Γαλλία : Αντιδράσεις για την εργασιακή μεταρρύθμιση

Print Friendly and PDF

Στους δρόμους βγήκαν οι Γάλλοι, κυρίως νέοι, και διαδήλωσαν κατά της σχεδιαζόμενης εργασιακής μεταρρύθμισης. Το κίνημα στα πρότυπα των «ανανακτισμένων» διατηρείται.
Διαδηλωτές συνέρρευσαν στην Πλατεία Δημοκρατίας (Πλας ντε Ρεπουμπλίκ) στο Παρίσι με σκοπό να πραγματοποιήσουν πορεία προς την Πλατεία του Έθνους.
Η νεαρή υπουργός εργασίας Ελ Κομρί πίστεψε στην αρχή ότι οι αντιδράσεις για το νομοσχέδιό της δεν θα διατηρούνταν. Είχε μάλιστα τολμήσει να υπαινιχθεί ότι εάν χρειαζόταν θα το επέβαλε μέσω του περίφημου άρθρου 49 του Συντάγματος, χωρίς να περάσει από το κοινοβούλιο. Αυτό αποδείχθηκε τελικά το μεγάλο της λάθος και μια πολύ κακή αρχή για την τελευταία μεγάλη μεταρρύθμιση που φιλοδοξούσε να κάνει ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.
Εργαζόμενοι και νέοι αφυπνίσθηκαν για τα καλά, αφού διαβάζοντας τον νόμο είδαν ότι ήταν κυρίως «ραμμένος» στα μέτρα των επιχειρήσεων, διευκολύνοντας, για παράδειγμα, τις απολύσεις με στόχο την ανταγωνιστικότητα που επιβάλει η παγκοσμιοποίηση.
Ειδικά οι νέοι ένιωσαν για τα καλά το αίσθημα της ανασφάλειας για το μέλλον και έτσι, μετά την πρώτη μεγάλη διαδήλωση στις 31 Μαρτίου, γεννήθηκε στην Πλας ντε Ρεπουμπλίκ το κίνημα «Όρθιοι τη νύχτα». Οι συγκεντρώσεις των μελών του συνεχίσθηκαν κάθε βράδυ και το κίνημα έχει ήδη πάρει διαστάσεις έχοντας εξαπλωθεί σε 60 ακόμη πόλεις της χώρας.
EPA/GUILLAUME HORCAJUELO
Διαδηλωτές συνέρρευσαν στην Πλατεία Δημοκρατίας (Πλας ντε Ρεπουμπλίκ) στο Παρίσι με σκοπό να πραγματοποιήσουν πορεία προς την Πλατεία του Έθνους.
Στο μεταξύ η κυβέρνηση επιχειρεί χωρίς ιδιαίτερο αποτέλεσμα διορθώσεις στο κείμενο του νομοσχεδίου ύστερα από συναντήσεις του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς με τους εκπροσώπους των νέων διαδηλωτών. Η επόμενη συνάντηση των νέων με την υπουργό Εργασίας είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Δεύτερα.
Έχουν συνολικά προγραμματισθεί 200 διαδηλώσεις σε όλη τη Γαλλία, πολλές από τις οποίες ξεκίνησαν τις πρωινές ώρες. Είναι η πρώτη φορά που οργανώνονται διαδηλώσεις Σάββατο και σε περίοδο σχολικών διακοπών για τη Γαλλία. Ως εκ τούτου, ο αριθμός των συμμετεχόντων θα αποτελέσει ένα ακόμα τεστ για τη δυναμική των κινητοποιήσεων.
Ανεξαρτήτως συμμετοχής έχει ήδη ορισθεί νέα μεγάλη διαδήλωση στις 28 Απριλίου, ενώ οι νέοι δείχνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις ολονύχτιες συγκεντρώσεις τους στην Πλατεία Δημοκρατίας στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις.