Θερμό επεισόδιο «βλέπει» ο Οζγκιουργκιούν τον Ιούλιο

Print Friendly and PDF

Σύγκρουση μπορεί να προκύψει τον Ιούλιο όταν θα γίνει η γεώτρηση από τους Ε/κ εάν η κατάσταση συνεχίσει να είναι τεταμένη, ανέφερε στην Χαβαντίς ο «πρωθυπουργός» Χουσείν Οζγκιουργκιούν.

Επισκέφθηκε χθες τα γραφεία της εφημερίδας, όπου δήλωσε ότι «εάν ενταθεί η κατάσταση τον Ιούλιο μπορεί να έχουμε και θερμή σύγκρουση (θερμό επεισόδιο). Επειδή ο Ε/κ ηγέτης τα χρησιμοποιεί αυτά ως εφόδια για την προεκλογική του εκστρατεία». Όπως υποστήριξε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «παίζει παιχνίδι με τις δηλώσεις του και με τις δύο πλευρές», είπε, εξηγώντας ότι υπάρχει στην ε/κ πλευρά ένα ποσοστό 25% που θέλει λύση και ένα ποσοστό 65-70% που δεν θέλει λύση. «Στέλνοντας ωραία μηνύματα και προς τους δυο παίζει παιχνίδια».

Ο «πρωθυπουργός» και πρόεδρος του ΚΕΕ πρόσθεσε ότι να σηκωθεί αυτή τη στιγμή από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων η τ/κ πλευρά δεν είναι λογικό, σημειώνοντας ότι αυτός που θα διακόψει τις συνομιλίες θα είναι και αυτός που θα φέρει την ευθύνη και κανείς δεν το θέλει αυτό. «Εάν πείτε ‘εγώ φεύγω από το τραπέζι’ μπορεί να γίνει επανάσταση αλλά στρατηγικά δεν είμαστε σε αυτό το σημείο».

Σύμφωνα με τον κ. Οζγκιουργκιούν ο Τ/κ ηγέτης κατά την χθεσινή ενημέρωση για τις διαπραγματεύσεις, τους είπε ότι ‘έχουμε φτάσει μέχρι την τελευταία συνάντηση αλλά δεν μπορέσαμε να καταγράψουμε πρόοδο’, με τον «πρωθυπουργό» να προσθέτει ότι εάν μέχρι το τέλος Ιουνίου δεν σημειωθεί μια Διάσκεψη στη Γενεύη δεν βλέπει όφελος στο να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.

Όπως είπε, στη Γενεύη είχε ζητηθεί διακοπή για να γίνει προετοιμασία για να επανέλθουν στην ελβετική πόλη, αλλά «η ε/κ πλευρά κατάλαβε προφανώς ‘να συνεχίσουμε εδώ τις συνομιλίες’».

Ο Χουσείν Οζγκιουργκιούν είπε ότι συμφώνησαν χθες και με τον Τ/κ ηγέτη ότι «εάν μέχρι το τέλος Ιουνίου δεν υπάρξει ένα (καταληκτικό) σημείο και δεν υπάρξει επιστροφή στην Γενεύη, δεν υπάρχει νόημα να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις. Αυτό που είπα είναι κοινή άποψη όλων. Ωστόσο δεν ξέρω εάν αυτό μπορούμε να το επιτύχουμε».

Υποστήριξε επίσης ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «παίζει με την ένταση» και θεωρεί – όπως είπε – ότι μπορεί να πάει έτσι μέχρι τον Φεβρουάριο και τις Προεδρικές. «Επιπλέον ο Αναστασιάδης μπορεί να προκαλέσει κρίση τον Ιούλιο. Επειδή στον νότο του συμφέρει να πάρουν (την κρίση) πατριωτικά οι εθνικιστές. Αυτό θα δυσκολέψει την κατάσταση. ‘Οτι και να κάνουμε εμείς η ε/κ πλευρά θα σύρει την κατάσταση μέχρι τον Φεβρουάριο. Τα ΗΕ δεν τους πιέζουν, ούτε και οι εγγυήτριες χώρες ασκούν πίεση».

Αναφερόμενος στο θέμα του φυσικού αερίου ο κ. Οζγκιουργκιούν υποστήριξε πως ό,τι είναι της Κύπρου ανήκει εξ’ ημισείας σε Ε/κ και Τ/κ. Αυτό που συζητείται στο τραπέζι των συνομιλιών είναι η ισότητα αλλά όχι η αριθμητική, πρόσθεσε. Στην περίπτωση, συνέχισε, της αναλογίας πληθυσμού 4:1, αυτό σημαίνει ότι στο Υπουργικό Συμβούλιο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης θα είναι 8 Ε/κ Υπουργοί και 2 Τ/κ. «Αλλά δεν θα μπορεί να λαμβάνεται καμία απόφαση χωρίς την μία εκ των δύο ψήφων των Τ/κ. Ή το θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας. Εξι μήνες ασκεί προεδρία το Λουξεμβούργο, έξι μήνες και η Γερμανία. Η αρχή της ισότητας δουλεύει όταν δεν δείτε τον πληθυσμό».

Όταν τα βλέπω όλα με αυτού του είδους την ισότητα, τότε κάθε είδους πλούτος θα μοιράζεται εξίσου, δήλωσε ο Χουσείν Οζγκιουργκιούν λέγοντας ότι πρώτα αυτό πρέπει να αποδεχθούν οι Ε/κ. Αλλά, συνέχισε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μιλά διαφορετικά και λέει ότι ο ίδιος είναι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, όλα είναι δικά του και οι Τ/κ είναι μια μειονότητα, οπότε θα τους δώσει ό,τι αυτός θεωρεί σωστό.