ΥΠΕΞ: Σημαντικό η παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ να παραμείνει αποτελεσματική

Print Friendly and PDF


Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε ότι γίνεται αξιολόγηση όλων των ειρηνευτικών αποστολών του ΟΗΕ ανά το παγκόσμιο, κάτι που δεν ανησυχεί τη Λευκωσία, τονίζοντας παράλληλα ότι έχει σημασία η παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ να παραμείνει αποτελεσματική και με τους ίδιους όρους εντολής από το ΣΑ.

Αυτό επεσήμανε σήμερα ο ΥΠΕΞ αναφερόμενος στην παρουσία ομάδας των ΗΕ στην Κύπρο για την αξιολόγηση της ειρηνευτικής δύναμης, μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου για το έργο του Υπουργείου του.

Κληθείς να διευκρινίσει τι εννοεί και εάν υπάρχει ελάχιστος αριθμός μελών για να θεωρηθεί αποτελεσματική, ο ΥΠΕΞ είπε ότι αποτελείται από 887 στρατιωτικά μέλη και «σήμερα βρίσκεται στα όριά της, δεν πρέπει να λιγοστέψουν».

Συζητείται, είπε, η μείωση υπηρεσιών μη στρατιωτικής φύσης και να μειωθούν κάποιοι αριθμοί και το κόστος. Υπάρχουν τρόποι εξοικονόμησης, σημείωσε ο κ. Κασουλίδης φέροντας ως παράδειγμα τον εκσυγχρονισμό των οχημάτων και την επιτήρηση με drones αντί ελικοπτέρων.

Ερωτηθείς εάν είναι ικανοποιημένος από την παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ γενικά, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι επιτήρηση γίνεται και σημείωσε τις δηλώσεις Ερτουγρούλογλου ότι δεν χρειάζεται η ειρηνευτική δύναμη και με υπόμνημα ζήτησαν η δύναμη να περιοριστεί σε παρατηρητές και ότι δεν χρειάζονται για αστικής φύσεως υπηρεσίες, όπως η βοήθεια προς τους εγκλωβισμένους.

Οι ανακοινώσεις της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και οι δηλώσεις της Ελίζαμπεθ Σπέχαρ με τις οποίες εκφράζουν λύπη για την πρόσφατη απόφαση του ψευδοκράτους να επιβάλλει δασμούς σε προϊόντα της βοήθειας προς τους εγκλωβισμένους «κάνουν το γύρο του κόσμου με εντολή μας προς όλες τις διπλωματικές αποστολές», στο Συμβούλιο της Ευρώπης, όπου ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου ήγηρε το θέμα. Είναι λυπηρό, είπε, ότι ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στο ΣτΕ απαντώντας έδωσε πλήρη κάλυψη σε αυτή την απόφαση χρησιμοποιώντας τα ίδια επιχειρήματα με τον κ. Ερτουγρούλογλου.

Σε ερωτήσεις και παρατηρήσεις δημοσιογράφων εάν θα ήταν καλύτερα η ΟΥΝΦΙΚΥΠ να έπαιρνε τα προϊόντα και να μεταφερόταν η εικόνα της απαγόρευσης της μεταφοράς τους στο οδόφραγμα, ο Ιωάννης Κασουλίδης είπε ότι «δεν είμαι υπέρ του θεάτρου. Εσείς θέλατε να αποθανατίσετε τη σκηνή αλλά η εξωτερική πολιτική δεν γίνεται για να εξυπηρετήσει εσάς».

Η κυβέρνηση έχει μεριμνήσει για την έμπρακτη βοήθεια προς τους εγκλωβισμένους, συνέχισε ο ΥΠΕΞ. «Μην έχετε έγνοια».