Νέος Πρόεδρος της Βουλής ο Δημήτρης Συλλούρης

Print Friendly and PDF

Νέος Πρόεδρος της Βουλής εξελέγη ο Δημήτρης Συλλούρης. Αυτό έγινε στην τρίτη ψηφοφορία, αφού στις δύο πρώτες δεν κατέστη δυνατή η εκλογή Προέδρου με βάση τις πρόνοιες της σχετικής διαδικασίας.

Ευχαριστίες προς όλα τα κόμματα εξέφρασε στην πρώτη του δήλωση   ως πρόεδρος της βουλής ο  Δημήτρης Συλλούρης.

Ο νέος πρόεδρος της Βουλής δέχεται τα συγχαρητήρια στο γραφείο του.

«Από αύριο πρωί θα επικοινωνήσω μαζί σας για να βρούμε τους κατάλληλους τρόπους για περισσότερη παραγωγικότητα», είπε μεταξύ άλλων ο κύριος Συλλούρης κηρύσσοντας τη λήξη της σημερινής Συνεδρίας της Βουλής

Ο Δημήτρης Συλλούρης εξέφρασε τις ευχαριστίες του και ανέφερε ότι από αύριο ξεκινά δουλειά.

Συγχαρητήρια στον κ. Συλλούρη έδωσαν οι πολιτικοί αρχηγοί, δηλώνοντας ότι θα τον στηρίξουν στο έργο του. Ο Άντρος Κυπριανού εξέφρασε την ελπίδα να αναβαθμιστεί το επίπεδο της Βουλής. Καλή δουλειά ευχήθηκε και ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ.

Τρίτη ψηφοφορία: Νέος Πρόεδρος της Βουλής ο Δημήτρης Συλλούρης Δημήτρης Συλλούρης 21 ψήφους Μαρίνος Σιζόπουλος 15 ψήφους Άντρος Κυπριανού 16 ψήφους

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Στην τελική ευθεία για την εκλογή Προέδρου της Βουλής. Πέντε οι υποψήφιοι, στις δύο πρώτες ψηφοφορίες δεν κατέστη δυνατή η εκλογή Προέδρου της Βουλής.  Η εκλογική διαδικασία για την εκλογή Προέδρου της Βουλής προβλέπει τη διεξαγωγή τριών ψηφοφοριών: Στην πρώτη ψηφοφορία Πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται όποιος εξασφαλίσει το 50% συν μία ψήφο, δηλαδή 29 ψήφους. Στη δεύτερη ψηφοφορία εκλέγεται Πρόεδρος όποιος εξασφαλίσει τα 2/5 των ψήφων, δηλαδή 22 ψήφους. Στην τρίτη ψηφοφορία Πρόεδρος εκλέγεται όποιος εξασφαλίσει την πλειοψηφία των θετικών ψήφων των βουλευτών.

16:37 Διακοπή της Ολομέλειας για 20 λεπτά πριν την τρίτη και καθοριστική ψηφοφορία

Δεύτερη ψηφοφορία χωρίς αποτέλεσμα

Έλαβαν:

Γιώργος Περδίκης 2 ψήφους
Δημήτρης Συλλούρης 3 ψήφους
Μαρίνος Σιζόπουλος 15 ψήφους
Άντρος Κυπριανού 16 ψήφους
Αβέρωφ Νεοφύτου 18 ψήφους

16:34 Πρώτη ψηφοφορία χωρίς καπνό

Έλαβαν

Γιώργος Περδίκης 2 ψήφους
Δημήτρης Συλλούρης 3 ψήφους
Μαρίνος Σιζόπουλος 15 ψήφους
Άντρος Κυπριανού 16 ψήφους
Αβέρωφ Νεοφύτου 18 ψήφους

16:34 Ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου προτείνει τον Γιώργο Περδίκη.

16:33 Ο Κωστής Ευσταθίου προτείνει Μαρίνο Σιζόπουλο

16:32 Ο Γιώργος Λουκαϊδης προτείνει την υποψηφίοτητα του ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού

16:31 Υποβάλλει την υποψηφιότητα του ο Δημήτρης Συλλούρης, επισημαίνοντας ότι σε περίπτωση εκλογής του δεν θα μετέχει στα συλλογικά όργανα του κόμματος τους.

16:30 Με ψηφοφορία αποφασίστηκε ότι η υποβολή υποψηφιοτήτων θα γίνει ανάλογα με το μέγεθος του κόμματος από το οποίο προέρχεται ο υποψήφιος, δηλαδή από το μικρότερο μέχρι το μεγαλύτερο.

16:25 Οι βουλευτές δίνουν τη νενομισμένη διαβεβαίωση.

16:24 Επαναρχίζει η συνεδρία της Ολομέλειας.

16:19 Στην Ολομέλεια της Βουλής για να αποφασίσει θα τεθούν τελικά οι δύο εισηγήσεις που υπάρχουν για τον καθορισμό της σειράς με την οποία θα υποβληθούν οι υποψηφιότητες για εκλογή Προέδρου της Βουλής. Αυτό αποφασίστηκε στη σύσκεψη των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Υπενθυμίζεται ότι η μια εισήγηση που υπάρχει είναι να υποβληθούν οι υποψήφιοι κατά αλφαβητική σειρά για τη ψηφοφορία και η δεύτερη είναι να μπαίνουν σύμφωνα με το μέγεθος του κόμματος από το οποίο προέρχεται ο υποψήφιος, δηλαδή από το μικρότερο μέχρι το μεγαλύτερο.

16:17 Στην αίθουσα συνεδριών της Ολομέλειας επικρατεί συνωστισμός, καθώς παρευρίσκονται συγγενείς, φίλοι και υποστηρικτές των βουλευτών.

16:13 Διακοπή της συνεδρίας της Ολομέλειας για 20 λεπτά μέχρις ότου καταστεί εφικτή η άφιξη του Σόλων Κασίνη.

16:11 Μικρή καθυστέρηση για να προσέλθει στην Ολομέλεια ο Σόλων Κασίνης, ο οποίος αντιμετωπίζει κινητικό πρόβλημα. Κατσάδα από τον Αβέρωφ Νεοφύτου και στον βουλευτή του ΔΗΣΥ Μάριο Μαυρίδη για την καθυστερημένη του άφιξη στην Ολομέλεια… ακούστηκε να του λέει «είσαι αδικαιολόγητος».

16:04 Αρχίζει η συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής με αλφαβητική αναφορά των ονομάτων των βουλευτών για να διαπιστωθούν οι παρόντες. Θα ακολουθήσει η νενομισμένη τελετή διαβεβαίωσης και η εκλογή νέου Προέδρου του νομοθετικού σώματος.

16:02 Εν αναμονή της έναρξης της συνεδρίας της νέας Ολομέλειας της Βουλής.

16:00 Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων για τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Βουλής. Θέμα της ατζέντας ο καθορισμός της σειράς με την οποία θα υποβληθούν οι υποψηφιότητες για εκλογή Προέδρου της Βουλής. Η μια εισήγηση που υπάρχει είναι να μπαίνουν οι υποψήφιοι κατά αλφαβητική σειρά στην ψηφοφορία και η δεύτερη είναι να μπαίνουν σύμφωνα με το μέγεθος του κόμματος από το οποίο προέρχεται ο υποψήφιος, δηλαδή από το μικρότερο μέχρι το μεγαλύτερο.

Αν δεν υπάρξει συμφωνία το θέμα θα οδηγηθεί για ψήφιση στη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, που είναι καθορισμένη να αρχίσει στις 16.00.

Στη σύσκεψη συμμετέχουν, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, ο βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύης Δημήτρης Συλλούρης, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης και ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου.

Της σύσκεψης προεδρεύει ο γηραιότερος των βουλευτών, Αδάμος Αδάμου, ο οποίος θα προεδρεύσει και της Ολομέλειας της Βουλής μέχρι την εκλογή Προέδρου.

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα έχουν ως εξής:

– Σε συμφωνία για στήριξη της υποψηφιότητας του Προέδρου της ΕΔΕΚ, Μαρίνου Σιζόπουλου για την Προεδρία της Βουλής και κοινό πλαίσιο πολιτικής για εκσυγχρονισμό της λειτουργίας της Βουλής και ενίσχυση της συμμετοχικής δημοκρατίας, κατέληξαν οι Πρόεδροι των τεσσάρων κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου (ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών και Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών). Για την περίπτωση του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών η συμφωνία τελεί ωστόσο υπό την αίρεση των συλλογικών οργάνων του κόμματος.

– Στη συνάντηση των κομμάτων του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου, η οποία πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Συμμαχίας Πολιτών, συμμετείχαν οι Πρόεδροι των κομμάτων ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Συμμαχίας Πολιτών και Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών. Απουσίασε παρόλο που είχε προσκληθεί εκπρόσωπος του Κινήματος Αλληλεγγύη.

– Με υποψήφιο τον Δημήτρη Συλλούρη οδεύει στην εκλογική διαδικασία το Κίνημα Αλληλεγγύη.

– Ο ΔΗΣΥ πάει στην ψηφοφορία με τον Πρόεδρο του κόμματος, Αβέρωφ Νεοφύτου και αναλόγως της διαμόρφωσης των δεδομένων θα αποφασίσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

– Με την υποψηφιότητα του ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού οδεύει στην εκλογική διαδικασία η Εζεκία Παπαϊωάννου.

– Το ΕΛΑΜ δεν ανακοίνωσε μέχρι στιγμής τις προθέσεις του, ενώ όπως έγινε γνωστό είχε άτυπη συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.