Το άσπρο – μαύρο και η οικονομία

Print Friendly and PDF

• Όχι στην υπόσκαψη και απαξίωση, ελέω εκλογών

Κατανοητόν ότι εισήλθαμε σε προεκλογική περίοδο. Αντιληπτόν ότι τα κόμματα και οι υποψήφιοι θα παρεκτραπούν. Αναμενόμενο ότι θα δούμε και θα ακούσουμε πολλές υπερβολές.

Όμως, σε καμία περίπτωση, δεν θα πρέπει να οδηγηθούμε σε δύο τραγικά λάθη που θα στοιχίσουν στον τόπο. Το ένα είναι ότι δεν θα πρέπει να επανέλθουμε στην αχαλίνωτη και καταστροφική παραχολογία για προεκλογικές σκοπιμότητες και το δεύτερο ότι δεν θα πρέπει να μηδενίσουμε την οικονομική ανάκαμψη, δυσφημίζοντας τα άλματα που έγιναν μπροστά τα τελευταία χρόνια.

Για το πρώτο θέμα, την ευθύνη την φέρει αποκλειστικά η κυβέρνηση, η οποία ήδη άρχισε να τάζει εκατομμύρια απ’ εδώ και απ’ εκεί. Παρά τις σωστές επισημάνσεις του Υπουργού Οικονομικών ότι η δημοσιονομική πειθαρχία δεν θα πρέπει να διακυβευθεί, διαπιστώνουμε μια υπέρμετρη τάση για παροχές και για χορηγίες, που υπό προϋποθέσεις μπορούν να εξελιχθούν σε σπατάλες.

Θεωρούμε ότι με τη βελτίωση των οικονομικών του κράτους, η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει σε στήριξη είτε των επαρχιών, είτε επαγγελματικών ομάδων, είτε οικονομικά αδύνατων ομάδων του πληθυσμού. Όμως, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να ανοίξουμε τα δημόσια ταμεία για να χαϊδέψουμε τα αυτιά των ψηφοφόρων. Οι πρακτικές αυτές που ακολουθήθηκαν κατά κόρον στο παρελθόν (χαρακτηριστικό παράδειγμα το χωρίς κριτήρια Πασχαλινό επίδομα της κυβέρνησης Χριστόφια) μας οδήγησαν στο χείλος της καταστροφής. Κρούομεν λοιπόν, τον κώδωνα του κινδύνου σε τέτοιες επιλογές και τονίζουμε ότι ο πολίτης είναι πλέον σε θέση να κατανοεί τις ψηφοθηρικές από τις αναγκαίες εξαγγελίες της κυβέρνησης.

Για το δεύτερο θέμα, η ευθύνη ανήκει στην αντιπολίτευση, η οποία ήδη άρχισε να μηδενίζει τα πάντα και να παρουσιάζει την οικονομία ως καμένη γη. Βρισκόμενοι σε μια κομβική περίοδο για την οικονομία, όπου χρειαζόμαστε ακόμα τις αναβαθμίσεις των ξένων οίκων αξιολόγησης, δεν θα πρέπει να απαξιώνουμε τα όσα πετύχαμε τα τελευταία τρία χρόνια. Έχοντας ανάγκη μια καλή δημόσια εικόνα για την οικονομία μας, δεν θα πρέπει να δυσφημίσουμε την οικονομία μας στα μάτια των ξένων επενδυτών. Αντί αυτού, όμως, βλέπουμε ότι η αντιπολίτευση άρχισε την αποψίλωση της οικονομίας και των δεδομένων της.

Δυστυχώς, οι πρώτες ενδείξεις δεν είναι οι καλύτερες, ούτε από την πλευρά της κυβέρνησης, ούτε από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Και οι δύο πλευρές άρχισαν να κινούνται στη λογική του άσπρου – μαύρου, προκειμένου να κερδίσουν πόντους στο προεκλογικό παιχνίδι.

Κατά τη γνώμη μας, αυτό το επικοινωνιακό παιχνίδι δεν πρόκειται να αποδώσει, ούτε στους υποψήφιους και τα κόμματα που τους υποστηρίζουν, ούτε στην οικονομία και στον τόπο. Οι πολίτες πλέον είναι πολύ ενήμεροι και έχουν προσωπική άποψη για όσα συνέβησαν και συμβαίνουν στην οικονομία. Άρα, τα επικοινωνιακά τεχνάσματα θα πρέπει να μείνουν στην άκρη σ’ αυτές τις εκλογές. Αποτελούν παλιομοδίτικους τρόπους προβολής θέσεων και απόψεων. Είναι ξεπερασμένες πρακτικές για να συγκεντρώσουν ψήφους, ακόμα και από απολίτικους πολίτες.

Αντίθετα, το μόνο που μπορεί να πετύχουν αυτές οι απαρχαιωμένες μεθοδεύσεις είναι την υπονόμευση και την απαξίωση της οικονομίας. Αυτό θέλουν οι πολιτικοί;

Ιωσήφ Ιωσήφ