Το σχέδιο Β’ των Τούρκων και η δική μας πολιτική

Print Friendly and PDF

• Χωρίς την αξιοποίηση των ξένων συμφερόντων  θα παραμείνουμε ο αδύνατος κρίκος

Είναι φανερόν ότι η τουρκική πλευρά έχει θέσει σε κίνηση στο σχέδιο Β’ για το κυπριακό. Η απόφαση τους να επιτρέψουν στους Μαρωνίτες να επιστρέψουν στα κατεχόμενα χωριά τους και οι πληροφορίες για άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, δείχνουν ότι οι Τούρκοι μελέτησαν τα επόμενα βήματα τους, μετά το Κραν Μοντάνα.

Κανένας δεν μπορεί να πιστέψει ότι οι αποφάσεις αυτές λήφθηκαν τώρα, μετά το αδιέξοδο στο ελβετικό θέρετρο. Όλοι αντιλαμβανόμαστε σήμερα ότι η τουρκική πλευρά καθοδηγεί τα πράγματα προς τις δικές τις επιδιώξεις. Και οι δικές τις επιδιώξεις φαίνεται ότι είναι οι εξής:

• Λύση ομοσπονδίας με τους όρους της Άγκυρας.

• Δημιουργία νέων τετελεσμένων επί του εδάφους.

• Διατήρηση της διαίρεσης της Κύπρου με το σημερινό status quo ή με δύο χωριστά κράτη.

Από τη στιγμή που η πρώτη επιδίωξη δεν επιτεύχθη στις συνομιλίες, οι Τούρκοι άρχισαν να υλοποιούν τις επόμενες επιδιώξεις τους. Τώρα, επιφέρουν νέα τετελεσμένα επί του εδάφους και σταδιακά θα οδηγήσουν τα πράγματα στην πλήρη και οριστική διαίρεση της Κύπρου.

Και οι τρεις επιδιώξεις της Τουρκίας οδηγούν σ’ ένα και μόνο σκοπό, δηλαδή στον γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό έλεγχο ολόκληρης της Κύπρου, κάτι που παραδέχθηκε και ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο κ. Αϊντα.

Το ερώτημα, τώρα, είναι τι κάνουμε εμείς; Απλώς παρακολουθούμε τους τουρκικούς στόχους να υλοποιούνται ή έχουμε κι εμείς εναλλακτικά σχέδια για αποτροπή των νέων τουρκικών μεθοδεύσεων;

Ο τρόπος που αντέδρασε η κυβέρνηση στην «ρουκέτα» των Τούρκων για τους Μαρωνίτες δείχνει ότι «μας έπιασαν στον ύπνο», όπως ακριβώς έγινε και το 2004 με το άνοιγμα των οδοφραγμάτων.

Οι εξελίξεις δείχνουν ότι ακολουθούμε τις τουρκικές προκλήσεις και δεν μπορούμε να τις προλάβουμε ή να τις αποτρέψουμε. Αυτό είναι πολύ ανησυχητικό, αν αναλογιστούμε ότι είναι εκείνοι που έχουν το έδαφος, αλλά και τη στρατιωτική δύναμη για να χειρίζονται το κυπριακό, με βάση τα δικά τους συμφέροντα.

Νομίζουμε ότι εδώ που έφτασαν τα πράγματα θα πρέπει κι εμείς, επιτέλους, να προβληματιστούμε για το πως αντιμετωπίζουμε σοβαρά τις τουρκικές προκλήσεις. Δεν υπάρχει πλέον χρόνος για αλληλοκατηγορίες και αλληθωρισμούς. Η πολιτική ηγεσία, σε συνεργασία με την Ελλάδα, θα πρέπει να δουν κατάφατσα τις πραγματικότητες και ανάλογα να ενεργήσουν.

Χωρίς να δίνουμε όπλα στην Τουρκία, χωρίς να εκτεθούμε στον ΟΗΕ και στη διεθνή κοινότητα, χωρίς να προβούμε σε επιπόλαιες ενέργειες, οφείλουμε να διαχειριστούμε αποτελεσματικά τα νέα δεδομένα στο κυπριακό.
Κάποιοι ίσως να ισχυριστούν ότι δεν έχουμε επιλογές, γιατί είμαστε ο αδύνατος κρίκος. Κάποιοι άλλοι μπορεί να επιμένουν να ακολουθήσουμε την πεπατημένη, θεωρώντας ότι η Τουρκία θα αλλάξει στάση απέναντι μας.

Εμείς, λέμε ότι μπορούμε τουλάχιστον να ματαιώσουμε τους νέους σχεδιασμούς της Άγκυρας, αν ακολουθήσουμε τη σωστή διαχείριση που κάνουμε τώρα με τις έρευνες φυσικού αερίου, δηλαδή να εμπλέξουμε περισσότερο τα διεθνή μεγάλα συμφέροντα στο κυπριακό. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δώσουμε περισσότερες διευκολύνσεις στις ΗΠΑ και ίσως στη Ρωσία στην Κύπρο, να αξιοποιήσουμε περισσότερο την κόντρα της Γερμανίας και του Ισραήλ με την Τουρκία, να ζητήσουμε από την Ε. Ένωση να παρέμβει δυναμικότερα για προστασία των κατεχομένων περιοχών μας, που αποτελούν και ευρωπαϊκό έδαφος, να διαδραματίσουμε πιο πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή μας ενισχύοντας τη συνεργασία μας με χώρες όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος, ο Λίβανος, οι Αραβικές χώρες και άλλες.

Μπορεί αυτά που προτείνουμε, είτε να γίνονται σε κάποιο βαθμό, είτε να έχουν αντικειμενικές δυσκολίες στην αποτελεσματικότητα τους. Ωστόσο, είναι ο μόνος τρόπος, για να αλλάξουμε τα δεδομένα στην Κύπρο. Εμείς από μόνοι μας, με την Ελλάδα, δεν μπορούμε να πείσουμε ή να πιέσουμε την Τουρκία να συνηγορήσει σε μια σωστή και βιώσιμη λύση του κυπριακού. Οι ξένες δυνάμεις και τα διεθνή συμφέροντα έχουν τους τρόπους (άμα θέλουν ή άμα πειστούν) να βάλουν σε τάξη τον Ερντογάν και την παρέα του…
Ιωσήφ Ιωσήφ