Τουρκία: Εντάλματα σύλληψης σε βάρος 68 μετόχων γκιουλενικής τράπεζας

Print Friendly and PDF

Εντάλματα σύλληψης σε βάρος 68 πρώην μετόχων της τράπεζας Bank Asya εξέδωσαν οι τουρκικές Αρχές, καθώς συνεχίζονται οι διώξεις προσώπων που συνδέονται με τον ιεροκήρυκα Φετχουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα θεωρεί ενορχηστρωτή του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016.

Οι καταζητούμενοι ήταν μέτοχοι στην πτωχευμένη πλέον Bank Asya με δικαίωμα ψήφου στην εκλογή του Διοικητικού Συμβουλίου.

Η εν λόγω τράπεζα είχε ιδρυθεί από υποστηρικτές του κ. Γκιουλέν αλλά τέθηκε υπό κρατικό έλεγχο το 2015 στο πλαίσιο των διώξεων των γκιουλενιστών, οι οποίες άρχισαν μετά τις αποκαλύψεις για τεράστια κυβερνητική διαφθορά.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Anadolu έως τώρα έχουν συλληφθεί 49 από τους υπόπτους.

Η επιχείρηση της Αστυνομίας λαμβάνει χώρα σε εννέα επαρχίες της Τουρκίας.

Ο 75χρονος Γκιουλέν, που ζει αυτοεξόριστος στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 1999, αρνείται κάθε ανάμιξη στο προπέρσινο πραξικόπημα. Η Άγκυρα αντιθέτως κατατάσσει το δίκτυο οργανώσεων και επιχειρήσεων που πρόσκεινται στον κ. Γκιουλέν στις τρομοκρατικές οργανώσεις.

Περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι, κυρίως στρατιωτικοί, αστυνομικοί και δικαστικοί, έχουν συλληφθεί στις εκκαθαρίσεις που ακολούθησαν το πραξικόπημα, πολλοί με την κατηγορία ότι είναι μέλη του δικτύου Γκιουλέν. Περίπου 150.000 έχουν απολυθεί ή τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Πηγή: skai.gr