Το βρώμικο χρήμα και η ευκαιρία μας

Print Friendly and PDF

• Να προβούμε σε μια διεθνή εκστρατεία ενημέρωσης

Αυτή η ιστορία με τις καταγγελίες κατά της Κύπρου για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος έχει παραγίνει. Ανεξάρτητα του κατά πόσον ότι τώρα μας ενέπλεξαν σε μια σοβαρή υπόθεση με διεθνείς διαστάσεις, λόγω εμπλοκής συνεργατών του προέδρου των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ, το θέμα έχει εκφύγει κάθε ανεκτής παραμέτρου. Και εξηγούμαστε:

Η παραοικονομία σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχεται περίπου στο 15 – 20% της κανονικής οικονομίας. Σε κάποιες χώρες, λόγω απότομων ριζικών πολιτικών αλλαγών βρέθηκαν αδήλωτα χρήματα σε χέρια ανθρώπων που δεν τους ανήκουν. Κάποιοι άλλοι ασχολούνται σε παγκόσμιο επίπεδο με δραστηριότητες που δεν είναι νόμιμες.

Όλα αυτά είναι γνωστά σε όλους και κανένας δεν μπορεί να τα αμφισβητήσει. Ταυτόχρονα, όλες οι χώρες του πλανήτη προσπαθούν να προσελκύσουν επενδύσεις, δηλαδή φρέσκο χρήμα στις οικονομίες τους. Αυτό κάνουν οι ΗΠΑ, οι Βρετανοί, άλλες ευρωπαϊκές χώρες και γενικά όλος ο πλανήτης.

Κάποια απ’ αυτά τα χρήματα ήρθαν ή διακινήθηκαν και μέσω Κύπρου. Είτε λόγω ότι είμαστε χώρα – μέλος της Ε. Ένωσης και της Ευρωζώνης, είτε λόγω χαμηλών φορολογικών συντελεστών, είτε λόγω ευνοϊκού συστήματος υπηρεσιών (λογιστικές, δικηγορικές, χρηματοοικονομικές, κλπ.), η Κύπρος έγινε αποδέκτης κάποιων τέτοιων επενδύσεων.

Αυτό, όμως, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι επισήμως η Κύπρος ευνοεί, ενθαρρύνει ή αποκρύβει πιθανόν ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Τόσο η εθνική νομοθεσία, όσο και η εναρμόνιση μας με το ανάλογο θεσμικό πλαίσιο της Ε. Ένωσης, αποθαρρύνουν, καταπολεμούν και διώκουν τις παράνομες ενέργειες στη διακίνηση χρήματος. Ειδικά, μετά την οικονομική κρίση του 2013, η εποπτεία που ασκείται στο χρηματοοικονομικό σύστημα της Κύπρου, είναι ίσως από τις αυστηρότερες στο χώρο της Ευρώπης.

Οι κανονισμοί, οι οδηγίες και τα πρότυπα που ακολουθούν οι κυπριακές αρχές και οι οργανισμοί της είναι οι ίδιοι, αν όχι αυστηρότεροι από τους αντίστοιχους άλλων χωρών.
Ενδεικτικό των πιο πάνω είναι τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου που δείχνουν ότι την περίοδο 2011 – 15 εξετάστηκαν 403 τέτοιες υποθέσεις και καταδικάστηκαν 91 άτομα, το 2016 είχαμε 177 υποθέσεις που εξιχνιάστηκαν και το 2017 είχαμε 162 υποθέσεις από τις οποίες οι 149 εξιχνιάστηκαν.
Με αυτά τα δεδομένα, λοιπόν, η Κύπρος δεν μπορεί να συνεχίσει να ανέχεται τη διεθνή δυσφήμιση της και την υπονόμευση της οικονομίας και των κανόνων λειτουργίας της.

Η κυβέρνηση, αλλά και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (λογιστές, δικηγόροι, τράπεζες, κλπ.) οφείλουν να βγουν μπροστά και να προστατεύσουν τα συμφέροντα της οικονομίας μας. Θα πρέπει να επισκεφθούν διάφορα οικονομικά κέντρα, όπως τις ΗΠΑ, τις Βρυξέλλες, το Λονδίνο, τη Φρανκφούρτη και άλλα και να παρουσιάσουν τα επιχειρήματα μας. Να εξηγήσουν στους συνήθεις κατήγορους της Κύπρου, το πλαίσιο κανόνων που εφαρμόζει η χώρα μας για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και τα άλλα συναφή. Να αναλύσουν τις μεθοδολογίες και πρακτικές που χρησιμοποιεί η Κύπρος στη διαχείριση τυχόν ύποπτων συναλλαγών. Να παρουσιάσουν τα μέτρα που λαμβάνει η Κύπρος για καταπολέμηση του φαινομένου για ξέπλυμα χρήματος.

Μια τέτοια ευρεία εκστρατεία δεν θα κλείσει απλώς κάποια στόματα, αλλά θα προβάλει και την οικονομία μας. Με άλλα λόγια, ας αξιοποιήσουμε την ευκαιρία μ’ αυτές τις κατηγορίες για να αναδείξουμε τα θετικά της οικονομίας και της αγοράς.

Είμαστε σίγουροι ότι αν γίνει σωστή προεργασία και τεκμηριωμένη παρουσίαση, η Κύπρος θα βγει κερδισμένη απ’ αυτή την υπόθεση. Αφ’ ενός θα αποκρούσουμε τις όποιες κατηγορίες και αφ’ ετέρου θα προβάλουμε το σύνολο της οικονομίας.

Ας μετατρέψουμε, λοιπόν, το πρόβλημα που μας δημιούργησαν σε ευκαιρία για να κερδίσουμε περισσότερα…

Ιωσήφ Ιωσήφ