Νέα υποβάθμιση για την τουρκική οικονομία από τον οίκο Moody’s

Print Friendly and PDF

Την ώρα που μαίνεται η κόντρα μεταξύ κεντρικής τράπεζας και Ταγίπ Ερντογάν για την κατάλληλη νομισματική πολιτική, η τουρκική οικονομία βλέπει το αξιόχρεό της να υποβαθμίζεται. Επικαλούμενος το διογκούμενο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, αλλά και με σαφείς αιχμές για τις πολιτικές πιέσεις στην ανεξάρτητη νομισματική αρχή, ο οίκος Moody’s αναθεώρησε προς τα κάτω, κατά μία βαθμίδα, στο Ba2, την πιστοληπτική αξιολόγηση της γειτονικής χώρας.

Προσδιορίζει πάντως ως «σταθερές» τις προοπτικές, γεγονός που σημαίνει ότι δεν αναμένται νέα υποβάθμιση μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Πολλά θα εξαρτηθούν βέβαια από το πόσο σταθερή θα μείνει η κεντρική τράπεζα απέναντι στα αιτήματα του Τούρκου προέδρου.

Όπως επισημαίνουν στη σχετική ανακοίνωση οι αναλυτές του οίκου, η Άγκυρα αποφεύγει τις αναγκαίες οικονομικές μεταρρυθμίσεις και εξακολουθεί να εστιάζει την προσοχή της σε μέτρα βραχυπρόθεσμου οφέλους «εις βάρος της αποτελεσματικής νομισματικής πολιτικής και των θεμελιωδών δημοσιονομικών μεγεθών». Τις πιέσεις εντείνει περαιτέρω το «αδύναμο θεσμικό περιβάλλον» εξηγούν.

Πηγή: naftemporiki.gr