Καυτά ερωτήματα για τη μητρική εταιρεία της Τράπεζας Κύπρου

Print Friendly and PDF
Μεγάλα και σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν από τους σχεδιασμούς της Διοίκησης της Τράπεζας Κύπρου να ιδρύσει μητρική εταιρεία στη Βρετανία

Διευκρινίσεις, αλλά χωρίς να ξεκαθαρίζει πλήρως το τοπίο όσον αφορά τις προθεσεις της, έδωσε η Διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου σχετικά με το σοβαρό θέμα που εγέρθηκε για τη μεταφορά της έδρας της εκτός Κύπρου. Μετά το θόρυβο που προκλήθηκε από τις δηλώσεις του προέδρου του ΔΗΚΟ κ. Νικόλα Παπαδόπουλου και τις ανησυχίες που προκλήθηκαν  στους μετοχους της, η Τράπεζα Κύπρου προέβη ψες λίγο πριν τα μεσάνυκτα σε μια λητή ανακοίνωση με την οποία :

  1. Επιβεβαιώνει ότι προτίθεται να δημιουργήσει μητρική εταιρεία στο Ηνωμένο Βασιλείο.
  2. Επαναλαμβάνει ότι θα επιδιώξει τη συμπερίληψη της στους δείκτες FTSE UK.

Η ΠΛΗΡΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συγκεκριμένα, η πλήρης ψεσινή ανακοίνωση της Τράπεζας Κύπρου έχει ως εξής :

«‘Όπως ανακοινώθηκε στις 31 Μαρτίου 2016, η Τράπεζα Κύπρου Δημόσια Εταιρία Λτδ (η «Τράπεζα» ή, μαζί με τις θυγατρικές της, το «Συγκρότημα»),  επιδιώκει την εισαγωγή της στην premium κατηγορία του Χρηματιστηρίου Αξιών του Λονδίνου (London Stock Exchange, «LSE»).

Για να επιτύχει μια τέτοια εισαγωγή και μια ενδεχόμενη συμπερίληψη στους δείκτες FTSE UK («δείκτες FTSE»), η Τράπεζα εξετάζει τη δημιουργία νέας μητρικής εταιρείας. Η Τράπεζα βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση με τις αρμόδιες εποπτικές αρχές και έχει αξιολογήσει μια σειρά από επιλογές. Στο παρόν στάδιο η Τράπεζα εξετάζει την δημιουργία μητρικής εταιρείας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Δεν υπάρχει καμία πρόθεση για αλλαγή της έδρας της Τράπεζας, ενώ το φορολογικό και το τραπεζικό εποπτικό καθεστώς του Συγκροτήματος αναμένεται να παραμείνουν τα ίδια.

Σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν σε εύθετο  χρόνο.

ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Αρμόδιοι παράγοντες δήλωσαν σργά ψες στο nomisma ότι με την ανακοίνωση της Τράπεζας Κύπρου δεν απαντούνται κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν τα εξής:

  • Που θα βρίσκεται η πραγματική και φυσική έδρα της Τράπεζας Κύπρου, αφού θα δημιουργηθεί νέα μητρική εταιρεία στο Ηνωμένο Βασίλειο και η θυγατρική θα είναι στην Κύπρο;
  • Ποιος θα είναι ο ρόλος της μητρικής και ποιος της θυγατρικής εταιρείας της Τράπεζας Κύπρου;
  • Ποιος ο ρόλος των κυπρίων μετόχων της Τράπεζας Κύπρου στο νέο σχήμα που θα δημιουργηθεί ;
  • Ποιος θα ελέγχει το μητρώο μετόχων της Τράπεζας Κύπρου, από τη στιγμή που θα επιδιώξει μέσω μητρικής εταιρείας την εγγραφή της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου;
  • Ποιος θα εμποδίσει κάποιο επενδυτικό ταμείο π.χ. τουρκικών συμφερόντων να εξαγοράσει μεγάλα μερίδια μετοχών της Τράπεζας Κύπρου;

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η Διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου ενημέρωσε προκαταρκτικά την κυβέρνηση και την Κεντρική Τράπεζα για τις προθέσεις της, αλλά μέχρι στιγμής δεν τους έδωσε αναλυτικές λεπτομέρειες για τους σχεδιασμούς της και ειδικά για την επόμενη μέρα του Συγκροτήματος.

Όπως πληροφορούμαστε, η Βουλή μετά που εγέρθηκε το θέμα προτίθεται να ζητήσει πλήρη και λεπτομερή ενημέρωση για τις εξελίξεις.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΟΥΡΙΓΚΑΝ

 

Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου Τζων Χούριγκαν προέβη ψες σε δηλώσεις στο Bloomberg, όπου μεταξύ άλλων είπε ότι «η Τράπεζα Κύπρου πρέπει να δημιουργήσει μία νέα εταιρεία ως μέρος του σχεδίου για ένταξη στο London Stock Exchange καθώς η Κύπρος είναι μια αγορά χωρίς σύνορα σύμφωνα με τους κανόνες του δείκτη».
«Τίποτα δεν αλλάζει στην οργανωμένη επιχείρηση, τίποτα δεν αλλάζει στο ποιος ρυθμίζει την τράπεζα, δεν αλλάζει τίποτα στη φορολογική κατοικία, δεν αλλάζει τίποτα στην έδρα, το μόνο πράγμα που μιλάμε εδώ είναι ο μηχανισμός της ένταξης της μετοχής, έτσι ώστε οι επενδυτές μπορούν να επενδύσουν», δήλωσε σε τηλεφωνική συνέντευξη του στο Bloomberg.

«Η συζήτηση μαζί μας ήταν κατά πόσο θα έχουμε μια εταιρεία με το Ηνωμένο Βασίλειο, ή η άλλη εισήγηση από τους συμβούλους μας με την Jersey. Είναι πιθανό ότι θα πάμε με την κορυφαία του Ηνωμένου Βασιλείου, αν και εξετάζουμε και την Jersey επίσης», ανέφερε.

«Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει φόρος πληρωτέος σε συναλλαγές μετοχών με την Τζέρσεϋ κατά πάσα πιθανότητα θα προχωρήσουμε με την κορυφαία του Ηνωμένου Βασιλείου για να διαχειριστεί τη φήμη, δεδομένων των ευαισθησιών γύρω από υπεράκτιες δικαιοδοσίες », πρόσθεσε.

 

ΠΩΣ ΕΓΕΡΘΗΚΕ ΤΟ ΘΕΜΑ

Το όλο θέμα εγέρθηκε χθες κατά τη διάρκεια της συζήτησης σχετικά με τη συμμετοχή εκπροσώπων «κουρεμένων» καταθετών στα διοικητικά συμβούλια τραπεζών, όταν ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ και της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής κ. Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι τον ερχόμενο Ιούνιο προγραμματίζεται γενική συνέλευση της Τράπεζας Κύπρου, ώστε να ληφθεί απόφαση για τη δημιουργία νέας ιθύνουσας εταιρείας στο Τζέρσεϋ και μετατροπή της Τράπεζας Κύπρου σε θυγατρική, ώστε να μπορέσει η τράπεζα να μπει στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Ο κ. Παπαδόπουλος άφησε αιχμές για τις επιπτώσεις που θα έχει κάτι τέτοιο στην αξιοπιστία της τράπεζας και ζήτησε από τον εκπρόσωπο της Κεντρικής Τράπεζας να σχολιάσει την πληροφορία.

Η Κεντρική Τράπεζα απέφυγε να τοποθετηθεί επί του θέματος σημειώνοντας ότι έχει κληθεί για τη συζήτηση άλλου θέματος.

Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στη γνωστοποίηση για την εισαγωγή της τράπεζας στο LSE θέτοντας το ερώτημα εάν είναι η Τράπεζα Κύπρου που θα εισαχθεί ή η νέα ιθύνουσα εταιρεία.

Αναφέρθηκε επίσης σε σχετικές αναφορές στον Τύπο.

Ερωτηθείς σχετικά σημείωσε ότι, παρά την εξαγγελία της Τράπεζας, κανένα τραπεζικό ίδρυμα το οποίο παρουσιάζει ζημιές δεν μπορεί να μπει στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και η Τράπεζα Κύπρου θα το κάνει αυτό δημιουργώντας μια άλλη εταιρεία στο εξωτερικό και μέσω της ανταλλαγής μετοχών μεταξύ των δύο εταιρειών.

Σχολιάζοντας την αναφορά του κ. Παπαδόπουλου, ο αναπληρωτής πρόεδρος της επιτροπής οικονομικών Άγγελος Βότσης, σημείωσε ότι πρέπει να δοθούν πληροφορίες από τα αρμόδια σώματα και την ίδια την τράπεζα, ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες τι θα γίνει.