Αντιδράσεις βουλευτών σε ενδεχόμενη μετακίνηση ΑΞΙΚ

Print Friendly and PDF

Τη διαφωνία τους σε σχέση με το ενδεχόμενο μετακίνησης του Ανώτερου Ξενοδοχειακού Ινστιτούτου (ΑΞΙΚ) διατύπωσαν βουλευτές της αντιπολίτευσης, ύστερα από επίσκεψη που πραγματοποίησε σήμερα αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου στις εγκαταστάσεις του ΑΞΙΚ στη Λευκωσία, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ζαχαρία Κουλία.

«Διερωτώμαι κάποιοι με πόση ευκολία θέλουν να αρπάξουν την περιοχή εδώ, λόγω της τεράστιας αξίας της» είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης, σημειώνοντας ότι η πολιτεία δεν διαθέτει τους πόρους να δημιουργήσει νέες υποδομές, εάν ξηλωθούν οι υφιστάμενες.

Αν επιχειρηθεί, υπέδειξε, τέτοιος σκοπός θα αποτελεί «διασπάθιση δημοσίου χρήματος», ενώ θα διαλυθεί ακόμα ένα σχολείο που παράγει μεσοδιευθυντικά στελέχη, μετά το ΑΤΙ και την Ξενοδοχειακή Σχολή.

Είπε, επίσης, πως αν επιχειρηθεί μεταστέγαση του ΑΞΙΚ, ο χώρος στον οποίο βρίσκεται σήμερα θα επιστραφεί στον αρχικό ιδιοκτήτη, διότι η απαλλοτρίωση έγινε για να δημιουργηθεί το ΑΞΙΚ. «Δυνάμει της κείμενης νομοθεσίας, όταν απαλλοτριώνεται ένας χώρος για συγκεκριμένο σκοπό και η πολιτεία αλλάξει το σκοπό, τότε τον δικαιούται πίσω ο ιδιοκτήτης» είπε.

Τα τελευταία οκτώ χρόνια έγιναν εννέα μελέτες μετακίνησης του ΑΞΙΚ με τεράστιο κόστος για το κράτος, σύμφωνα με τον κ. Κουλία.

Όπως ανέφερε, στην Επιτροπή Ελέγχου διαπιστώθηκε ότι «σπαταλούνται χρήματα για να εξυπηρετηθούν κάποιοι ξένοι σκοποί».

Ο κ. Κουλίας είπε πως το ΑΞΙΚ επιτελεί «σπουδαίο έργο» και αποτέλεσε «αιμοδότη» σε σπουδαίο δυναμικό για την τουριστική βιομηχανία.

«Τούτος ο χώρος εδώ με τις σπουδαίες υποδομές του όχι μόνο δεν πρέπει να μετακινηθεί, αλλά να υποστηριχθεί και να αναβαθμιστεί» ανέφερε, προσθέτοντας πως η Βουλή πρέπει να αντισταθεί στη μετακίνηση του Ινστιτούτου.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου δήλωσε ότι η επίσκεψη ήταν καθαρά ενημερωτική. «Η δική μου διαπίστωση η προσωπική είναι ότι πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ίδρυμα που σίγουρα χρειάζεται αναβάθμισης και στήριξης» ανέφερε, προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε άλλα θέματα θα εξεταστούν στη Βουλή.

Σημείωσε ότι το ΑΞΙΚ πρέπει να στηριχθεί από το κράτος, είτε μετακινηθεί, είτε όχι και ότι χρειάζονται τομές, ώστε το Ινστιτούτο να λειτουργεί σωστά.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου μίλησε για «μεθοδεύσεις του Υπουργού Συγκοινωνιών και της κυβέρνησης να υποβαθμίσουν» το Ινστιτούτο.

«Στην Επιτροπή Ελέγχου έχουν καταγραφεί ευτράπελα από το Γενικό Ελεγκτή σε σχέση με τη διαχείριση που έκανε το Υπουργείο Συγκοινωνιών με αποτέλεσμα ο Υπουργός Συγκοινωνιών να μας πει ότι προκήρυξε προσφορές όχι γιατί θα μετακινούσε το κέντρο, αλλά για να κάνει έρευνα αγοράς, χωρίς να ξέρει δήθεν ότι για έρευνες αγοράς ακολουθούνται άλλες διαδικασίες» είπε.

«Δεν θα επιτρέψουμε καμία μεθόδευση να πλήξει τη σχολή» τόνισε.

Σύμφωνα με την κ. Χαραλαμπίδου, ήδη άτομα τα οποία έχουν δικαιώματα στη γη όπου βρίσκεται το ΑΞΙΚ, έχουν λάβει νομικά μέτρα κατά της κυβέρνησης που επιχειρεί, όπως ανέφερε, «να παραδώσει το λόφο του Συνεδριακού σε ιδιώτες».

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ επεσήμανε ότι το ΑΞΙΚ «προσφέρει τα μέγιστα στον τουρισμό» και «θα μπορούσε κάλλιστα να αναβαθμιστεί σε περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης».

Στην επίσκεψη συμμετείχαν, επίσης, η βουλευτής του ΑΚΕΛ Σκεύη Κουκουμά, ο βουλευτής ΔΗΚΟ Μαρίνος Μουσιούττας και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΛΑΜ Γεάδης Γεάδη.

Ενδιαφέρον από το εξωτερικό
——————
Το ενδιαφέρον που επιδεικνύεται από φοιτητές του εξωτερικού για να φοιτήσουν στο ΑΞΙΚ, τόνισε η Διευθύντρια του Ινστιτούτου Εύη Σωτηρίου, παρουσιάζοντας στους βουλευτές την αποστολή, το όραμα και τις στρατηγικές προτεραιότητες του ΑΞΙΚ.

Όπως ανέφερε, το ενδιαφέρον προέρχεται από χώρες της ανατολικής Ευρώπης, της Βορείου Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ρωσίας, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι η Κύπρος μπορεί να καταστεί περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο.

Σημειωτέον ότι ο προϋπολογισμός του ΑΞΙΚ μειώθηκε κατά 53%, από €3,7 εκ το 2009 σε €1,7 εκ το 2016, ενώ ο αριθμός των φοιτητών του αυξήθηκε κατά 102%, από 134 το 2009 σε 271 το 2016.