Αίτημα στη Βουλή για αποδέσμευση κονδυλίων για Τρόοδος και κρατικό λαχείο

Print Friendly and PDF

Το Υπουργείο Οικονομικών απέστειλε σήμερα στη Βουλή αίτημα για αποδέσμευση κονδυλίων για τη διαδικασία εμπορικής αξιοποίησης των ακινήτων του Τροόδους και του κρατικού λαχείου.

Παράλληλα, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, το Υπουργικό Συμβούλιο την περασμένη βδομάδα αποφάσισε την ακύρωση των διαταγμάτων αποκρατικοποιήσης τεσσάρων οργανισμών και κρατικών επιχειρήσεων.

Βάσει της μελέτης που διεξήγαγε το ΥΠΟΙΚ, τα κονδύλια για την εμπορική αξιοποίηση των κρατικών ακινήτων στο Τρόοδος και του κρατικού λαχείου δεν έχουν αποκοπεί από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2017, αλλά έχουν δεσμευτεί, αφού είναι περιουσιακά στοιχεία του κράτους και όχι δημόσιοι οργανισμοί ή κρατικές επιχειρήσεις που υπόκειντο σε αποκρατικοποίηση.

Έχει αποσαφηνιστεί ότι ύστερα από τις αποφάσεις της Βουλής, έχουν αποκοπεί από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2017 τα κονδύλια για την αποκρατικοποίηση της Cyta, το Χρηματιστήριο, της Αρχής Κρατικών Εκθέσεων και της Κρατικής Εταιρείας Αποθήκευσης Πετρελαιοειδών (ΚΕΤΑΠ).

Έτσι, το ΥΠΟΙΚ απέστειλε αίτημα στην κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών αίτημα για αποδέσμευση των κονδυλίων, έτσι ώστε να πληρωθούν τα τέσσερα άτομα που εργάζονται στη Μονάδα Αποκρατικοποιήσεων, αλλά και οι σύμβουλοι που έχουν εργαστεί για τη διαδικασία εμπορικής αξιοποίησης των κρατικών ακινήτων στο Τρόοδος και στο κρατικό λαχείο.

Εξάλλου, μπορεί η αποκρατικοποίηση της Cyta να έχει τερματιστεί ωστόσο η Κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει με την κατάθεση νομοθεσίας για την μετατροπή της Cyta σε εταιρεία ιδιωτικού δικαίου με τον ιδιοκτησιακό έλεγχο να παραμένει στο κράτος, κάτι στο οποίο είχε αναφερθεί ο Υπουργός Οικονομικών κατά την ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Επιπρόσθετα, και η διαδικασία για πώληση της Cyta Ελλάς, μέσω της διαδικασίας αποκρατικοποιήσεων τερματίζεται, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί να προχωρήσει το όλο θέμα με βάση αποφάσεις του ιδίου του Διοικητικού Συμβουλίου της Cyta.

Τέλος, ανοικτό παραμένει ακόμη το πώς θα προχωρήσει η διαδικασία για το λιμάνι της Λάρνακας, αφού τα κονδύλια για την εμπορική του ανάπτυξη έχουν και αυτά περικοπεί.