Τις τουρκικές προκλήσεις συζήτησαν Τσίπρας – Γκουτέρες

Print Friendly and PDF

Η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και στο Αιγαίο, ήταν στο επίκεντρο τηλεφωνικής επικοινωνίας του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.

Όπως μεταδίδεται από την Αθήνα, Αλέξης Τσίπρας και Αντόνιο Γκουτέρες συζήτησαν τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις, με έμφαση στις προκλήσεις της Τουρκίας.
Η τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ ήταν και στο επίκεντρο κυβερνητικής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
Στη σύσκεψη συζητήθηκε το πλαίσιο των πιέσεων που θα ασκηθούν στην Άγκυρα, με στόχο τη συμμόρφωσή της και τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου.
Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, στη σύσκεψη τονίσθηκε ότι Αθήνα και Λευκωσία παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και εκφράζουν την αποφασιστικότητά τους να ακολουθήσουν όλα τα διπλωματικά μέσα, προκειμένου η Τουρκία να συνετισθεί.

Τουρκική πρόκληση στο Καστελόριζο

Η Τουρκία, κλιμακώνοντας τις προκλήσεις της, πραγματοποιεί σήμερα άσκηση έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο, δεσμεύοντας παράνομα με navtex και το Καστελόριζο.
Στην τουρκική navtex, με κωδικό 345/2018, αναφέρεται ότι η άσκηση θα πραγματοποιηθεί σε τουρκικό χερσαίο έδαφος, περιλαμβάνοντας στις τουρκικές επιχειρήσεις και το ελληνικό νησί.