Τριμερής Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ – Συνάντηση Υπ. Περιβάλλοντος στη Θεσσαλονίκη

Print Friendly and PDF

Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης είχε χθές συνάντηση στη Θεσσαλονίκη με τους Υπουργούς Περιβάλλοντος του Ισραήλ κ. Zeev Elkin και της Ελλάδας κ. Σωκράτη Φάμελλο, στα πλαίσια της προγραμματισμένης Τριμερούς Συνάντησης Αρχηγών Κρατών.

Οι τρεις Υπουργοί εξέτασαν την μέχρι τώρα πρόοδο που επετεύχθη στην ετοιμασία του Περιφερειακού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση της Θαλάσσιας Ρύπανσης από πετρελαιοειδή, που αποτελεί πρωτοβουλία της Κύπρου, και που ετοιμάζεται με τη στήριξη της Γραμματείας της Σύμβασης της Βαρκελώνης των Ηνωμένων Εθνών, για την προστασία της Μεσόγειου. Την έναρξη της ενεργούς συνεργασίας θα αποτελέσει άσκηση αντιμετώπισης θαλάσσιας ρύπανσης, τον επόμενο Οκτώβριο, σύμφωνα με το Σχέδιο Δράσης που ετοιμάζεται.

Στη κοινή Δήλωση που εξέδωσαν οι τρεις Υπουργοί πέραν από την ικανοποίηση τους για την πρόοδο που επετεύχθη στο πιο πάνω θέμα εξέφρασαν επίσης την ικανοποίηση τους για στη στενή συνεργασία μεταξύ των τριών χώρων στα θέματα διαχείρισης επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων και προσαρμογής στη Κλιματική Αλλαγή και την προώθηση σχετικών αποφάσεων που έχουν ληφθεί κατά την τελευταία τους συνάντηση.

Πέραν από τα πιο πάνω συζητήθηκαν θέματα και υιοθετήθηκαν δράσεις για συνεργασία στους τομείς της διαχείρισης των οικιακών στερεών αποβλήτων και της διαχείρισης της λάσπης από βιολογικούς σταθμούς και καθορίστηκαν χρονοδιαγράμματα και συγκεκριμένες άμεσες και μεσοπρόθεσμες δράσεις που ανάλαβε η κάθε χώρα.

Ο κ. Υπουργός κάλεσε στην Κύπρο τους ομολόγους του για την πραγματοποίηση της επόμενης Υπουργικής Συνάντησης στη Λευκωσία για να παραστούν στην άσκηση που προγραμματίζεται.