο πολιτικά πρόσωπα να κατέχουν υποστατικά σε κυβερνητικούς οικισμούς για οποία δεν κατέχουν για εμπορική χρήση.

Στις δηλώσεις μετά τη συνεδρία, αναφορικά με τον φόρο κληρονομιάς περιουσιών που βρίσκονται στα κατεχόμενα, η κ. Κουκουμά είπε ότι μέσα από την ανταλλαγή απόψεων και την καθοδήγηση της νομικής υπηρεσίας, η Επιτροπή αποφάσισε να αναμένει τις προθέσεις του Υπουργείου Οικονομικών ως προς την εφαρμογή της νομοθεσίας που προβλέπει προώθηση στο Υπουργικό Συμβούλιο, εισήγησης για διαγραφή του φόρου κληρονομιάς, για περιουσία που είναι στα κατεχόμενα και οι ιδιοκτήτες της απεβίωσαν πριν από το 1974.

Διευκρίνισε πως η πρόνοια της νομοθεσίας που διαλαμβάνει πως όταν λήξει η έκρυθμη κατάσταση να συνεχίσει να υπάρχει ενδεχομένως το θέμα δεν ικανοποιεί τη Βουλή.

Πρόσθεσε πως όλες τις περιπτώσεις που οφείλουν φόρο κληρονομιάς συν τόκους υπολογίζονται στις 88 περιπτώσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση ανέφερε πως η Επιτροπή δεν ενημερώθηκε για το ποσό στο οποίο ανέρχονται οι οφειλές,

Οι ιδιοκτήτες απεβίωσαν πριν το 1974 και που σύμφωνα με τη νομοθεσία που ίσχυε τότε πρέπει να καταβάλουν φόρο κληρονομιάς, είναι άδικο για περιουσίες που δεν μπορούν να τις αξιοποιήσουν και είναι απροσπέλαστες να καλούνται οι κληρονόμοι να πληρώσουν τον φόρο κληρονομιάς και τους τόκους.

Σε ό,τι αφορά την ενημέρωση της Επιτροπής για το καθεστώς λειτουργίας των εμπορικών κέντρων στους προσφυγικούς οικισμούς και τους οικισμούς αυτοστέγασης, η κ. Κουκουμά είπε πως κατατέθηκαν κατάλογοι με τα ονόματα αυτών που κατέχουν τα υποστατικά στα εμπορικά κέντρα των συνοικισμών και τις χρήσεις και πρόσθεσε ότι η Επιτροπή εντόπισε κάποια σημεία που χρήζουν διευκρινίσεων όπως υποστατικά που κατέχονται από πολιτικούς και τα οποία δεν έχουν ξεκάθαρες χρήσεις.

«Ελπίζουμε να έχουμε τις διευκρινίσεις», συνέχισε και απαντώντας σε ερώτηση είπε πως «στον κατάλογο υπάρχουν ονόματα, που αν δεν είναι συνωνυμίες, υπάρχει κάποιο θέμα με το είδος της χρήσης».

Περαιτέρω ανέφερε ότι για την Επιτροπή είναι η σημαντικό οι χρήσεις στα εμπορικά κέντρα να είναι τέτοιες που να εξυπηρετούν τον προσφυγικό κόσμο, που ζει στους συνοικισμούς, στις καθημερινές ανάγκες.
Είπε πως ειδικά μέσα από τη διαπίστωση ότι οι κυβερνητικοί οικισμοί κατοικούνται πλέον από ηλικιωμένους, οι οποίοι έχουν ανάγκη το καφενείο, το μικροκατάστημα, το κουρείο και άλλες χρήσεις απαραίτητες στην καθημερινότητα σημειώνεται η ανάγκη για χρήσεις να είναι συμβατές με τις ανάγκες.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων συνεχίζοντας είπε ότι παραμένει γεγονός ότι τα πλείστα εμπορικά κέντρα δεν έχουν συντηρηθεί επαρκώς, χρειάζονται περισσότερες βελτιώσεις ηλεκτρολογικές, εγκαταστάσεις, αποχετευτικά, υδραυλικά κλ.

Σημείωσε περαιτέρω πως πέρα από τα ίδια τα υποστατικά οι χώροι γύρω από τα κέντρα δεν συντηρούνται και δεν καθαρίζονται που παρουσιάζουν ακαλαίσθητη εικόνα που μειώνει περαιτέρω την ποιότητα ζωής των κατοίκων στους συνοικισμούς.