Χωρίς συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις στο καθεστώς ΦΠΑ ολοκληρώθηκε το ECOFIN

Print Friendly and PDF

Χωρίς συμφωνία στο ζήτημα του ΦΠΑ των ηλεκτρονικών εκδόσεων και του μηχανισμού επιστροφής ΦΠΑ, ολοκληρώθηκε σήμερα στο Λουξεμβούργο το Συμβούλιο των 28 Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ.

Του Συμβουλίου για τελευταία φορά προέδρευσε ο Υπουργός Οικονομικών της Μάλτας Έντουαρντ Σικλούνα. Ο Μαλτέζος Προεδρεύων ενημέρωσε μάλιστα τον Τύπο, ότι για τις δύο αυτές προτάσεις – τις οποίες για μήνες προετοίμαζε – δεν υπήρξε η απαραίτητη ομοφωνία, παρά το γεγονός ότι οι 28 έφτασαν πάρα πολύ κοντά.

Το Συμβούλιο πάντως κατάφερε να συμφωνήσει ως προς τη στάση του σε μια δέσμη προτάσεων με στόχο τη μείωση του κινδύνου στον τραπεζικό κλάδο.

Τα δύο κείμενα που εγκρίθηκαν και παρουσίασαν από κοινού ο Ε. Σικλούνα με τον Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Β.Ντομπρόβσκις σχετίζονται με την κατάταξη των ακάλυπτων ομολόγων σε διαδικασίες αφερεγγυότητας (π.χ. εκκαθάριση τραπεζών) και με μεταβατικές ρυθμίσεις για τη σταδιακή μείωση του αντίκτυπου του ρυθμιστικού κεφαλαίου του διεθνούς λογιστικού προτύπου IFRS 9.

Προβλέπουν επίσης τη σταδιακή κατάργηση των κανόνων για τη μεταχείριση των μεγάλων χρηματοδοτικών ανοιγμάτων χρέους του δημοσίου τομέα σε μη εγχώρια νομίσματα της ΕΕ.

«Αυτές οι προτάσεις αποσκοπούν να βοηθήσουν τις τράπεζες μας να αντεπεξέλθουν στις κρίσεις υπό το φως των νέων προληπτικών προτύπων που έχουν συμφωνηθεί σε διεθνές επίπεδο. Αποφασίσαμε να δώσουμε προτεραιότητα σε αυτά τα κείμενα και ελπίζουμε ότι το Κοινοβούλιο θα μπορέσει να αρχίσει διαπραγματεύσεις μέχρι το τέλος αυτού του έτους «, δήλωσε ο Ε.Σικλούνα.

Το Συμβούλιο επιπλέον έκλεισε τις διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος για την Κροατία και την Πορτογαλία, επιβεβαιώνοντας ότι τα ελλείμματά τους μειώθηκαν κάτω από την τιμή αναφοράς του 3% του ΑΕΠ.

Ως εκ τούτου, μόνο τέσσερα από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ εξακολουθούν να υπόκεινται σε διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος, διατηρώντας τη θετική τάση που ξεκίνησε από το 2011.

Το Συμβούλιο ενέκρινε επίσης τα προσχέδια των συστάσεων για το έτος 2017 προς τα κράτη μέλη σχετικά με τις οικονομικές και δημοσιονομικές τους πολιτικές. Η τελική έγκριση θα γίνει στο επόμενο ECOFIN στις 11 Ιουλίου.