Ψηφιακά Νομίσματα v0.1

Print Friendly and PDF

Με το παρόν άρθρο θα επιχειρήσω να σχολιάσω, δια μέσω του παρόντος κειμένου, την μέχρι τώρα κατάσταση στον χώρο των ψηφιακών νομισμάτων. Το εναρκτήριο λάκτισμα στον χώρο των ψηφιακών νομισμάτων έδωσε όπως ο πλείστος κόσμος γνωρίζει το Bitcoin, ξεκινώντας με έναν αλγόριθμο που έβγαλε στο Διαδίκτυο κάποιος με το ψευδώνυμο Satoshi Nakamoto και καταλήγοντας στο σήμερα όπου συναλλάσσεται η μονάδα στις πολλές χιλιάδες ευρώ. Επί τις παρούσης τα τρία πιο πετυχημένα ψηφιακά νομίσματα είναι τα Bitcoin, Ethereum και Bitcoin Cash. Όπως προανέφερα το Bitcoin κατέχει σήμερα το μεγαλύτερο ποσοστό της αγοράς (πάνω από 50%) με αποτίμηση πέραν των εκατό εκατομμυρίων ευρώ.

Τα περισσότερα ψηφιακά νομίσματα για να δημιουργηθούν, μιας και δεν τυπώνονται, χρησιμοποιούνται συστοιχίες υπολογιστών όπου εκμεταλλευόμαστε την υπολογιστική τους ισχύ ώστε να λύνονται μαθηματικές εξισώσεις. Αποτέλεσμα των πράξεων αυτών είναι η συγκομιδή ψηφιακών νομισμάτων και η διαδικασία αυτή ονομάζεται από την κοινότητα ως εξόρυξη ή αγγλιστί mining. Αξίζει να αναφέρουμε δύο σημεία, πρωτίστως στο πέρας του χρόνου και όσο υπάρχουν πιο πολλά ψηφιακά νομίσματα σε κυκλοφορία γίνεται όλο και πιο δύσκολη η διαδικασία δημιουργίας τους και δευτερευόντως για τα περισσότερα των ψηφιακών νομισμάτων υπάρχει ανώτατο επιτρεπτό όριο νομισμάτων σε κυκλοφορία (για το Bitcoin συγκεκριμένα είναι περίπου 21 εκατομμύρια Bitcoins). Τα ψηφιακά νομίσματα ως επί το πλείστο συναλλάσσονται μέσω εξιδεικευμένων εταιρειών/ανταλλακτηρίων είτε διαδικτυακά είτε μέσω ATM που σε μερικές χώρες έχουν κάνει τη εμφάνιση τους. Υπάρχουν βεβαίως και περιπτώσεις εμπόρων και εταιρειών που προσφέρουν υπηρεσίες οι οποίοι δέχονται πληρωμές με ψηφιακά νομίσματα, αλλά προς το παρόν δεν είναι αρκετοί.

Τον τελευταίο καιρό επίσης παρατηρείται μία καινούρια τάση να επικρατεί στον κόσμο με τα Initial Coin Offerings. Σε παράφραση των IPOs που διεξάγουν εταιρείες προτού οι μετοχές τους αρχίζουν να συναλλάσσονται ενεργά στο χρηματιστήριο, στα ICOs δίνεται μία αρχική ονομαστική αξία σε ένα καινούριο ψηφιακό νόμισμα με την λογική ότι μελλοντικά (και όταν ξεκινήσει να συναλλάσσεται ενεργά) η αξία του θα ανέβει και θα αποδώσει κέρδη στους επενδυτές. Υπολογίζεται ότι μέχρι σήμερα έχουν ξοδευτεί περί των 3 δις δολαρίων σε πάνω από 200 ICOs, χωρίς όμως να υπάρχει ούτε επαρκής έλεγχος αλλά ούτε και επαρκείς εξασφαλίσεις.

Σε αυτό το σημείο οφείλω να τονίσω ότι δεν υπάρχει κάποιου είδους έλεγχος από νομοθετικά όργανα και κεντρικές τράπεζες στα ψηφιακά νομίσματα μέχρι σήμερα, πράγμα βεβαίως που πολλοί το βλέπουν σαν θετικό αλλά και που ακόμη περισσότεροι το βλέπουν σαν ένα μεγάλο αρνητικό. Άξιο αναφοράς είναι επίσης ότι πολλές χώρες εξέφρασαν την επιθυμία να εισαχθεί κάποιας μορφής φορολόγησης στις συναλλαγές των ψηφιακών νομισμάτων, ενώ κάποιες άλλες χώρες απαγόρευσαν τελείως τα ψηφιακά νομίσματα και τα ICOs με πρώτη και μεγαλύτερη εκ αυτών την Κίνα.

Πέραν τούτου κατά καιρούς έχουν έρθει στην δημοσιότητα διάφορες αρνητικές αποκαλύψεις που έχουν να κάνουν περιφερειακά με τα ψηφιακά νομίσματα και που σίγουρα δεν βοηθούν στο να χτιστεί ένα καλό συναίσθημα στην αγορά. Περιπτώσεις όπως η αποτυχία της Neo & Bee στην Κύπρο, όπου εν μία νυκτί έκλεισε μη αποδίδοντας στους πελάτες της τα χρήματα που έπρεπε να τους αποδώσει. Επίσης περιπτώσεις κλοπών κεφαλαίων σε ψηφιακά νομίσματα αλλά και το γεγονός ότι αποδεδειγμένα χρησιμοποιούνται για ξέπλυμα χρημάτων αλλά και αγορά απαγορευμένων προϊόντων και υπηρεσιών στο Dark Web δεν βοηθούν καθόλου. Τώρα για τα ICOs επικρατεί φόβος στην αγορά ότι η πλειοψηφία αυτών δεν είναι τίποτα περισσότερο παρά φούσκες που περιμένουν να σκάσουν. Όπως προανέφερα δεν υπάρχουν σε καμία περίπτωση εξασφαλίσεις για τους επενδυτές, οπότε και εάν χαθούν τα χρήματα δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο που να τους καλύπτει.

Ένα πολύ θετικό της όλης αυτής κατάστασης είναι η παρουσίαση της τεχνολογίας του Blockchain, όπου ουσιαστικά είναι ένα συγκεκριμένο κομμάτι της τεχνολογίας που χρησιμοποιείται από τα περισσότερα ψηφιακά νομίσματα. Το Blockchain με απλές λέξεις είναι μία διαμοιρασμένη και δημοσίως προσβάσιμη βάση δεδομένων όπου όλες οι εγγραφές είναι αλληλένδετα συνδεδεμένες και ανεξίτηλες. Ανεξίτηλες υπό την έννοια ότι κανείς δεν μπορεί να τροποποιήσει, σβήσει ή αλλάξει μία εγγραφή παρά μόνο να προσθέσει από κάτω μία πιο καινούρια έκδοση. Για τους παραπάνω λόγους η τεχνολογία του Blockchain είναι ιδανική για να εφαρμοστεί σε αγοραπωλησίες ακινήτων, επενδύσεις μετοχών, νομικά συμβόλαια και γενικότερα όπου η μονιμότητα και η δημοσιότητα των δεδομένων μπορούν να βρουν εφαρμογή.

Προσωπική μου άποψη είναι ότι τα ψηφιακά νομίσματα βρίσκονται ακόμη σε νηπιακό στάδιο ή όπως υπονοεί και ο τίτλος του άρθρου μου σε beta έκδοση. Ένα καθόλα μη θεσμοθετημένο νόμισμα μπορεί να είναι θελκτικό στα μάτια των ρομαντικών αλλά σίγουρα δεν είναι ιδανικό για σοβαρές επενδύσεις ούτε και για μαζική κυκλοφορία. Θεωρώ λοιπόν ότι τα ψηφιακά νομίσματα δεν αποτελούν καθόλου καλή επένδυση σήμερα καθώς η μη θεσμοθετημένη λειτουργία τους και το πολύ υψηλό ρίσκο (κυρίως λόγω μεταβλητότητας) είναι αρκετοί λόγοι για να τα αποφύγουν οι επενδυτές, χωρίς καν να αναφέρομαι στο ηθικό κομμάτι της περίστασης όπου πολλοί δεν θα ήθελαν να επενδύσουν σε ένα μέσο που χρησιμοποιείται για σκοπούς ξεπλύματος χρήματος και αγοράς απαγορευμένων προϊόντων.

Εκεί που υπάρχει σίγουρα επενδυτικό ενδιαφέρον είναι στην τεχνολογία του Blockchain, όπου ήδη έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται σε διάφορους τομείς και σίγουρα θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε πολλές μελλοντικές υλοποιήσεις. Θα κλείσω με μερικές εταιρείες που ασχολούνται με την εν λόγω τεχνολογία και προσωπικά πιστεύω ότι παρουσιάζουν επενδυτικό ενδιαφέρον , αυτές είναι οι 360 Blockchain (CSE:CODE) και Due στο κομμάτι των financial services, η ShipChain που ασχολείται με shipping και logistics και σαφώς η International Business Machines (NYSE:IBM) που είναι από τους μεγαλύτερους επενδυτές στην εν λόγω τεχνολογία.

* Ο Ισίδωρος Μεζόπουλος εργάζεται σαν ανεξάρτητος σύμβουλος επιχειρήσεων με χρόνια εμπειρίας σε τραπεζικά συστήματα. Οι γνώμες και οι απόψεις που εκφράζονται στο παρόν άρθρο είναι αυστηρά προσωπικές.