Τον μεσογειακό χαρακτήρα της κυπριακής αρχαιολογίας ανέδειξε ο Δρ Καραγιώργης

Print Friendly and PDF

Τον μεσογειακό χαρακτήρα της κυπριακής αρχαιολογίας καθώς και τη θέση της Κύπρου από την εποχή του χαλκού και ύστερα, ανάμεσα στο Αιγαίο και στην Ανατολή, ανέδειξε ο Κύπριος αρχαιολόγος, Δρ Βάσος Καραγιώργης.

Ο κ. Καραγιώργης ήταν ο κύριος ομιλητής σε εκδήλωση που διοργάνωσε την Τρίτη 7 Νοεμβρίου, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο οποίο ο Αρχαιολόγος και η σύζυγός του Ζακλίν, δωρίζουν τη σπάνια αρχαιολογική προσωπική τους βιβλιοθήκη που θα αποτελέσει μέρος του «Κέντρου Πληροφόρησης – Βιβλιοθήκη Στέλιος Ιωάννου» στην Πανεπιστημιούπολη στην Αγλαντζιά.

Στην ομιλία του ο κ. Καραγιώργης, είπε, μεταξύ άλλων, ότι «οι νεολιθικοί Κύπριοι ήταν μετανάστες από την Ανατολία που ανέπτυξαν τον δικό τους νησιώτικο πολιτισμό για έξη περίπου χιλιετίες».

Πρόσθεσε ότι νεολιθικοί Κύπριοι «ήταν απομονωμένοι από τον έξω κόσμο, εκτός από μια ανανέωση των σχέσεών τους με την Ανατολία γύρω στα μέσα της 3ης χιλιετηρίδας π.Χ».

Ο Κύπριος αρχαιολόγος είπε πως «δεν μπορεί κανείς να μελετήσει τον κυπριακό πολιτισμό της 3ης χιλιετηρίδας π. Χ. χωρίς την καλή γνώση του πολιτισμού της Ανατολίας από την οποία μαθαίνουν οι Κύπριοι πώς να εκμεταλλεύονται τα πλούσια χαλκούχα κοιτάσματα της κυπριακής γης, κάτι που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ιστορική τους ανέλιξη».

Ανέφερε ότι «με αυτό το εφόδιο μπαίνει το νησί μας στην πολιτιστική αρένα της Μεσογείου όταν από την 2η κιόλας χιλιετηρίδα αρχίζουν οι έντονες διασυνδέσεις των χωρών που βρέχονται από τη Μεσόγειο».

Όπως είπε ο Δρ Καραγιώργης, «η θάλασσα αυτή μετατρέπεται σ’ ένα είδος πολιτιστικής λίμνης, που προσφέρει σχετικά εύκολες και άμεσες διασυνδέσεις, εμπορικές και πολιτιστικές, σ’ όλους τους λαούς που κατοικούν στα παράλια και στα νησιά της».

Πρόσθεσε ότι «ο κυπριακός χαλκός είναι περιζήτητος, απαραίτητος για την κατασκευή εργαλείων και όπλων, τόσο σημαντικός όσο και το πετρέλαιο ή οι υδρογονάνθρακες της σημερινής εποχής».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης υπογράφηκε η αποδοχής δωρεάς της πλούσιας σε περιεχόμενο και μεγάλης αξίας αρχαιολογικής βιβλιοθήκης του κ. Καραγιώργη προς το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Ο Δρ Καραγιώργης και η σύζυγός του, Ζακλίν δωρίζουν την αρχαιολογική προσωπική τους βιβλιοθήκη, που περιέχει πέραν των 11 χιλιάδων τόμων αυτοτελών βιβλίων και περιοδικά, πολλά από τα οποία είναι σπάνια.

Το υλικό της βιβλιοθήκης επικεντρώνεται στην κυπριακή θεματολογία που καλύπτει ένα ευρύτατο γεωγραφικό φάσμα της Μεσογείου και του αρχαίου κόσμου γενικότερα, αλλά καλύπτει και θέματα αρχαιολογίας, ιστορίας, λαογραφίας, θρησκειολογίας και άλλους τομείς.

Το εν λόγω υλικό θα βρίσκεται στη διάθεση των επισκεπτών του «Κέντρου Πληροφόρησης-Βιβλιοθήκη Στέλιος Ιωάννου» του Πανεπιστημίου Κύπρου.