Το Barbaros και οι γκρίζες ζώνες

Print Friendly and PDF

Πάλι, η Τουρκία και ο Ερντογάν επαναλαμβάνουν τους κακούς εαυτούς τους. Με αφορμή τη νέα γεώτρηση της ΕΝΙ στην κυπριακή ΑΟΖ, στέλλουν το Barbaros στην κυπριακή θάλασσα.

Σίγουρα, όλοι αντιλαμβανόμαστε τη «λογική» της τουρκικής πλευράς σ’ αυτή την κίνηση. Θέλει να δείξει (για ακόμη μια φορά) ότι διεκδικεί το φυσικό αέριο της Κύπρου και δεν πρόκειται να αποδεχθεί τις επιλογές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ακόμα, με αυτές τις προκλητικές κινήσεις της, επιδιώκει να δημιουργήσει γκρίζες ζώνες όσον αφορά το φυσικό αέριο της Κύπρου.

Ωστόσο, όλοι γνωρίζουμε (και καλύτερα απ’ όλους ο Ερντογάν) ότι οι προκλήσεις του δεν μπορούν να έχουν ουσιαστικό περιεχόμενο, αφού τα ξένα μεγάλα συμφέροντα στηρίζουν το ερευνητικό πρόγραμμα της Κύπρου.

Το μέγα ερώτημα, όμως για την Τουρκία είναι γιατί επιλέγει αυτό το δρόμο από τη στιγμή που επιδιώκει βελτίωση των σχέσεων της με τις ΗΠΑ και την Ε. Ένωση; Είναι απορίας άξιο πως πολιτεύεται ο Ερντογάν, ο οποίος με τις επιλογές του έχει απομονώσει την Τουρκία από τον έξω κόσμο. Ακόμα και ο ρόλος του προστάτη του μουσουλμανικού κόσμου που επιδίωξε με αφορμή το θέμα της Ιερουσαλήμ αμφισβητήθηκε από μεγάλα Αραβικά κράτη, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος.

Είναι φανερόν, λοιπόν ότι ο Ερντογάν κινείται σε επικίνδυνα μονοπάτια. Αυτό, όμως, δεν πρέπει να το υποτιμούμε, αλλά να ανησυχούμε, γιατί η απομόνωση μπορεί να τον οδηγήσει σε επικίνδυνους ατραπούς…