Αύριο οι υποψηφιότητες τελική ευθεία για τις εκλογές

Print Friendly and PDF

Στην τελική ευθεία εισέρχεται από αύριο η προεκλογική εκστρατεία, αφού τελείωσαν και οι αργίες του Πάσχα. Τα κόμματα, κατά τη διάρκεια των αργιών, είχαν την ευκαιρία να ανασκοπήσουν τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα της εκστρατείας τους και να επανακαθορίσουν τις πολιτικές και πρακτικές τους, ενόψει των εκλογών της 22ας Μαϊου.

Μέχρι σήμερα η προεκλογική εκστρατεία κινήθηκε σε υποτονικούς ρυθμούς,  με τα κόμματα να δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στα ψηφοδέλτια και στους υποψηφίους που θα επέλεγαν, ενώ τώρα αναμένεται να ξεδιπλώσουν τις στρατηγικές τους στα θέματα που το καθένα θα επιλέξει να δώσει σημασία. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τα θέματα που θα αναδειχθούν είναι το κυπριακό, η οικονομία, η κοινωνική συνοχή με έμφαση την ανεργία και τις επιπτώσεις της κρίσης καθώς και η σκανδαλολογία. Μέσα απ’αυτή την πλατιά θεματογραφία αναμένεται να δοθούν οι δημόσιες μάχες είτε μέσω των τηλεοράσεων, είτε μέσω των δημοσίων παρεμβάσεων, είτε ακόμα και μέσω κομματικών διαφημίσεων.

Εκτός από τους κομματικούς σχηματισμούς, μάχη δίνεται και από τους υποψηφίους του κάθε κόμματος, οι οποίοι προσπαθούν να εξασφαλίσουν έδρα στη Βουλή. Τις επόμενες μέρες η προσπάθεια των υποψηφίων αναμένεται να ενταθεί περισσότερο και φυσικά δεν θα απουσιάζουν και τα κτυπήματα κάτω από τη μέση. Η σκληρή μάχη μεταξύ συνυποψηφίων στα ίδια ψηφοδέλτια εντείνεται και λόγω της δυνατότητας που υπάρχει για εξασφάλιση εδρών από νέους, λόγω της αποχώρησης πολλών παλαιών βουλευτών.

Όλοι αναμένουν ότι από αύριο μέχρι και την ημέρα των εκλογών, το κλίμα θα οξυνθεί περισσότερο λόγω της ύστατης προσπάθειας που θα καταβάλουν τα κόμματα για να αυξήσουν τις συσπειρώσεις τους, να παρακινήσουν τους αναποφάσιστους να τους προτιμήσουν και να εξασφαλίσουν μεγαλύτερο μερίδιο από την αποχή.

Το ερώτημα που συνεχίζει να αιωρείται είναι κατά πόσον σ’αυτή τη δεύτερη και τελική φάση της προεκλογικής εκστρατείας τα κόμματα και οι υποψήφιοι θα καταφέρουν να ευαισθητοποιήσουν και τα αντανακλαστικά των πολιτών, οι οποίοι μέχρι στιγμής παρακολουθούν απόμακρα ή ακόμα και με απάθεια την προεκλογική περίοδο.

Στο μεταξύ υποβάλλονται αύριο Τετάρτη, 4 Μαΐου, οι υποψηφιότητες για τις βουλευτικές εκλογές, καθώς και οι υποψηφιότητες των αντιπροσώπων των θρησκευτικών ομάδων, ενόψει της ψηφοφορίας της 22 Μαΐου.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΩΝ

Η υποβολή των υποψηφιοτήτων στον Έφορο Εκλογής Περιφέρειας Λευκωσίας θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία» και για τις υπόλοιπες επαρχίες, στα γραφεία των Επάρχων. Για την Επαρχία Κερύνειας, οι υποψηφιότητες θα υποβληθούν στο Υπουργείο Εσωτερικών, όπου εδρεύει ο Έφορος Εκλογής Περιφέρειας Κερύνειας.

Ακολούθως, την Παρασκευή, 6 Μαΐου, αναμένεται να εκδοθεί το διάταγμα του Υπουργού Εσωτερικών για την υποδιαίρεση των εκλογικών τμημάτων και τον καθορισμό των εκλογικών κέντρων.

Η δημοσίευση της γνωστοποίησης για την κατανομή των εκλογέων στα εκλογικά κέντρα θα γίνει την Παρασκευή, 13 Μαΐου.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, οι υποψήφιοι υποβάλλουν υποψηφιότητα είτε σε συνδυασμό κόμματος/ ανεξαρτήτων, είτε μεμονωμένα ως ανεξάρτητοι.

Ο αριθμός των υποψηφίων κάθε συνδυασμού δεν μπορεί να υπερβαίνει τον αριθμό των βουλευτικών εδρών που αναλογούν σε κάθε εκλογική περιφέρεια, δηλαδή 20 στη Λευκωσία, 12 στη Λεμεσό, 11 στην Αμμόχωστο, 6 στη Λάρνακα, 4 στην Πάφο και 3 στην Κερύνεια.

Κάθε υποψηφιότητα υποβάλλεται και υπογράφεται από τέσσερις εκλογείς της οικείας εκλογικής περιφέρειας, εκ των οποίων οι δυο υπογράφουν ως προτείνοντες και οι άλλοι δύο ως υποστηρίζοντες.

Για κάθε υποψηφιότητα κατατίθεται ως παράβολο το ποσό των 500 ευρώ, το οποίο επιστρέφεται μετά τις εκλογές σε όσους εκλέγονται ή συγκεντρώνουν το 1/3 του εκλογικού μέτρου.

Το ισχύον εκλογικό σύστημα προβλέπει τη διάθεση των βουλευτικών εδρών στην Α` κατανομή με το σύστημα της απλής αναλογικής, ενώ στις δύο φάσεις της Β’ κατανομής εφαρμόζεται ενισχυμένη αναλογική με ποσοστά 3,6% και 7,2% αντίστοιχα.

Για τους σκοπούς των βουλευτικών εκλογών θα λειτουργήσουν περίπου 1.200 εκλογικά κέντρα στη Δημοκρατία και το εξωτερικό.

Οι σταυροί προτίμησης διαφέρουν ανά εκλογική περιφέρεια και δεν πρέπει να είναι περισσότεροι από 5 στη Λευκωσία, 3 στη Λεμεσό, 3 στην Αμμόχωστο, 2 στη Λάρνακα και από έναν σε Πάφο και Κερύνεια. Το δικαίωμα του εκλογέα να σημειώσει σταυρό ή σταυρούς προτίμησης σε υποψήφιους βουλευτές του συνδυασμού της επιλογής του δεν είναι υποχρεωτικό.