Το Κατάρ αρνείται να διαπραγματευτεί προτού αρθεί το «εμπάργκο» που έχουν επιβάλλει οι γειτονικές του χώρες

Print Friendly and PDF

Το Κατάρ δεν θα διαπραγματευθεί με τις γειτονικές του χώρες για να επιλύσει μια διαμάχη προτού άρουν το εμπορικό και ταξιδιωτικό «εμπάργκο» που επέβαλλαν πριν από δύο εβδομάδες, είπε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, προσθέτοντας ωστόσο ότι η Ντόχα πιστεύει πως υπάρχει δυνατότητα επίλυσης.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), τα οποία μαζί με τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο και το Μπαχρέιν επέβαλλαν τα μέτρα για να απομονώσουν το Κατάρ, είπαν ότι οι κυρώσεις – τις οποίες αρνούνται να χαρακτηρίσουν ως εμπάργκο – μπορεί να κρατήσουν χρόνια, αν δεν δεχθεί το Κατάρ τις απαιτήσεις που πρόκειται να παρουσιάσουν σύντομα. Το Κατάρ έχει αρνηθεί τις κατηγορίες των ότι χρηματοδοτεί την τρομοκρατία, υποστηρίζει την αστάθεια της περιοχής και ότι έχει στενή σχέση με τον εχθρό τους, το Ιράν.

Η διαμάχη έχει ανοίξει ρήγμα στις σχέσεις μερικών κύριων συμμάχων των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να υποστηρίζει σκληρά μέτρα εναντίον του Κατάρ ενώ τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας να παραμένουν ουδέτερα.

Χθες το Κατάρ διεξήγαγε πολεμικές ασκήσεις με τουρκικές δυνάμεις, κάνοντας εμφανή επίδειξη της στενής συμμαχίας με την Τουρκία, μία από τις λίγες συμμαχίες που έχουν παραμείνει στην περιοχή μετά την πρωτοφανή απομόνωσή του. Ο υπουργός Εξωτερικών, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι, είπε ότι η Ντόχα είναι έτοιμη να «συνομιλήσει και να απαντήσει» στις ανησυχίες των άλλων αραβικών κρατών του Κόλπου, σε σωστό διάλογο με προκαθορισμένες αρχές, αλλά τόνισε ότι πρώτα πρέπει να αρθούν οι κυρώσεις.
Ο σεΐχης Μοχάμεντ είπε ότι θα ταξιδέψει στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσει τις επιπτώσεις των κυρώσεων στην οικονομία και στην παγκόσμια μάχη ενάντια στην τρομοκρατία.

«Έχουμε πολύ δυνατή σχέση με τις ΗΠΑ. Είμαστε συνέταιροι στην παγκόσμια συμμαχία ενάντια στην τρομοκρατία. Βρισκόμαστε σε συνομιλίες μαζί τους από τότε που ξεκίνησε η κρίση», είπε.

Η κρίση αποτελεί μεγάλη δοκιμασία εξωτερικής πολιτικής για τις ΗΠΑ, στενούς συμμάχους και των δύο πλευρών, ενώ διατηρεί την κεντρική αεροπορική της βάση στη Μέση Ανατολή στο Κατάρ. Η Ουάσιγκτον έχει δώσει αντιφατικά μηνύματα, παρά την έντονη προσωπική υποστήριξη του Τραμπ για τις κυρώσεις. Ο Τραμπ έχει χαρακτηρίσει το Κατάρ «χρηματοδότη τρομοκρατίας σε υψηλό επίπεδο», αλλά πέντε μέρες αργότερα το Πεντάγωνο ενέκρινε την πώληση στο Κατάρ πολεμικών αεροσκαφών αξίας 12 δις δολαρίων (10,8 δις ευρώ).