ΚΕ: Η Τουρκία επιχειρεί τη δημιουργία γκρίζων ζωνών

Print Friendly and PDF

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τόνισε ότι η Λευκωσία δεν πρόκειται να παίξει το παιχνίδι της Τουρκίας για επικοινωνιακή αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της και απηύθυνε έκκληση προς όλους να είναι προσεκτικοί.

Η Τουρκία είπε, με την έκδοση NAVTEX και την κάθοδο του Barbaros στοχεύει στη δημιουργία γκρίζων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς επίσης να πλήξει τομείς της κυπριακής οικονομίας.

Επεσήμανε ότι η Κυβέρνηση παρακολουθεί πολύ στενά το θέμα και αναλόγως των εξελίξεων θα είναι και η δική της αντίδραση.

Επανέλαβε επίσης ότι οι ενεργειακοί σχεδιασμοί θα συνεχιστούν και θα πράξουμε ό,τι πρέπει για να θωρακιστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας

Σημαντική εξάλλου χαρακτήρισε την χθεσινή συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Μουσταφά Ακιντζί ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αφού όπως εξήγησε, βοήθησε να ξεκαθαρίσουν θέσεις, δεδομένα καθώς και τρόποι προσέγγισης σημαντικών θεμάτων.

Μιλώντας στο Τρίτο ο κύριος Χριστοδουλίδης, είπε ότι έγινε ενημέρωση από τους διαπραγματευτές για τα θέματα που συζητήθηκαν και δόθηκαν κατευθυντήριες γραμμές για περαιτέρω συζήτηση τους.

Πρόσθεσε ότι ο Μουσταφά Ακιντζί ανέπτυξε τη θέση του για τις τέσσερις βασικές ελευθερίες σε Τούρκους υπηκόους, αλλά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αντέδρασε λέγοντας ότι το θέμα αφορά τις σχέσεις Τουρκίας – Ευρώπης και όχι τις διαπραγματεύσεις για το κυπριακό.

Αναφερόμενος στο θέμα της αποτελεσματικής συμμετοχής, ο εκπρόσωπος είπε ότι επηρεάζει οριζόντια σχεδόν όλα τα κεφάλαια.

Ερωτηθείς για τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου είπε ότι θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό, οι τουρκικές ενέργειες αλλά και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Τουρκία.

ΠΗΓΗ: ΡΙΚ