Τις πλάτες της κυβέρνησης επιζητά η Βουλή για τους «κουρεμένους»

Print Friendly and PDF
Τις πλάτες της κυβέρνησης φαίνεται να επιζητά η Βουλή για να βρει λύση στην προσπάθεια της να αποζημιωθούν οι «κουρεμένοι» καταθέτες, μετόχοι και κατόχοι αξιογράφων.
Σήμερα η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής αποφάσισε να έχει νέα συνεδρίαση την ερχόμενη Δευτέρα κατόπιν εγγραφής κοινού αυτεπάγγελτου θέματος εκ μέρους της επιτροπής.

Η συνεδρίαση θα αφορά τη συζήτηση διαφόρων εισηγήσεων για την αποζημίωση των εν λόγω ομάδων και θα πραγματοποιηθεί κεκλεισμένων των θυρών, στην παρουσία του αρμόδιου υπουργού Χάρη Γεωργιάδη.

Ενώπιον της επιτροπής τέθηκαν σήμερα τρία αλληλένδετα θέματα, μεταξύ των οποίων η πρόταση νόμου ΔΗΣΥ και Συμμαχίας Πολιτών σχετικά με την ίδρυση Εθνικού Ταμείου Αποζημίωσης και Κοινωνικής Συνοχής για τη χρηματοδότηση ή την οικονομική ενίσχυση επιχειρήσεων στη Δημοκρατία, τη σταδιακή αποζημίωση των καταθετών της πρώην Λαϊκής Τράπεζας που απώλεσαν καταθέσεις πέραν των πρώτων €100 χιλ., των καταθετών της Τράπεζας Κύπρου των οποίων οι καταθέσεις μετετράπησαν σε μετοχικό κεφάλαιο, των κατόχων αξιογράφων των πιο πάνω τραπεζικών ιδρυμάτων και των μετόχων της Τράπεζας Κύπρου που ήταν εγγεγραμμένοι στο μητρώο μετόχων κατά την 25η Μαρτίου 2013.

Στην ατζέντα τέθηκαν και δύο αυτεπάγγελτα θέματα που ενέγραψαν βουλευτές του ΔΗΚΟ αναφορικά με τη δυνατότητα σταδιακής αποζημίωσης των πληγέντων ως αποτέλεσμα του κουρέματος καταθέσεων και του κλεισίματος της Λαϊκής Τράπεζας, με το 10% του πρωτογενούς πλεονάσματος του εκάστοτε ετήσιου κρατικού προϋπολογισμού και την ανάγκη εξεύρεσης τρόπων αποζημίωσης των διαφόρων κατηγοριών συμπολιτών μας των οποίων τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν για αντιμετώπιση των προβλημάτων του χρηματοοικονομικού τομέα και της κυπριακής οικονομίας γενικότερα.

Κατά την εισαγωγή του ο πρόεδρος της επιτροπής Αβέρωφ Νεοφύτου, αναφέρθηκε στα συνταγματικά και άλλα θέματα που μπορεί να προκύπτουν στην προσπάθεια της βουλής να προωθήσει λύσεις για το συγκεκριμένο θέμα, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να ζητηθεί από την κυβέρνηση να λάβει υπόψη τα συνταγματικά, νομοτεχνικά και δημοσιονομικά ζητήματα που προκύπτουν και σε συνεργασία με άλλους θεσμούς όπως η νομική υπηρεσία και η Κεντρική Τράπεζα, να έρθει ενώπιον της βουλής με κάτι συγκεκριμένο.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης, σημείωσε ότι οι λεπτομέρειες των θεμάτων αποτελούν μέρος της συζήτησης και τόνισε ότι ο σκοπός είναι να αρχίσει να συζητείται το θέμα και συγκεκριμένες προτάσεις, χωρίς να τίθενται σε κίνδυνο τα δημόσια οικονομικά.

Σημείωσε μάλιστα, ότι εάν τα θέματα συζητούνταν όταν είχαν κατατεθεί στην επιτροπή, δηλαδή πριν από ένα χρόνο περίπου, «θα ήταν χωρίς τον πειρασμό των προεδρικών εκλογών».

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, σημείωσε ότι οι δημόσιες συζητήσεις για την πρόταση νόμου ΔΗΣΥ – Συμμαχίας έχουν αναπτερώσει τις ελπίδες χιλιάδων συμπολιτών μας ωστόσο, επεσήμανε η συζήτηση στην επιτροπή είναι πιο προσγειωμένη.

«Προκύπτει ότι αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε έναυσμα για συζήτηση», είπε.

Σημείωσε επίσης, ότι η εν λόγω πρόταση νόμου κατατέθηκε τον Ιούλιο, και πως το γεγονός ότι συζητείται σήμερα, δίνει την εντύπωση ότι μπήκε στο ράφι μέχρι το Νοέμβριο, ένα μήνα πριν το κλείσιμο της βουλής ενόψει προεδρικών εκλογών.

«Χωρίς τη συναίνεση του υπουργείου οικονομικών, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα» είπε, αναφέροντας ότι θα πρέπει η κυβέρνηση να επιδείξει θετική δράση.

Από πλευράς υπουργείου οικονομικών ο διευθυντής προϋπολογισμού Γιώργος Παντελή ανέφερε ότι έχουν καταγραφεί τα όσα αναφέρθηκαν και θα μεταφερθούν στον υπουργό οικονομικών «για να δούμε πως θα ανταποκριθούμε». Σημείωσε ότι οι εισηγήσεις και η πρόταση νόμου δεν έχουν εξεταστεί σε βάθος εντούτοις σε ότι αφορά την πρόταση νόμου σημείωσε ότι φαίνεται να προκύπτουν συνταγματικά θέματα.

Ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας Μιχάλης Στυλιανού, δήλωσε ότι οι εισηγήσεις δεν φαίνεται να αφορούν το ρόλο και τις αρμοδιότητες της Κεντρικής Τράπεζας και ανέφερε ότι η ΚΤ βλέπει θετικά οποιαδήποτε προσπάθεια αποκατάστασης των πληγέντων.

Η συνεδρίαση της επιτροπής οικονομικών συνεχίστηκε κεκλεισμένων των θυρών, με τους βουλευτές να ενημερώνουν εξερχόμενοι, ότι την επόμενη Δευτέρα θα τεθεί προς συζήτηση αυτεπάγγελτο θέμα, στην παρουσία του υπουργού οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη.

Σε δηλώσεις τους, βουλευτές μέλη της επιτροπής έψεξαν το γεγονός ότι η εν λόγω συζήτηση ξεκίνησε μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, ενώ το ζήτημα εκκρεμεί εδώ και χρόνια.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλάς, ανέφερε πως ότι είναι να γίνει, πρέπει να γίνει μέσα από συνεργασία της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας και τόνισε την ανάγκη να τεθεί σε ισχύ ένας μηχανισμός για αποκατάσταση των αδικιών που έγιναν το 2013.

Παράλληλα, σημείωσε ότι αν συζητείται σήμερα κάτι τέτοιο, «είναι ακριβώς γιατί η οικονομία έχει υπεραποδόσει σε σχέση με τις προβλέψεις», όπως είπε.

Ο κ. Δαμιανού ανέφερε ότι ένα ζήτημα που ταλανίζει την κοινωνία εδώ και τέσσερα χρόνια, βρέθηκε ενώπιον της βουλής ένα μήνα πριν το κλείσιμο ένεκα εκλογών. Εκφράζοντας αμφιβολία για το αν είναι δυνατό να ψηφιστεί οτιδήποτε σχετικό πριν το κλείσιμο της βουλής το Δεκέμβριο, δήλωσε ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα συναινέσουμε σε συνέχιση της κοροϊδίας» ενώ σημείωσε ότι παραχωρείται τελευταία ευκαιρία στην κυβέρνηση μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα.

Ο κ. Βότσης δήλωσε ότι ο ΥΠΟΙΚ θα πρέπει να τοποθετηθεί ώστε πριν από τις εκλογές, να είναι γνωστές οι θέσεις τόσο της κυβέρνησης όσο και των πολιτικών δυνάμεων.

«Θα είναι πραγματικά εμπαιγμός προς όλους αυτούς τους ανθρώπους που περιμένουν μια μορφή δικαιοσύνης, να γίνεται αυτή η συζήτηση μόνο και μόνο για χάρη εξυπηρέτησης προεκλογικών σκοπιμοτήτων» δήλωσε ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της επιτροπής κ. Νεοφύτου είχε εισηγηθεί όπως αντί δηλώσεων εκδοθεί κοινή ανακοίνωση εκ μέρους της επιτροπής οικονομικών με τις θέσεις της επί του θέματος, κάτι που δεν εφαρμόστηκε τελικά αφού μέλη της επιτροπής επέμεναν όπως τεθεί πρώτα ενώπιον τους η επίσημη θέση του υπουργείου οικονομικών.