Το στοίχημα της επόμενης μέρας των εκλογών

Print Friendly and PDF

• Όλοι μαζί μπορούμε να πάμε πιο μπροστά

Σήμερα, οι εκλογές τελειώνουν. Ο κυρίαρχος λαός θα εκφράσει την ετυμηγορία του και όλα θα πάρουν το δρόμο τους. Απόψε, η Κύπρος θα έχει το νέο Πρόεδρο της για την επόμενη πενταετία.

Από αύριο το πρωί νικητές και ηττημένοι θα πρέπει να αλλάξουν ρότα. Οι πρώτοι επιβάλλεται να επιστρατεύσουν τη μεγαλοψυχία τους και οι δεύτεροι τη δημοκρατική δεοντολογία τους. Η προεκλογική περίοδος ανήκει πια στο παρελθόν. Ότι λέχθηκε και ότι έγινε θα εισέλθουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Οι πολίτες, που όντως κουράστηκαν από τη μακρά προεκλογική περίοδο, έχουν απαίτηση η χώρα να προχωρήσει μπροστά. Και για να προχωρήσει θα πρέπει να διαχειριστούμε τα μεγάλα θέματα που μας ταλανίζουν, να λύσουμε τα καυτά προβλήματα που μας απασχολούν και να δώσουμε ελπίδα και προοπτική στις νέες γενιές.

Όλα αυτά, δεν θα τα κάνει μόνος του ο όποιος Πρόεδρος εκλεγεί και η όποια κυβέρνηση διοριστεί. Για να γίνουν αυτά επιβάλλεται να συστρατευθούν και η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση. Όλοι μαζί να αναζητήσουμε το καλύτερο και όλοι μαζί να διαμορφώσουμε το αυριανό μας μέλλον.

Μαζί, θα πρέπει να επιδιώξουμε μια λύση στο εθνικό πρόβλημα που να διασφαλίζει τον ελληνισμό της Κύπρου. Μια λύση που δεν θα επιτρέπει στην Τουρκία να έχει στρατεύματα, επεμβατικά δικαιώματα, εγγυήσεις και άλλες επεκτατικές βλέψεις κατά της χώρας μας.

Η Κύπρος, ως χώρα πλήρες μέλος της Ε. Ένωσης, δεν θα πρέπει να υστερεί σε ανεξαρτησία, σε κυριαρχία και σε ανθρώπινα δικαιώματα, σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Την ίδια ώρα, μαζί πρέπει να αναζητήσουμε λύσεις στα πολλά και σύνθετα προβλήματα που μας κληροδότησε η οικονομική κρίση. Πρέπει να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας για να μειωθεί η ανεργία. Οφείλουμε να διαχειριστούμε τα «κόκκινα δάνεια» για να ανακουφίσουμε τους πολίτες και να βοηθήσουμε την οικονομία.

Πρέπει να μειώσουμε το δημόσιο και το ιδιωτικό χρέος. Επιβάλλεται να διερευνήσουμε τους νέους ορίζοντες της οικονομίας για να δημιουργήσουμε νέες προοπτικές ανάπτυξης.

Ακόμα, μαζί οφείλουμε να στηρίξουμε τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της χώρας, ώστε να αξιοποιήσουμε το θαλάσσιο πλούτο μας. Οφείλουμε να προχωρήσουμε στην εμπορική αξιοποίηση του φυσικού αερίου, ώστε αφ’ ενός να ενισχύσουμε την οικονομία και αφ’ ετέρου να μετατρέψουμε τη χώρα μας σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο στην ΝΑ Μεσόγειο.

Μαζί, είναι ανάγκη να βελτιώσουμε το βιοτικό επίπεδο των πολιτών, να στηρίξουμε τις ευάλωτες ομάδες, να εφαρμόσουμε χωρίς παρατράγουδα το ΓεΣΥ, να εκσυγχρονίσουμε το κράτος μας, να εμπεδώσουμε την αναξιοκρατία, να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά, να αναδείξουμε τα προτερήματα του λαού μας και να αναβαθμίσουμε την κοινωνία μας.

Τέλος, θα πρέπει μαζί να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, να ενισχύσουμε τη διεθνή εικόνα της Κύπρου στο εξωτερικό, να αναδείξουμε το ρόλο μας στην περιοχή μας, να γίνουμε πιο ενεργοί στον ευρωπαϊκό χώρο και γενικά να βελτιώσουμε τη γεωστρατηγική και γεωπολιτική θέση της χώρας.

Όλα αυτά (και πολλά άλλα) θα πρέπει να γίνουν τα επόμενα χρόνια. Και καλώς ή κακώς όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν από ένα άνθρωπο, ένα κόμμα ή μια παράταξη. Χρειάζεται η συμβολή όλων μας.

Η επόμενη μέρα των εκλογών, λοιπόν, απαιτεί συναίνεση, συναντίληψη και συνεργασία. Χρειάζονται οι ώμοι όλων για να πάμε ακόμα ένα βήμα μπροστά.

Το αύριο είναι μπροστά μας και μας περιμένει. Απ’ εμάς εξαρτάται κατά πόσον θα είμαστε πιστοί στο ραντεβού μας και θα κερδίσουμε το στοίχημα…

Ιωσήφ Ιωσήφ