Το πλιάτσικο με τις Τ/Κ περιουσίες έχει ονοματεπώνυμο

Print Friendly and PDF

Το θέμα με τις τουρκοκυπριακές περιουσίες είναι και παλιό και γνωστό. Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ είναι όλο το πολιτικό και οικονομικό σύστημα του τόπου. Από το 1974, που έγινε η εισβολή μέχρι σήμερα, έχουν ακουστεί και γραφτεί τόσα πολλά για το θέμα των τουρκοκυπριακών περιουσιών που απορούμε πως και γιατί το χέρι του νόμου έμεινε αδρανές σ’αυτή τη σκανδαλώδη κατάσταση.

Αυτά που λέει σήμερα, με το χαρακτηριστικό του τρόπο, ο δήμαρχος Πάφου ίσως να προκαλούν αίσθηση στους νεώτερους, γιατί αναμεταδίδονται με εμφαντικό τρόπο από τα ΜΜΕ. Όμως, οι παλαιότεροι τα γνωρίζουν, αφού το θέμα συζητήθηκε πολλές φορές στη Βουλή, ενώ υπάρχουν και προηγούμενες αναφορές σε ΜΜΕ.

Το μέγα ερώτημα είναι γιατί για 43 χρόνια επιτρέψαμε αυτή την παρανομία και λεηλασία ; Η απάντηση είναι ότι το δίκτυο που λυμαίνεται τις τουρκοκυπριακές περιουσίες φαίνεται ότι είχε γερές πλάτες στις εκάστοτε εξουσίες. Άνθρωποι που βρίσκονταν σε υψηλά δώματα του κράτους φαίνεται ότι κάλυπταν ή συμμετείχαν σ’αυτή την κομπίνα. Με τη δύναμη της εξουσίας που είχαν, φαίνεται ότι δεν επέτρεπαν να σταματήσει η κατάχρηση στην αξιοποίηση των τουρκοκυπριακών περιουσιών.

Και αν αναλογιστούμε την οικοδομική ανάπτυξη που σημείωσε η Κυπρος μετά την τουρκική εισβολή, μπορούμε να αντιληφθούμε τι εισοδήματα δημιούργησε η παράνομη εκμετάλλευση των τουρκοκυπριακών περιουσιών. Μπορούμε να φανταστούμε πόσα εκατομμύρια ευρώ απεκόμισαν κάποιοι επιτήδειοι που συμμετείχαν στο δίκτυο εκμετάλλευσης των τουρκοκυπριακών περιουσιών.

Τώρα, που το θέμα πήρε ευρύτερες διαστάσεις, ίσως είναι η ευκαιρία για ένα ξεκαθάρισμα εφ’όλης της ύλης. Το κράτος, που σίγουρα έχει όλα τα στοιχεία, μπορεί αν θέλει να διερευνήσει πλήρως το θέμα και να βρει ποιοί και πόσοι εμπλέκονται σ’αυτή την κομπίνα. Μπορεί να δει αν κάποιος νομότυπα ή όχι καταχράστηκε και αξιοποίησε τουρκοκυπριακή περιουσία. Μπορεί να διαχωρίσει τις νόμιμες από τις παράνομες εμπλοκές στην τουρκοκυπριακή περιουσία.

Εμείς, δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι μια σοβαρή έρευνα μπορεί να αποδείξει τα πάντα. Να φέρει τα πάντα στην επιφάνεια. Και αυτό θα συμβάλει, όχι μόνο στο να αποκτήσουν ονοματεπώνυμο οι λυμαίνοντες τις τουρκοκυπριακές περιουσίες, αλλά ίσως και για να αποκατασταθούν κάποιοι (επώνυμοι και μη, ζώντες ή όχι) για τους οποίους οι φήμες τους φέρουν να εμπλέκονται σ’αυτή την πρωτοφανή παρανομία.

Επίσης, η έρευνα αυτή θα βοηθήσει και στις διαδικασίες για το κυπριακό. Με τον εντοπισμό όλων των τουρκοκυπριακών περιουσιών και υπολογισμό της ανατίμησης της αξίας τους, θα γνωρίζουμε και τι αντιπροσωπεύουν στο εδαφικό οι τουρκοκυπριακές περιουσίες.

Όπως γίνεται φανερόν, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να εμπλακεί σοβαρά το κράτος σ’αυτό το θέμα, κάτι που δεν έκανε για δεκαετίες για άγνωστους (;) λόγους. Τώρα, που το θέμα έγινε και πάλι πρωτοσέλιδο, ας μη χάσουμε την ευκαιρία. Ας μάθουμε την ονοματολογία των παρανομούντων και ας αξιοποιήσουμε αυτή την έρευνα για πολλαπλούς σκοπούς.

Αυτή τη στιγμή δεν ξέρουμε τι θα γίνει, όμως αν και τώρα το κράτος σφυρίξει αδιάφορα, μάλλον το σκάνδαλο με τις τουρκοκυπριακές περιουσίες θα μας σημαδεύει για πάντα, με τις εκάστοτε κυβερνήσεις να είναι συνένοχες του πλιάτσικου που στήθηκε πάνω στο πτώμα της Κύπρου πριν 43 χρόνια…

ΙΩΣΗΦ ΙΩΣΗΦ