Ιράν: Άρχισε η προεκλογική περίοδος, εκτός κούρσας ο Αχμαντινετζάντ

Print Friendly and PDF

Άρχισε επισήμως στο Ιράν η προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές της 19ης Μαΐου με έξι υποψήφιους, μεταξύ των οποίων ο απερχόμενος πρόεδρος Χασάν Ρουχανί, αλλά όχι ο τέως πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, η υποψηφιότητα του οποίου αποκλείστηκε.

Έναν μήνα πριν τις εκλογές, ο κ. Ρουχανί παραμένει φαβορί για μια δεύτερη τετραετή θητεία. Το 2013 είχε θριαμβεύσει, καταφέρνοντας να συγκεντρώσει λίγο περισσότερο από το 50% των ψήφων ήδη από τον πρώτο γύρο, χάρη στη μεγάλη κινητοποίηση των μετριοπαθών και των μεταρρυθμιστών, αλλά και χάρη στον διχασμό των συντηρητικών.

Και σε αυτές τις εκλογές οι συντηρητικοί δεν έχουν καταφέρει προς το παρόν να συνταχθούν πίσω από έναν υποψήφιο.

Ο τέως πρόεδρος Αχμαντινετζάντ δεν είναι μεταξύ των υποψηφίων, καθώς απορρίφθηκε από το Συμβούλιο των Φρουρών του Συντάγματος, κάτι που δεν αποτέλεσε έκπληξη, αφού ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, του είχε απαγορεύσει να είναι υποψήφιος.

Στη διάρκεια των ετών της προεδρίας του (2005-2013), ο Μ. Αχμαντινετζάντ είχε προκαλέσει τις επικρίσεις των συντηρητικών, καθώς αψηφούσε το ιερατικό κατεστημένο.

Το Συμβούλιο των Φρουρών του Συντάγματος περιόρισε σε έξι τον αριθμό των υποψηφίων: τρεις συντηρητικοί και τρεις μετριοπαθείς και μεταρρυθμιστές. Οι υπόλοιποι 1.630 υποψήφιοι, μεταξύ αυτών και 137 γυναίκες, απορρίφθηκαν.

Το Συμβούλιο ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η προεκλογική εκστρατεία αρχίζει, μία εβδομάδα νωρίτερα απ’ ό,τι ήταν προγραμματισμένο.

Ο Χ. Ρουχανί θα πρέπει να υπερασπιστεί τα πεπραγμένα της διακυβέρνησής του, καθώς δεν κατάφερε να τηρήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις, κυρίως σε ό,τι αφορά την οικονομία και τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις.

Οι προσπάθειές του να εξομαλύνει τις σχέσεις της Τεχεράνης με τη Δύση δεν μπόρεσαν να ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη του Ιράν, που παραμένει πολύ ασθενική για να μειώσει το ποσοστό ανεργίας, που ξεπερνά το 12%.

Στο στρατόπεδο των συντηρητικών ο ιερωμένος Εμπραχίμ Ραϊσί, 56 ετών, φαίνεται να είναι μια ανερχόμενη προσωπικότητα. Δεν είναι ευρέως γνωστός, όμως πρόσκειται στον αγιατολάχ Χαμενεΐ.

Κάποιοι προβλέπουν ότι ο κ. Ραϊσί ίσως αποσυρθεί από την κούρσα την τελευταία στιγμή υπέρ του συντηρητικού νυν δημάρχου της Τεχεράνης Μοχαμάντ Μπαγέρ Γαλιμπάφ, που ήταν δεύτερος μετά τον Χ. Ρουχανί στις εκλογές του 2013.
Βετεράνος πολέμου, ο πρώην διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, που έχει διατελέσει και διοικητής της εθνικής αστυνομίας, ενδέχεται να αναχθεί στην προσωπικότητα που θα ενώσει τους συντηρητικούς.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο