Η Κύπρος απαντά στο Bloomberg για άρθρο που την προσβάλλει

Print Friendly and PDF

Ένα δυσφημιστικό ρεπορτάζ του Bloomberg για την Κύπρο υπό τον τίτλο «ΕU Passports for Sale in Cyprus Lure Rich Russians» το οποίο χαρακτήριζε το νησί παράδεισο για τους Ρώσους και υπογραμμιζόταν ότι «όταν δεν μπορείς να ξεπλύνεις τα λεφτά ενός Ρώσου ξεπλένεις τον ίδιο», κινητοποίησε την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι μόνο.

Ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, απάντησε στον αρθρογράφο με επιστολή του σε αυστηρό ύφος, αναγκάζοντας το πρακτορείο να προβεί σε τροποποιήσεις και αναδημοσίευση του άρθρου την περασμένη Τρίτη.

Ο ΚΕ, στην επιστολή του εκφράζει τη δυσαρέσκειά του προς το πρακτορείο, επισημαίνοντας την καλή σχέση που η Κυβέρνηση θεωρεί ότι έχει με το Bloomberg.

Η Κυπριακή Κυβέρνηση επισημαίνει δεν επιθυμεί να ασκήσει πίεση στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ωστόσο λυπάται να παρατηρήσει ότι δεν υπήρχε αντικειμενικότητα στο ρεπορτάζ, το οποίο υπογραμμίζει ο κ. Χριστοδουλίδης, στρεβλώνει τα δεδομένα.

Το άρθρο τονίζει την ταχύτητα απόκτησης της ιθαγένειας στην Κύπρο, υπονοώντας ότι οι σχετικοί μηχανισμοί ελέγχου και οι διαδικασίες ελέγχου είναι κάπως χαλαρές ή όχι αρκετά αυστηρές.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, η ιθαγένεια δεν μπορεί να αποκτηθεί χωρίς να έχει προηγουμένως λάβει άδεια παραμονής – ο ελάχιστος χρόνος που απαιτείται για την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας είναι τρεις μήνες. Η ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα αυτής της διαδικασίας είναι ανεξάρτητες από την αυστηρότητα των διαδικασιών ανίχνευσης.

«Τα στοιχεία του Eurοstat δείχνουν ότι ο αριθμός των υπηκόων τρίτων χωρών που αποκτούν την ιθαγένεια στην Κύπρο είναι εξαιρετικά μικρός σε σχέση με τις περισσότερες χώρες της ΕΕ. Το 2015, μόλις 3.300 άτομα απέκτησαν την ιδιότητα του πολίτη στην Κύπρο (συνολικά, όχι μόνο στο πλαίσιο του καθεστώτος της υπηκοότητας ανά επένδυση). Το ποσοστό αυτό αντιπροσωπεύει μόνο το 0,3% του συνολικού αριθμού υπηκοότητας που χορηγείται στην ΕΕ και συγκρίνεται με 178.000 στην Ιταλία, 118.000 στο Ηνωμένο Βασίλειο, 114.400 στην Ισπανία, 113.600 στη Γαλλία και 110.100 στη Γερμανία.

Επιπλέον, από τον Δεκέμβριο του 2013, όλες οι τράπεζες που λειτουργούν στην Κύπρο λειτουργούν με αυστηρότερο κανονιστικό πλαίσιο για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στην Ευρώπη», αναφέρει στην επιστολή του ο Κ.Ε.

Σημειώνεται ότι διαβήματα έγιναν και απο πλευράς CIPA από την πρώτη στιγμή που το άρθρο είδε το φως της δημοσιότητας.