ΥΠΕΞ: Κλειδί για λύση το κεφάλαιο της ασφάλειας

Print Friendly and PDF

Πολύ σημαντική χαρακτήρισε την διάσκεψη της Γενεύης της 28ης Ιουνίου ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, τονίζοντας ότι το αποτέλεσμα θα κρίνει την πορεία των συνομιλιών.

Μιλώντας στο ΤΡΙΤΟ ο κύριος Κασουλίδης σημείωσε ότι μέσα από την συζήτηση του κεφαλαίου της ασφάλειας θα μπορεί να καταδειχθεί εάν θα οδηγηθούμε σε λύση ή όχι.

Ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε ανησυχία για το ενδεχόμενο η Τουρκία να αποφύγει για άλλη μία φορά να τοποθετηθεί, όπως έπραξε στην προηγούμενη διάσκεψη.

Σχολιάζοντας τη θέση του Μουσταφά Ακιντζί ότι πρέπει να γίνει πάρε – δώσε, ο Ιωάννης Κασουλίδης τόνισε ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει εάν δεν προχωρήσει η συζήτηση στο κεφάλαιο της ασφάλειας.

Επισήμανε πως εάν η τουρκική πλευρά επιμείνει στη θέση για διατήρηση των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων και παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων δεν θα έχει νόημα να γίνει οτιδήποτε, αφού κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό από τους ελληνοκυπρίους.

Η θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς είπε, είναι ότι πρέπει να υπάρξει κατάργηση των μονομερών επεμβατικών δικαιωμάτων και ένα συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων.

Τόνισε ότι στην σημερινή συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Έσπεν Μπαρθ Άϊντα θα ξεκαθαρίσουν πολλά πράγματα σε σχέση με το κοινό έγγραφο το οποίο πρέπει να είναι συμφωνημένο.

Σύμφωνα με τον κύριο Κασουλίδη, οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη για την Κύπρο έχουν να ασχοληθούν μόνο με το θέμα της εξωτερικής ασφάλειας, αφού τα υπόλοιπα έχουν συζητηθεί.

Πηγή: ΡΙΚ