Τριτοκοσμική εικόνα στην είσοδο του λιμανιού Λεμεσού

Print Friendly and PDF

Πριν λίγες μέρες έτυχε να μεταβώ στο λιμάνι Λεμεσού για κάποια δουλειά. Στην είσοδο του λιμανιού, ουρά τα αυτοκίνητα. Όταν έφτασε η σειρά μου είπα στον υπεύθυνο της εισόδου ότι έχω ραντεβού με κάποιον εντός του λιμανιού και του έδειξα το σχετικό χαρτί για τη συνάντηση.

Με ευγενικό τρόπο, ο υπεύθυνος μου υποδεικνύει ότι πρέπει να κατέβω από το αυτοκίνητο και να πάω στο πίσω γραφείο για να επιδείξω την ταυτότητα μου. Αφού βρίσκω δίπλα πρόχειρο χώρο για να παρκάρω το αυτοκίνητο μου, πάω να επιδείξω την ταυτότητα μου. Εκεί μου ζητάνε και 2 ευρώ, κάτι που δεν κατάλαβα τι αφορά (μήπως χαράτσι επίσκεψης στο λιμάνι.

Για να μην τα πολυλογώ, η διαδικασία αυτή κράτησε κανένα 10-15λεπτο με αυτοκίνητα να πηγαινοέρχονται και να κορνάρουν, με κόσμο να επιδικνύει τις ταυτότητες του και πολλούς διαμαρτυρόμενους να περιμένουν για να καταβάλουν το χαράτσι των 2 ευρώ.

Η εικόνα που απεκόμισα είναι τριτοκοσμική. Σε μια εποχή που θέλουμε να καταπολεμήσουμε τη γραφειοκρατία, να εξυπηρετούμε τους πολίτες γρήγορα, να αξιοποιήσουμε τις σύγχρονες τεχνολογίες και να μετατραπούμε σ’ ένα σύγχρονο κράτος, συμβαίνουν όλα αυτά στο ιδιωτικοποιημένο λιμάνι της Κύπρου. Και διερωτούμαστε δεν υπάρχει άλλος τρόπος για εισέλθει κάποιος στο λιμάνι ; Δεν ξέρουμε ποιος έχει την ευθύνη, όμως το σκηνικό στην είσοδο του λιμανιού θυμίζει εποχές του 1960…