ΥΠΕΞ: Η σοβαρότερη παραβίαση από το 1974

Print Friendly and PDF

Ως την σοβαρότερη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας από το 1974, θεωρεί η Κυβέρνηση τις πρόσφατες προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, ενημερώνοντας, κεκλεισμένων των θυρών, την Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής των Ελλήνων, για τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ και για το Κυπριακό, τόνισε ότι στη Λευκωσία αλλά και στη διεθνή κοινότητα επικρατεί προβληματισμός κατά πόσο η Τουρκία είναι πρόθυμη και έτοιμη για επανέναρξη των συνομιλιών.

Διαβεβαίωσε ότι απόλυτη προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι η επίλυση του Κυπριακού, καταβάλλοντας προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
Είπε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένει την απάντηση του Μουσταφά Ακιντζί στην πρόσκληση για κοινωνικό δείπνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, ο κύριος Χριστοδουλίδης επανέλαβε την πρόταση για επανέναρξη των συνομιλιών σε ζητήματα της εσωτερικής πτυχής και για προετοιμασία Διεθνούς Διάσκεψης με τη συμμετοχή και των πέντε μονίμων-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τους Έλληνες βουλευτές και για τις εξελίξεις στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, τονίζοντας ότι είναι το πιο υποσχόμενο για ενδεχόμενα κοιτάσματα φυσικού αερίου και γι’ αυτό τον λόγο έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον μεγάλων πολυεθνικών.