Θεσσαλονίκη: Αποκαλύφθηκε η πλάκα προς τιμήν των θυμάτων του Ολοκαυτώματος

Print Friendly and PDF

Η αποκάλυψη της πλακέτας μνήμης για το Μουσείο του Ολοκαυτώματος, που θα ανεγερθεί στη Θεσσαλονίκη, αποτελεί υποχρέωση μνήμης σε αυτούς που χάθηκαν αλλά και δέσμευσης πως τέτοια τραγωδία δεν θα συμβεί ποτέ ξανά στην ανθρωπότητα, δήλωσε ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο ίδιο μήκος κύματος, έστειλε το μήνυμα της διατήρησης της μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, και μεταβίβασης της γνώσης στις επόμενες γενιές της ιστορίας της πόλης, στην οποία κατοικούσαν 50 χιλιάδες άτομα εβραϊκής καταγωγής, μεταφραζόμενο στο 50% του πληθυσμού της Θεσσαλονίκης πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Παράλληλα, η κατασκευή του μουσείου, τόνισε ο κ. Τσίπρας, αποτελεί υπόσχεση στις παρούσες και μελλοντικές γενιές ότι οι λαοί θα αντισταθούν σε ότι θα απειλήσει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και στην ανθρώπινη ζωή.

Στην εισαγωγική του ομιλία, ο κ. Τσίπρας στάθηκε ιδιαίτερα στην ιστορία της Θεσσαλονίκης, η οποία είναι συνδεδεμένη με το εβραϊκό στοιχείο, σημειώνοντας πως οι Εβραίοι ήρθαν στην πόλη τον 15ο αιώνα και συνυπήρξαν ειρηνικά και δημιουργικά με τις άλλες δύο κοινότητες της Θεσσαλονίκης, τη χριστιανική και τη μουσουλμανική. «Αυτό το μωσαϊκό πολιτισμού-γλωσσών-παραδόσεων αποτέλεσε τον πλούτο της Θεσσαλονίκης και της έδωσε την ώθηση να πρωταγωνιστήσει στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων», είπε.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός σημείωσε πως ο ναζισμός μεθόδευσε την εξόντωση του εβραϊκού στοιχείου της πόλης εξοντώνοντας και αφανίζοντας σχεδόν ολόκληρο τον πληθυσμό των Εβραίων. Χαρακτηριστικό είναι ότι από τις 50 χιλιάδες Εβραίους που ζούσαν στην πόλη μόλις 1950 επέστρεψαν και επιβίωσαν από το Ολοκαύτωμα.

Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους δωρητές για τη δημιουργία του Μουσείου του Ολοκαυτώματος, ένας εκ των οποίων είναι και η γερμανική Κυβέρνηση.

Από την πλευρά του ο Βενιαμίν Νετανιάχου είπε στη δική του ομιλία πως η Θεσσαλονίκη είναι μια ιδιαίτερα σημαντική πόλη για την εβραϊκή ιστορία και το Ισραήλ, καθώς οι δεσμοί υπάρχουν από τον 4ο αιώνα προ Χριστού, ενώ εδώ υπήρξε η ενσωμάτωση των Εβραίων μετά τον διωγμό τους από την Ισπανία.

Η λαίλαπα του Ολοκαυτώματος, όπως είπε ο κ. Νετανιάχου, κατέκαυσε το 95% της περήφανης εβραϊκής κοινότητας και για δύο λόγους έγινε κατορθωτό να μην καταστραφεί ολοκληρωτικά. Ο πρώτος λόγος ήταν, όπως τόνισε, ο ηρωισμός των Ελλήνων και ο δεύτερος λόγος ήταν η φλόγα ζωής που υπήρχε στους επιζώντες του Ολοκαυτώματος.

Ο κ. Νετανιάχου είπε πως ο Μουσέρ Λιόν, ένας από τους επιζώντες, είναι 93 χρονών σήμερα και θα ερχόταν σήμερα στη Θεσσαλονίκη για τα αποκαλυπτήρια της πλάκας, όμως λόγοι υγείας τον άφησαν πίσω. Έτσι, πρόσθεσε, ο ίδιος ζήτησε από τα παιδιά του, Ραχήλ και Ελιάου, να τον συνοδεύσουν στη Θεσσαλονίκη, κάτι το οποίο αποδέχθηκαν. Ο ίδιος ωστόσο δεν τα κατάφερε να έρθει. Τα δύο παιδιά μαζί με τους Πρωθυπουργούς των δύο χωρών και τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης προέβησαν στην αποκάλυψη της πλάκας του Μουσείου του Ολοκαυτώματος.