Εκ περιτροπής ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ η Επ. Oικονομικών και Εμπορίου

Print Friendly and PDF

 

Με εκ περιτροπής τις προεδρίες των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών και Εμπορίου σε ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ (από δυόμισι χρόνια εναλλάξ) και εκκρεμότητα την Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων να διεκδικείται από τη Συμμαχία Πολιτών και το ΔΗΣΥ να μην έχει ακόμα καταλήξει εάν θα την παραχωρήσει έναντι τις Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, έληξε η σύσκεψη αρχηγών και εκπροσώπων των κομμάτων.

Η σύσκεψη θα συνέλθει εκ νέου στις 9.00 το πρωί της Πέμπτης για τελική κατάληξη και ορισμό των ονομάτων των Προέδρων, των Αναπληρωτών Προέδρων και των μελών των Επιτροπών για να εγκριθούν από τη συνεδρία της Ολομέλειας το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

Στις 14.30 συνέρχεται η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΔΗΣΥ για να αποφασίσει σχετικά.

Σύμφωνα με δήλωση του Προέδρου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργο Περδίκη η Συμμαχία Πολιτών επιμένει να πάρει την Επιτροπή Εξωτερικών, ενώ ο ΔΗΣΥ δεν έχει καταλήξει κατά πόσον θα την παραχωρήσει έναντι της Θεσμών.

Η σημερινή σύσκεψη αρχηγών και εκπροσώπων των κομμάτων υπό την Προεδρία του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη κατένειμε τις προεδρίες των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών ως ακολούθως:

Η Επιτροπή Επιλογής θα συνίσταται από 3 Βουλευτές του ΔΗΣΥ, 3 του ΑΚΕΛ, 2 του ΔΗΚΟ και τον Πρόεδρο της Βουλής ex officio.

Η προεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας μένει στην ΕΔΕΚ.

Η προεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας και Φυσικών Πόρων μένει στο ΑΚΕΛ με Αναπληρωτή Πρόεδρο Βουλευτή της Αλληλεγγύης.

Την προεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών Πρόεδρος που κατείχε το ΔΗΚΟ αναλαμβάνει ο ΔΗΣΥ.

Την προεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού τα πρώτα δυόμισι χρόνια αναλαμβάνει το ΔΗΚΟ και στη συνέχεια θα αναλάβει ο ΔΗΣΥ με αναπληρωτή Πρόεδρο από το ΔΗΣΥ τα πρώτα δυόμιση χρόνια και μετά με Αναπληρωτή Πρόεδρο από το ΔΗΚΟ.

Την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κατείχε ο ΔΗΣΥ και σήμερα διεκδικείται από το ΔΗΣΥ και τη Συμμαχία Πολιτών.

Η προεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων μένει στο ΑΚΕΛ.

Η προεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών μένει στο ΑΚΕΛ.

Η προεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως εκκρεμεί, με Αναπληρωτή Πρόεδρο από τους Οικολόγους.

Η προεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών μένει στο ΔΗΣΥ.

Η προεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού τα πρώτα δυόμισι χρόνια πάει στο ΔΗΣΥ με Αναπληρωτή Πρόεδρο από το ΔΗΚΟ και για το υπόλοιπο της θητείας στο ΔΗΚΟ και Αναπληρωτή από το ΔΗΣΥ.
Η προεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού μένει στο ΔΗΣΥ.

Η προεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών που κατείχε το ΔΗΣΥ πήγε στο ΔΗΚΟ.

Η προεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος μένει στο ΑΚΕΛ με Αναπληρωτή Πρόεδρο από τους Οικολόγους, όπως και η προεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων – Εγκλωβισμένων – Αγνοουμένων – Παθόντων.

Η προεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Συγκοινωνιών και Έργων μένει στο ΔΗΚΟ.

Η προεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας μένει στο ΔΗΣΥ με Αναπληρωτή Πρόεδρο Βουλευτή του ΕΛΑΜ.
Εκκρεμούν επίσης οι συνθέσεις των:
Ad hoc Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τον Κανονισμό της Βουλής
Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή Για Το Πόθεν Έσχες
Ad hoc Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τις Κυπριακές Αερογραμμές

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ όρισε ως Γραμματέα της Ολομέλειας της Βουλής τον Κώστα Κώστα και αναμένεται από το ΔΗΣΥ να ορίσει τον δεύτερο Γραμματέα και από το ΔΗΚΟ τον Κοσμήτορα.

Ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε μετά τη σύσκεψη ότι για τους Οικολόγους ουσιαστικό είναι να καθοριστούν επακριβώς οι ευθύνες και οι αρμοδιότητες του Προέδρου Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, επειδή όπως είπε, στο παρελθόν παρατηρήθηκε το φαινόμενο Προέδρων ανίκανων να διαχειριστούν την προεδρία και πρέπει να καθοριστεί πότε ένας Πρόεδρος χάνει την Προεδρία, ποιος καθορίζει την ημερήσια διάταξη των συνεδριών και να καταργηθεί η απόλυτη εξουσία του Προέδρου να καθορίζει την ημερήσια διάταξη.

Το πρόβλημα σε ό,τι αφορά τις συνεδρίες δεν συναντάται στην κομματική προέλευση του Προέδρου, αλλά στη διαχείριση της Προεδρίας, είπε προσθέτοντας ότι οι Οικολόγοι έκαναν δεύτερη υποχώρηση.

Εξήγησε ότι στην προηγούμενη συνεδρία οι Οικολόγοι αποποιήθηκαν του δικαιώματος διεκδίκησης προεδρίας για να διευκολύνουν τα πράγματα, αποδέχθηκαν περαιτέρω οι Οικολόγοι να έχουν αναπληρωτή Πρόεδρο είτε στην Επιτροπή Ελέγχου, είτε στη Θεσμών με πρώτη επιλογή την Ελέγχου, αλλά είπε ότι οι διαφορές μεταξύ των μεγάλων κομμάτων θα αναγκάσουν τους Οικολόγους να αποδεχθούν Αναπληρωτή Πρόεδρο στην Επιτροπή Θεσμών.

Όπου και αν μας τάξουν οι αποφάσεις των μεγάλων, εμείς θα κάνουμε τη δουλειά μας με αποφασιστικότητα, διεκδικητικότητα και πάντα για το συμφέρον του κυπριακού λαού και όχι για το συμφέρον του κόμματος, πρόσθεσε.

Αναμένουμε το ΔΗΣΥ να αποφασίσει ποια προεδρία θα παραχωρήσει στη Συμμαχία Πολιτών, είπε.

Σε ό,τι αφορά την προεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι υπήρξε κατάληξη για εναλλάξ εκ περιτροπής προεδρίας μεταξύ ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ με την προεδρία της Επιτροπής Εμπορίου, με Πρόεδρο από το ένα κόμμα και αναπληρωτή από το άλλο αντίστοιχα.

Προηγούμενη ενημέρωση

Βουλή : Σκληρό πάρε-δώσε και κόντρες για προεδρίες Επιτροπών

Εννεαμελής θα είναι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Επιλογής ως προνοεί το Σύνταγμα, ανέφερε στους αρχηγούς και εκπροσώπους των κομμάτων κατά την έναρξη της σύσκεψης αρχηγών ή εκπροσώπων κομμάτων, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης και ζητώντας από τα κόμματα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ να προτείνουν από ένα Βουλευτή για τους δύο Γραμματείς και ένα από το ΔΗΚΟ για κοσμήτορα, διευκρίνισε ότι θα έχουν καθήκοντα και ότι ο ρόλος τους δεν θα είναι διακοσμητικός.

Περαιτέρω ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι θα συσταθεί Επιτροπή για την εφαρμογή του Κανονισμού της Βουλής και εισηγήθηκε όπως συσταθεί και δεύτερη Επιτροπή για την τροποποίηση του Κανονισμού, η οποία δυνατόν να είναι πιο διευρυμένη.

Η σύσκεψη αρχηγών έχει αντικείμενο την κατανομή των Προεδριών των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού πρότεινε ως Γραμματέα τον τέως Γραμματέα, της Ολομέλειας της Βουλής Κώστα Κώστα, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι στις 14.00 θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο ΔΗΣΥ κατά την οποία θα ληφθεί απόφαση και ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι θα δώσει το όνομα του Βουλευτή που προτείνει για κοσμήτορα στη Διεύθυνση της Βουλής.

Από το ΔΗΣΥ στη σύσκεψη μετέχουν ο Πρόεδρος του κόμματος και ο Νίκος Τορναρίτης, από το ΑΚΕΛ ο ΓΓ του κόμματος και ο Γιώργος Λουκαϊδης, από το ΔΗΚΟ ο Πρόεδρος του, από την ΕΔΕΚ ο Πρόεδρος Μαρίνος Σιζόπουλος και ο Κωστής Ευσταθίου, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας και ο Παύλος Μυλωνάς, από το Κίνημα Αλληλεγγύη ο Μιχάλης Γεωργάλλας, από το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης και ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου ο Προέδρος του ΕΛΑΜ και οι Χρίστος Χρίστου και ο Λίνος Παπαγιάννης.

Προηγούμενη ενημέρωση

Σκληρό πάρε-δώσε, κόντρες και κινήσεις τακτικής συνθέτουν το σκηνικό ενόψει της κατάρτισης των Κοινβουλυετικών Επιτροπών από τα κόμματα. Μήλο της έριδος φαίνεται να είναι η προεδρία της Επιτροπής Οικονομικών την οποία επαναδιεκδικεί το ΔΗΚΟ, αλλά τη στοχεύει και ο ΔΗΣΥ. Διαφορές υπάρχουν και για άλλες Προεδρίες, ενώ ισχυρές απόψεις διατυπώνονται από κόμματα και για τη σύνθεση των διαφόρων Επιτροπών.

Όλα αυτά αναμένεται να ξεκαθαρίσουν στη σημερινή σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων, όπου θα γίνει ο διαμοιρασμός των 16 Προεδριών των κοινοβουλευτικών Επιτροπών.
Οι εξελίξεις

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος, όπως μας λέχθηκε αρμοδίως, δεν προτίθεται για κανένα λόγο να παραδώσει στον Αβέρωφ Νεοφύτου την προεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, ελπίζοντας παράλληλα στη στήριξη που θα έχει επί του θέματος, πρώτα και κύρια από το ΑΚΕΛ.

Δεν κάνει πίσω ούτε και ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος βρέθηκε χθες στο Προεδρικό στο πλαίσιο καθιερωμένης σύσκεψης που γίνεται κατά τακτά διαστήματα για ενημέρωση και συντονισμό, όπου, μεταξύ άλλων, συζήτησαν με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη το θέμα με τις προεδρίες των κοινοβουλευτικών επιτροπών. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συμφώνησε με την απόφαση που έλαβε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου να διεκδικήσει και να προεδρεύει ο ίδιος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής για τρεις κυρίως λόγους:

Πρώτο, για να προωθηθούν χωρίς οποιαδήποτε άλλη καθυστέρηση τα πολύ σημαντικά κυβερνητικά νομοσχέδια που αφορούν τις μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο, τις αλλαγές που δρομολογούνται στο κρατικό μισθολόγιο, καθώς και τις αποκρατικοποιήσεις.

Δεύτερο, οι απειλές που εκτόξευσε προχθές δημόσια εναντίον του Προέδρου Αναστασιάδη ο Νικόλας Παπαδόπουλος, για αντίποινα μέσω του Κοινοβουλίου λόγω της εμπλοκής του Προεδρικού στην ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου Προέδρου της Βουλής, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο ελιγμού στον Πρόεδρο Αναστασιάδη. O τελευταίος, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, για κανένα λόγο δεν προτίθεται να ρισκάρει την τύχη πολύ σημαντικών κυβερνητικών νομοσχεδίων, αφήνοντας την προεδρία της Επιτροπής Οικονομικών στα χέρια του ΔΗΚΟ. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι το ΑΚΕΛ δεν προτίθεται να διεκδικήσει την προεδρία της Επιτροπής Οικονομικών μιας και το κόμμα, όπως δήλωσε χθες το πρωτοκλασάτο στέλεχος και βουλευτής του  Άριστος Δαμιανού, δεν διαθέτει οικονομολόγο στη Βουλή.

Τρίτο, με τον Αβέρωφ Νεοφύτου στην προεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, ο ΔΗΣΥ θα μπορεί να λειτουργεί ως τροχοπέδη στις διάφορες προτάσεις νόμου που θα κατατίθενται από βουλευτές άλλων κομμάτων με στόχο, αφενός να εμποδίσουν την υλοποίηση κυβερνητικών εξαγγελιών και αποφάσεων και αφετέρου να επιβαρύνουν το κρατικό ταμείο.

Το γεγονός ότι η προεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής αποτελεί για το ΔΗΚΟ ύψιστη προτεραιότητα, άφησε να διαφανεί μέσα από χθεσινές της δηλώσεις η βουλευτής του κόμματος Χριστιάνα Ερωτοκρίτου. Υποστηρίζοντας ότι η προεδρία της Επιτροπής Οικονομικών θα πρέπει να παραμείνει στα χέρια του ΔΗΚΟ, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο πολύ σημαντικό έργο που παρήγαγε ο Νικόλας Παπαδόπουλος τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποσότητα εβρισκόμενος στην προεδρία της εν λόγω Επιτροπής. Με την κ. Ερωτοκρίτου να υποδεικνύει με έμφαση ότι δεν νοείται, να περάσει στα χέρια του ΔΗΣΥ η προεδρία της Επιτροπής Οικονομικών  δεδομένου ότι ο υπουργός Οικονομικών προέρχεται από το ίδιο κόμμα. Πρόσθετα, θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο Νικόλας Παπαδόπουλος υποσχέθηκε την προεδρία της Επιτροπής Οικονομικών στον βουλευτή του κόμματος Άγγελο Βότση.

Σε ό,τι αφορά τις άλλες δύο προεδρίες Επιτροπών που δικαιούται το ΔΗΚΟ, όπως μας λέχθηκε αρμοδίως, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να διατηρήσει το κόμμα τις προεδρίες που κατείχε στην απελθούσα Βουλή, δηλαδή, των Επιτροπών Συγκοινωνιών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, χωρίς βεβαίως στο ΔΗΚΟ να αποκλείουν το ενδεχόμενο παραχώρησης της Συγκοινωνιών με αντάλλαγμα την προεδρία της Επιτροπής Εμπορίου.

Το ΑΚΕΛ με Εσωτερικών

Προτεραιότητα για το ΑΚΕΛ αποτελούν οι προεδρίες των Επιτροπών Εσωτερικών και Εργασίας για τις οποίες προορίζονται η Ελένη Μαύρου και ο Αντρέας Φακοντής, αντίστοιχα, ο οποίος κατείχε την προεδρία της Επιτροπής Εργασίας στην απελθούσα Βουλή.  Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού θα διεκδικήσει στη σημερινή σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων τις δύο εν λόγω προεδρίες, ενώ περνούν σε δεύτερη μοίρα οι προεδρίες των Επιτροπών Προσφύγων,  Γεωργίας και  Περιβάλλοντος που το κόμμα κατείχε στην απελθούσα Βουλή. Από την πλευρά της, η ΕΔΕΚ δικαιούται μια προεδρία, η οποία καταλαμβάνεται από τον Μαρίνο Σιζόπουλο, ο οποίος θα διεκδικήσει την προεδρία της Επιτροπής Υγείας που στην απελθούσα Βουλή βρισκόταν στα χέρια του ΔΗΣΥ. Δεύτερη επιλογή για την ΕΔΕΚ είναι η προεδρία της Επιτροπής Άμυνας την οποία το κόμμα κατέχει εδώ και δεκαετίες. Από την άλλη, ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας θα διεκδικήσει σήμερα την προεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, την οποίαν κατείχε στην απελθούσα Βουλή ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Επιτροπή την οποία δεν προτίθεται να διεκδικήσει η Πινδάρου.

Επιλέγει προεδρία πρώτος ο ΔΗΣΥ 

Στη σύσκεψη των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα συμφωνήθηκε η διαδικασία που θα ακολουθηθεί σήμερα για την κατανομή των 16 προεδριών των κοινοβουλευτικών Επιτροπών, στο πολύ σοβαρό ενδεχόμενο να μην υπάρξει συναίνεση. Η διαδικασία έχει ως ακολούθως: Θα υπάρξουν δύο γύροι όπου οι αρχηγοί των τριών μεγαλύτερων κομμάτων με πρώτο τον Αβέρωφ Νεοφύτου, δεύτερο τον Άντρο Κυπριανού και τρίτο τον Νικόλα Παπαδόπουλο θα επιλέξουν από δύο προεδρίες. Στον τρίτο γύρο θα μπουν η ΕΔΕΚ και η Συμμαχία Πολιτών και θα ακολουθήσει ακόμη ένας γύρος όπου θα μοιραστούν οι πέντε προεδρίες που θα απομένουν.

Ο ΔΗΣΥ θα λάβει έξι προεδρίες, το ΑΚΕΛ πέντε, το ΔΗΚΟ τρεις και από μια προεδρία η ΕΔΕΚ και η Συμμαχία Πολιτών. Το Κίνημα Αλληλεγγύης, οι Οικολόγοι και το ΕΛΑΜ θα λάβουν από δύο αντιπροεδρίες.