ΥΠΟΙΚ: Η διαγραφή χρεών των σωματείων αίρει μια στρέβλωση

Print Friendly and PDF

 

Δεν τίθεται θέμα αποζημίωσης όσων υπέστησαν απώλειες από το κούρεμα, τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, διευκρινίζοντας ότι αυτός ο όρος δεν μπορεί να χρησιμοποιείται για νομικούς λόγους.

Η πρόταση της κυβέρνησης είπε, αφορά την μερική κάλυψη των απωλειών που υπέστησαν πολίτες από τις αποφάσεις του 2013.

Μιλώντας στο Κρατικό Ραδιόφωνο, ο Υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι η πρόταση της κυβέρνησης αποτελεί συνέχεια της προσπάθειας που ξεκίνησε για μείωση των απωλειών που υπέστησαν τα ταμεία προνοίας.

Γίνεται είπε, άλλο ένα βήμα, προσθέτοντας ότι με την πρόταση της κυβέρνησης, αρχίζει η διοχέτευση πόρων στο Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Η κυβέρνηση πρόσθεσε, δίδει περιεχόμενο και προοπτική στην όλη προσπάθεια και δεν μοιράζει κούφιες υποσχέσεις.

Ο Υπουργός Οικονομικών επισήμανε πως το κράτος αποκτά πλέον την οικονομική δυνατότητα και είναι σε θέση να σχεδιάζει τα επόμενα βήματα. Τόνισε ότι πρέπει να διευρυνθεί αισθητά το μέγεθος του ταμείου.

Σε αυτό το πλαίσιο είπε, πρέπει να ενταχθούν στο Ταμείο περιουσιακά στοιχεία του κράτους, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν για την σταδιακή μερική κάλυψη των απωλειών.

Ο Χάρης Γεωργιάδης σημείωσε ότι με βάση τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, κάθε χρόνο θα καταβάλλεται στο ταμείο συγκεκριμένη χορηγία, μέσα από τον προϋπολογισμό.

Αρνητικός για τη δημιουργία «κακής» Τράπεζας για τα ΜΕΔ

Αρνητικός ως προς το ενδεχόμενο δημιουργίας κακής τράπεζας για διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, εμφανίστηκε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Ο κύριος Γεωργιάδης τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα για δημιουργία κακής τράπεζας, προσθέτοντας ωστόσο ότι υπάρχουν σκέψεις για σύσταση εταιρείας διαχείρισης δανείων, για να μεταφερθεί μέρος του δανειακού χαρτοφυλακίου εκτός του ισολογισμού των τραπεζών.
Εμφανίστηκε επίσης επιφυλακτικός ως προς το ενδεχόμενο να υπάρξει κρατική συμμετοχή σε ένα τέτοιο σχήμα.

Διαγραφή χρεών των σωματείων: Όχι μόνο δεν έχει δημοσιονομικό κόστος, αλλά αίρει και μία στρέβλωση

Αναφερόμενος στην απόφαση για διαγραφή φορολογικών χρεών των ποδοσφαιρικών σωματείων μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2007, ο κύριος Γεωργιάδης τόνισε ότι αφορά προηγούμενη συμφωνία η οποία δεν είχε υλοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Σημείωσε ότι η συγκεκριμένη απόφαση, όχι μόνο δεν έχει δημοσιονομικό κόστος, αλλά αίρει και μία στρέβλωση.

Ο κύριος Γεωργιάδης επισήμανε πως μετά το 2007, τα ποδοσφαιρικά σωματεία ανταποκρίνονται στις φορολογικές υποχρεώσεις τους, στη βάση σχετικού διακανονισμού.

Σε ότι αφορά το νομοσχέδιο για εκσυγχρονισμό της CYTA, ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι βρίσκεται ενώπιον της Βουλής. Τόνισε ότι το νομοσχέδιο καλύπτει όλες τις ανησυχίες αναφορικά με τα δικαιώματα των εργαζομένων. Είπε επίσης ότι το νομοσχέδιο προνοεί ότι το κράτος θα είναι εσαεί ο κύριος μέτοχος του Οργανισμού.

Πηγή: ΡΙΚ