Διαφωνίες και επικρίσεις κατά Προέδρου στο Εθνικό

Print Friendly and PDF

 

«Η πρόταση του ΠτΔ δείχνει συνέπεια σε όσα έχουν συζητηθεί τους τελευταίους μήνες», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου.

Πρόσθεσε επίσης πως «όσο περνά από το χέρι μας θα στηρίξουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να μην υπάρξει αδιέξοδο», ενώ τόνισε ότι «γνωρίζουμε όλοι ότι δεν εξαρτάτε από εμάς, αλλά από την Άγκυρα εάν θα λυθεί το Κυπριακό».

Εξέφρασε ακόμη τη στήριξή του στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, δηλώνοντας την ίδια ώρα ότι ο πρόεδρος κράτησε ανοικτό το παράθυρο, δίνοντας την ευκαιρία στον κ. Άιντα να διαβουλευθεί με την άλλη πλευρά. «Θα προσπαθούμε να κρατάμε ανοικτό το παράθυρο της ελπίδας», είπε.

Τέλος, ανέφρε πως «δεν μπορεί να υπάρξει Γενεύη 2 χωρίς το πρώτο θέμα να είναι η Ασφάλεια και οι Εγγυήσεις».

«Δεν θα κρύψω την ανησυχία μας για το ρίσκο του ΠτΔ με την πρότασή του», είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού.

Είπε επίσης ότι κάποια κόμματα έθεταν θέμα να αναστραφεί η διαδικασία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τους απαντούσε με επιχειρήματα, αλλά σήμερα υιοθετεί αυτή την προσέγγιση.

Δήλωσε ακόμη πως δεν υπάρχει ούτε ένας στη διεθνή κοινότητα που να στηρίζει τις τουρκικές θέσεις, επειδή είναι απαράδεκτες

Τέλος, εξέφρασε την άποψη πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχώρησε μονομερώς σε πάρα πολλές περιπτώσεις.

«Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνεχίζει τη συσκότιση», ανέφερε σε δηλώσεις του μετά το πέρας της Συνεδρίας, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος. Όπως τόνισε μάλιστα, «έχουμε ζητήσει συγκεκριμένη ενημέρωση την οποία δεν λάβαμε σήμερα».

Πρόσθεσε επίσης πως στο Κυπριακό δεν υπάρχουν προτάσεις και δεν υπάρχει στρατηγική, ενώ ανέφερε πως οι «μεταμορφώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη, ενόψει εκλογών, κοστίζουν».

Εξέφρασε ακόμη την πεποίθηση πως «βρισκόμαστε ενώπιον κινδύνου ενός αδιεξόδου και να κατηγορηθεί η πλευρά μας».

Από πλευράς του, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε πως ο Πρόεδρος πρέπει να προχωρήσει σε κατάθεση αιτήματος για Διάσκεψη που να περιλαμβάνει και τα πέντε μόνιμα μέλη. Τόνισε ακόμη πως εάν η διαδικασία αυτή συνεχιστεί, τότε ίσως να πάμε σε ναυάγιο.

Έκανε επίσης, έκκληση, στον Πρόεδρο Αναστασιάδη για να αναλάβει πρωτοβουλίες για ενίσχυση της ενότητας του εσωτερικού μετώπου για αντιμετώπιση του ενδεχόμενου αδιεξόδου στις συνομιλίες.

«Σε αδιέξοδο θα οδηγήσει νέα Διάσκεψη, εάν δεν τύχει προετοιμασίας» τόνισε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας.

Εξέφρασε επίσης την ανησυχία, ότι η Τουρκία διαθέτει πλάνο Β’, που αποσκοπεί στη δημιουργία τετελεσμένων και απηύθυνε έκκληση για σύγκληση ειδικής συνεδρίας του εθνικού συμβουλίου, ούτως ώστε να ληφθούν προληπτικά μέτρα σε περίπτωση αδιεξόδου.

Από πλευράς του ο Αντιπρόεδρος της Αλληλεγγύης, Πόλυς Παλλίκαρος, ανέφερε πως υπάρχει πρόβλημα κατάρρευσης των συνομιλιών και πώς δεν οδηγούμαστε σε καλό δρόμο για επίλυση του Κυπριακού.

Ο Γιώργος Περδίκης εκ μέρους των Οικολόγων είπε πως του κάνουν εντύπωση θέσεις κάποιων Κυπρίων πολιτικών, που προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά του κ. Άιντα.

Είπε επίσης πως η πρόταση του ΠτΔ για να ανατρέψει την τουρκική κίνηση, ήρθε πάρα πολύ αργά και ενώ έχει ήδη υποστεί υπόσκαψη, ο ίδιος ο κ. Αναστασιάδης, αλλά και η θέσεις της Ε/κ πλευράς.

Διάγγελμα Προέδρου Αναστασιάδη

Διάγγελμα για ενημέρωση του κυπριακού λαού θα κάνει απόψε στις 20:30 το βράδυ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Προηγούμενη ενημέρωση

Ξεκίνησε η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου

Ξεκίνησε πριν από λίγο η συνεδρία το Εθνικού Συμβουλίου, κατά την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα ενημερώσει το Σώμα για την πρόταση που υπέβαλε προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί κατά την τελευταία τους συνάντηση, στο πλαίσιο των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού.

Στη σημερινή συνεδρία παρευρίσκονται ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριακού, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, ο Αντιπρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Πόλυς Παλλήκαρος και ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης.

Συμμετέχουν επίσης ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος, ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Βασίλης Πάλμας.

Στη συνεδρία του Εθνικού παρακάθονται επίσης ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και ο πρώην ΠτΔ Γιώργος Βασιλείου.

Προηγούμενη ενημέρωση

Κυπριακό: Εθνικό και λαό ενημερώνει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Συνέρχεται σήμερα το πρωί το Εθνικό Συμβούλιο σε μια συνεδρία κατά την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα ενημερώσει το Σώμα για την πρόταση που υπέβαλε προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί κατά την τελευταία τους συνάντηση, στο πλαίσιο των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού.

Αναμένεται ότι αργότερα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενημερώσει και τον κυπριακό λαό για την πρότασή του, την οποία,
σε πρόσφατες δηλώσεις του χαρακτήρισε ως μια «συγκροτημένη και συγκεκριμένη πρόταση» που, αν γίνει αποδεχτή από τον Τ/κ ηγέτη, τότε μπορεί να εξευρεθεί μια λύση στο Κυπριακό πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη, ο Πρόεδρος θα προβεί σε δημόσιες δηλώσεις «πολύ συγκεκριμένες» σε σχέση με το περιεχόμενο, το σκεπτικό και το στόχο της πρότασης καθώς και τα δεδομένα που αυτή δημιουργεί.

Χθες, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσολγου, σε συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο» έκανε λόγο για μια τελευταία ευκαιρία λύσης στο Κυπριακό, επιμένοντας παράλληλα στην πάγια τουρκική θέση για λύση με εγγυήσεις και παραμονή τουρκικών στρατευμάτων.

Οι θέσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών εξηγούν γιατί δεν έχει λυθεί μέχρι στιγμής το Κυπριακό, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κληθείς να σχολιάσει τα όσα υποστηρίζει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην εν λόγω συνέντευξη.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε επίσης ότι αν υιοθετηθεί η πρόσφατη πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας δυνατό να δημιουργηθούν προοπτικές για θετικό αποτέλεσμα και να αποτρέψει ένα ενδεχόμενο αδιέξοδο.