Πέμπτη, 24 Μάιος, 2018, Ώρα: 01:43
Κλίμα ευφορίας στη Γενεύη ενώ θα συνεχιστεί η διάσκεψη (Live)

Κλίμα ευφορίας στη Γενεύη ενώ θα συνεχιστεί η διάσκεψη (Live)

Print Friendly and PDF

Κλίμα ευφορίας για επίτευξη συνολικής λύσης στο κυπριακό επικρατεί στη Γενεύη, λίγο μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της Διεθνούς Διάσκεψης. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ στη δήλωση του ανάφερε ότι στο εδαφικό περιουσιακό και εξωτερική πολιτική έχει γίνει τεράστια προόδος και σημείωσε πως η συμφωνία δεν θα επικυρωθεί από τους δύο ηγέτες αλλά από τους δύο λαούς. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας  Νίκος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στον διττό του ρόλο στην διάσκεψη, και ως πρόεδρος της Δημοκρατίας και ως ε/κ διαπραγματευτής.

Την ίδια ώρα ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου επέμεινε στις πάγιες τουρκικές θέσεις. Όλα τα βλέμματα πλέον στραμμένα στην ομιλία του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουντέρες.

17:05 Η στιγμή που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προσφωνεί τη Διάσκεψη για την Κύπρο.

17:05 Η στιγμή που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προσφωνεί τη Διάσκεψη για την Κύπρο.

View image on Twitter

16:47 Ξεκίνησε η συνάντηση των εγγυητριών δυνάμεων.

View image on Twitter

16:40 Παραμονή μέχρι την επίτευξη προόδου πρότεινε, σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο Βρετανός ΥΠΕΞ κατά την παρέμβαση του στη Διάσκεψη.

16:37 «Ιστορική μέρα. Για πρώτη φορά συζητάμε τις εγγυήσεις. Δεν θα ειναι εύκολος ο δρόμος, βρισκόμαστε στην αρχή της συζήτησης», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

16.10 Ομιλία Γκουτιέρες

Την ηγεσία Ακκιντζί και Αναστασιάδη χαιρέτησε ο γ.γ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες σημειώνοντας οτι χάρη στη δική τους δουλειά το τελευταίο διάστημα οφείλεται η ιστορική σημερινή διάσκεψη. Ο ίδιος επεσήμαε την πολυπλοκότητα των θεμάτων της ασφάλειας των εγγυήσεων και ξεκαθάρισε πως η διάσκεψη θα συνεχίσει όσο χρειαστεί καθώς στόχος δεν είναι ένα χρονοδιάγραμμα αλλά μία κατάληξη. Ο ίδιος ο γ.γ των Ηνωμένων Εθνών επεσήμανε πως υπάρχει πολύ δρόμος και ξεκαθάρισε πως «θα εργαστούμε για να πετύχουμε αυτό το στόχο για να φτάσουμε στην επίλυση». Σημείωσε οτι θα πρέπει να βρεθούν τα όργανα για να καθυσηχάσουν τις ανησυχίες τόσο των ε/κ όσο και των τ/κ. Ξεκαθάρισε πως σε εδαφικό περιουσιακό και εξωτερική πολιτική έχει γίνει τεράστια προόδος και σημείωσε πως η συμφωνία δεν θα επικυρωθεί από τους δύο ηγέτες αλλά από τους δύο λαούς.

16:03 Πρόεδρος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί θα πλαισιώνουν τον κ. Γκουντέρες ωστόσο δεν αναμένεται να προβούν σε δηλώσεις.

16.00 Ολοκληρώθηκε το γεύμα-εργασίας που ήταν σε εξέλιξη

15.50 Καθυστέρηση 25 λεπτών για την δήλωση του ΓΓ ΟΗΕ

Ο λόγος της καθυστέρησης παρά το ότι προξένησε απορίες οφείλεται στο ότι η συζήτηση συνεχιζόταν.

15:27 Οι αναφορές Τσαβούσογλου για εγγυήσεις

Συνεχίζοντας τις διαβουλεύσεις για την ασφαλεία και τις εγγυήσεις οι οποίες υπήρξαν η βάση για την ασφάλεια και την σταθερότητα στο νησί τα τελευταία 43 χρόνια, είναι αναγκαία δεδομένου της κατάστασης στην περιοχή.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε δηλώσεις του από την Γενεύη, ανέφερε ότι «αναμένουμε ότι το ζήτημα αυτό πρέπει να αξιολογηθεί με την κατανόηση, σύμφωνα με τις πραγματικότητες στο νησί».

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου υπογραμμίζει την σημασία της συνέχειας του καθεστώτος Ασφάλειας και Εγγυήσεων. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι οι συνομιλίες δεν είναι δυνατόν να συνεχιστούν επ’αόριστον.

Σύμφωνα με πληροφορίες της τ/κ ιστοσελίδα Κίμπρις Ποστασί, στην έναρξη της διάσκεψης, ο κ. Τσαβούσογλου τόνισε το εξής: «Η διευθέτηση αυτού του ζητήματος με τρόπο που θα εξασφαλίσει την πολιτική ισότητα, τα νόμιμα δικαιώματα και την ασφάλεια της τ/κ πλευράς είναι από τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας». Η ιστοσελίδα στηρίζει τις επισημάνσεις της σε πληροφορίες από «διπλωματικές πηγές».

Ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρει ότι οι παράμετροι της λύσης είναι η διζωνικότητα, η δικοινοτικότητα, η πολιτική ισότητα και η ισότητα των δυο «ιδρυτικών κρατών».
«Η συμφωνία που θα επιτευχθεί θα πρέπει οπωσδήποτε να μετατραπεί σε πρωτογενές δίκαιο του Ε.Ε.», αναφέρει ο κ. Τσαβούσογλου. Ακόμη, ο κ. Τσαβούσογλου προσθέτει: «Μια άλλη προτεραιότητα σε ότι αφορά την ευρωπαϊκή πτυχή (της λύσης) είναι η εξής: Μέχρι την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., οι Τούρκοι πολίτες θα πρέπει να απολαμβάνουν με ίσους όρους τις τέσσερις ελευθερίες όπως συμβαίνει και στην περίπτωση των πολιτών της Ε.Ε.».

15.15 Πληροφοριες από ελληνικό ΥΠΕΞ: Είναι νωρίς ακόμη για συμπεράσματα, το επίπεδο της σύνθεσης ανοιχτό. Το κεφάλαιο της ασφάλειας είναι το πρώτο που πρέπει να αντιμετωπιστεί

14:42 Π.Παυλόπουλος: Εφαρμογή ευρωπαϊκού κεκτημένου στο σύνολο του κυπριακού εδάφους

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατέστησε σαφές και ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό στη Γενεύη, ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση του Κυπριακού εάν δεν υπάρξει πλήρης εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου στο σύνολο του κυπριακού εδάφους. Προς τούτο, μάλιστα, επικαλέστηκε την περίπτωση της ενοποίησης των δύο Γερμανιών, προϋπόθεσεις για την οποία αποτέλεσαν η πλήρης εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη τη Γερμανία και η αποχώρηση και του τελευταίου Σοβιετικού στρατιώτη. Δείτε ολόκληρη τη δήλωση ΕΔΩ

14.36 Τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ της Τουρκίας υποβαθμίζουν πλήρως τη Γενεύη

Tα φιλοκυβερνητικά μέσα της Τουρκίας υποβαθμίζουν την σημασία της Γενεύης. Αυτή την στιγμή στα μεγάλα δίκτυα το Κυπριακό ούτε μέσα στις 15 πιο σημαντικές ειδήσεις της ημέρας

14.35 Τσαβούσογλου στο Reuters: Να παραμείνουν οι εγγυήσεις και να αναγνωριστούν οι πραγματικότητες στο νησί.

14.34 «Καλά νέα από αυτές τις συνομιλίες για την Κύπρο, θα μας δώσουν λόγο να είμαστε αισιόδοξοι ξανά» δήλωσε ο ΓΓ των ΗΕ.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τα μάτια όλων στην Κύπρο, αλλά και πολλών από τους εμπλεκόμενους είναι στραμμένα στη Γενεύη, όπου άρχισε η Διάσκεψη για την Κύπρο. Με βάση τις μέχρι στιγμή ενδείξεις, η διάσκεψη δεν αναμένεται να καταλήξει σε κάποιο ολοκληρωμένο σχέδιο λύσης του κυπριακού, αλλά σίγουρα θα διαφανούν οι προθέσεις της Άγκυρας στα επίμαχα θέματα της ασφάλειας, των εγγυήσεων και της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων.

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό

16:20 ΓΓ ΟΗΕ: «O κόσμος σήμερα έχει πολλά ανοιχτά μέτωπα και χρειαζόμαστε διακαώς ένα σύμβολο ειρήνης. Ελπίζω η Κύπρος να γίνει αυτό το σύμβολο στην αρχή του νέου έτους».

15:54 Καθυστέρηση 25 λεπτών στις δηλώσεις Γκουτιέρες.

15:43 Εν αναμονή των δηλώσεων του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

15:16 H Διάσκεψη για την Κύπρο, σύμφωνα με πληροφορίες μας, θα συνεχιστεί και αύριο Παρασκευή.

15:11 «Η Ελλάδα μας στηρίζει, στηρίζουμε Ελλάδα», ανέφερε στο Twitter του ο Γιώργος Λιλλήκας.

15:06 Σύμφωνα με πληροφορίες μας, στην παρέμβασή του ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεχμέτ Τσαβούσογλου ζήτησε να ισχύσουν τα ίδια δικαιώματα που έχουν όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες και για τους Τούρκους πολίτες. Να ισχύουν δηλαδή, οι τέσσερις βασικές ελευθερίες.

15:02 Ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος ηγείται σήμερα της αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Γενεύη για τη Διάσκεψη για την Κύπρο, τόνισε ότι, όταν πρόκειται για την ειρήνη, οι πάντες πρέπει να αναλάβουν το σχετικό ρίσκο και κάλεσε όλους να αδράξουν την ευκαιρία για την επανένωση της Κύπρου, η οποία χωρίζεται από την τουρκική εισβολή του 1974.

14:57 Από κοινού συνάντηση με τους Υπουργούς Εξωτερικών των εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου Νίκο Κοτζιά, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Μπόρις Τζόνσον θα έχει νωρίς το απόγευμα ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στο Παλάτι των Εθνών, στη Γενεύη, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ .

14:52 Οι τουρκικές εγγυήσεις στην Κύπρο πρέπει να παραμείνουν ως έχουν, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ στο πρακτορείο Reuters, προσθέτοντας ότι πρέπει επίσης να αναγνωριστούν οι πραγματικότητες στο νησί.

14:32 «Καλά νέα από αυτές τις συνομιλίες για την Κύπρο, θα μας δώσουν λόγο να είμαστε αισιόδοξοι ξανά», ανέφερε σε δηλώσεις του ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

14:22: Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τον Πρόεδρο της ΕΕ Ζ.Κ. Γιούνκερ

14:18 Πραγματοποιήθηκε δεξίωση και τώρα θα ξεκινήσει το δείπνο εργασίας.

13:58 Στο γεύμα εργασίας που θα πραγματοποιηθεί σε λίγο η κάθε πλευρά θα συμμετέχει με τρία άτομα. Από πλευράς ε/κ πλευράς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη θα συνοδεύει ο ε/κ διαπραγματευτής, Ανδρέας Μαυρογιάννης και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

13:45 Oι εισαγωγικές παρεμβάσεις όλων κινήθηκαν στο γνωστό πλαίσιο όπως κατ’ επανάληψη είχε εκφραστεί μέσα και από δημόσιες τους δηλώσεις.

13:43 Μόλις ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος της διάσκεψης. Ακολουθεί γεύμα εργασίας και έπειτα δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ στις 15:45

13:36 Ο κ. Περδίκης δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι θα παραμείνει στη Γενεύη γιατί η διαδικασία τρέχει και υπάρχουν πολλοί σοβαροί κίνδυνοι. Ένας από αυτούς είναι να διασυνδεθούν τα θέματα της ασφάλειας και εγγυήσεων με τα θέματα που αφορούν τη συνολική λύση, δηλαδή ζητήματα εσωτερικής πτυχής και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πρόσθεσε.

Μεταφέραμε, είπε, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη θέση ότι εάν γίνει μια τέτοια προσπάθεια θα είναι «casus belli» και τότε θα τεθεί θέμα αποχώρησής τους από τη Γενεύη. «Αν δηλαδή γίνει αυτό που τον καλούν κάποιοι και από την Κύπρο, να γίνει το μεγάλο παζάρι».

13:32 Με νεότερη ανάρτησή του στο Twitter ο διπλωματικός συντάκτης του BBC Τζέιμς Λαντέιλ αναφέρει ότι οι πηγές του στη Γενεύη, όπου βρίσκεται και ο ίδιος, αναφέρουν πως ο Τούρκος Πρωθυπουργός Γιλντιρίμ είναι πιο πιθανό να παραστεί στη διάσκεψη για την Κύπρο αύριο Παρασκευή.

13:26 «Πρέπει να αδράξουμε στη στιγμή για επανένωση της Κύπρου», ανέφερε στο Twitter του ο Ζ.Κ. Γιούνκερ.

13:13 Στην δική του παρέμβαση, ο πρόεδρος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε την ιδιότητά του, τόσο ως εκπροσώπου της ε/κ πλευράς όσο και ως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

13:09 Αυτή την ώρα έχει το λόγο ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Κοτζιάς.

13:02 Τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μελβούτ Τσαβούσογλου, συνοδεύουν στη Διάσκεψη δύο σημαντικοί διπλωμάτες. Ο Φεριντούν Σινιρλίογλου, υφυπουργός Εξωτερικών και πολύ βαθύς γνώστης του Κυπριακού και ο Κερίμ Κουράς πρωην πρεσβευτής της Τουρκίας στην Αθήνα και νυν επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ.

13:00 Στην ομιλία του στη Διάσκεψη, ο Μουσταφά Ακιντζί αν και δεν έκανε ευθεία αναφορά σε εγγυήσεις, ωστόσο αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης του αισθήματος ασφάλειας των Τ/κ.

12:59 Από τη Γενεύη ο Μπόρις Τζόνσον απαναλαμβάνει την υποστήριξγ του Ηνωμένου Βασιλείου στις συνομιλίες. Με tweet του, καλεί τις δύο πλευρές να επιδείξουν ευελιξία και δημιουργικότητα.

12:56 Αν υπάρξει υπαναχώρηση του ΠτΔ, θα φύγουμε και εμείς από τη Γενεύη, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο πρόεδρος των Οικολόγων, Γ.Περδίκης

12:52 Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στη διάσκεψη της Γενεύης, αν διαφανεί πιθανότητα εξεύρεσης συμφωνίας, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ.Τζανακόπουλος αναφερόμενος στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, προσθέτοντας ότι αν χρειαστεί θα υπάρξει επικοινωνία μεταξύ του κ. Τσίπρα με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

12:50 Χρειάζεται «ηρωική αποφασιστικότητα» για την επανένωση της Κύπρου, δηλώνει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Σε ανάρτησή του στο twitter, ο κ. Σουλτς γράφει ότι «οι εγγυήτριες δυνάμεις της Κύπρου συναντώνται σήμερα στη Γενεύη. Μια πρωτιά. Μια αποκαλυπτική στιγμή στις προσπάθειες για επανένωση. Μια στιγμή κατά την οποία απαιτείται ηρωική αποφασιστικότητα».

12:46 Συνομιλία Τσαβούσογλου, Κοτζιά και Γκουτέρες.

12:37 Με την προσφώνηση «Αυτού Εξοχότατος», παρουσιάζονται τόσο οι Πρόεδρος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί, όσο και οι ΥΠΕΞ των εγγυητριών δυνάμεων.

12:30 Ξεκινά η Διάσκεψη της Γενεύης για την Κύπρο.

12:28 Έντονη ήταν η παρέμβαση της Γερμανίας για σημαντική κατάληξη στο θέμα του Κυπριακού, αναφέρουν τα τουρκικά Μέσα. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως εάν υπάρξει σήμερα μια προοπτική κατάληξη ή ακόμη και κατάληξη, η Τουρκία είναι διατεθειμένη να κάνει κάποιες παραχωρήσεις, ούτως ώστε να επιτευχθεί η λύσης. Θετικό μάλιστα είναι το κλίμα υπό τουρκικής πλευράς, ανέφερε η ανταποκρίτρια του ΡΙΚ, Άννα Ανδρέου.

12:24 Υποδοχή από τον ΥΠΕΞ της Ελβετίας, στον ΓΓ του ΟΗΕ, ΠτΔ και κ. Ακιντζί, αλλά και όλους του Υπουργούς Εξωτερικών των εγγυητριών χωρών.

12:21 Ολοκληρώθηκε η συνάντηση ΓΓ του ΟΗΕ με τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Από λεπτό σε λεπτό ξεκινάει η Διάσκεψη για την Κύπρο.

12:19 Μπόρις Τζόνσον και Νίκος Κορτζιάς συνομιλούν, λίγο πριν την έναρξη της Διάσκεψης.

12:17 Και ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Μεχμέτ Τσαβούσογλου, έφτασε στο Παλάτι των Εθνών.

12:11 Πήρε τη θέση της η διαπραγματευτική ομάδα του ΠτΔ.

12:08 Αυτή την ώρα η συνάντηση ΓΓ του ΟΗΕ, με ΠτΔ, Ακιντζί και Άιντα.

12:06 Αρχίζει σε λίγα λεπτά η Διάσκεψη για την Κύπρο.

 

11:51 Πληροφορίες του BBC κάνουν λόγο για πιθανή μετάβαση στη Γενεύη του Τούρκου Πρωθυπουργού Μπεναλί Γιλντιρίμ. Πηγές από την Αθήνα αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο μετάβασης στην ελβετική πόλη και του Αλέξη Τσίπρα.

11:44 Στο Παλάτι των Εθνών και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

11:42 Έφτασε και ο Ζ.Κ. Γιούνκερ στο Παλάτι των Εθνών.

11:34 Στο Παλάτι των Εθνών ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί.

11:32 Συνάντηση με την κ. Μογκερίνι έχει ο κ. Κοτζιάς.

11:31 Στη Γενεύη έφτασε ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλόντ Γιούνκερ.

11:28 Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, θα πει στην ομιλία του ότι οι εγγυήσεις είναι αναχρονιστικές και πρέπει να καταργηθούν. Επίσης, θα τονίσει ότι η ΕΕ είναι το ασφαλέστερο πλαίσιο εγγυήσεων και πως στην Κύπρο πρέπει να υπάρχει ένα εναλλακτικό πλαίσιο ασφαλείας, που να αντιμετωπίζει εξωτερικές ή άλλες απειλές. Τέλος σύμφωνα με πληροφορίες, θα προσθέσει πως η λύση και το τέλος της κατοχής θα είναι ένα φωτεινό παράδειγμα για την περιοχή.

11:20 Συνάντηση έχει αυτή την ώρα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τον ΥΠΕΞ της Μεγάλης Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον.


11:19 Δεν θα παραστεί τελικά στη δεξίωση που παραθέτει ο ΟΗΕ, πριν την έναρξη της Διάσκεψης, 
ο Πρόεδρος των Οικολόγων, σύμφωνα με πληροφορίες.

11:14 Αναχώρησε και ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης, Μιχάλης Γεωργάλλας, που συνόδευε την Ελένη Θεοχάρους στη Γενεύη.

11:12 Στη συνάντηση του ΥΠΕΞ Ελλάδος και του Προέδρου Αναστασιάδη, συνοψίστηκαν οι θέσεις της Ελλάδας και Κύπρου τόσο στα διαδικαστικά όσο και σε ζητήματα ουσίας, τα οποία αναμένεται να τεθούν στη συζήτηση που θα ακολουθήσει.

11:10 Και ο κ.Κοτζιάς, μαζί με την ομάδα του, στο χώρο όπου θα πραγματοποιηθεί η διάσκεψη για το Κυπριακό, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

11:07 Στο Παλάτι των Εθνών έφτασε και η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι.

11:03 Έφτασε στο Παλάτι των Εθνών ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

11:02 Συνάντηση με τον Βρετανό ΥΠΕΞ έχει αυτή την ώρα ο κ. Άιντα.

Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, σε ανάρτησή του στο twitter, δημοσιεύει φωτογραφία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη να συνομιλεί με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου πριν την έναρξη της Διάσκεψης.

Προηγούμενη ενημέρωση

Κυπριακό ώρα μηδέν – Αρχίζει η διεθνής διάσκεψη για την Κύπρο

Αρχίζει σήμερα στη Γενεύη η Διάσκεψη για την Κύπρο για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Τη Διάσκεψη θα ανοίξει ο ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και σύμφωνα με πρόγραμμα που γνωστοποιήθηκε από τα ΗΕ στα ΜΜΕ, αυτή θα ξεκινήσει στις 11.15 το πρωί τοπική ώρα Γενεύης (12.15 ώρα Κύπρου).

`Οπως αναφέρεται από τα ΗΕ , η διάσκεψη θα λάβει χώρα σε αίθουσα (Council Chamber) στο Παλάτι των Εθνών «με τη συμμετοχή της Αυτού Εξοχότητας Νίκου Αναστασιάδη, της Αυτού Εξοχότητας Μουσταφά Ακιντζί, του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε και των εκπροσώπων των εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου». Προστίθεται πως «η ΕΕ θα συμμετέχει επίσης ως παρατηρητής/ενδιαφερόμενο μέρος».

Η εκπροσώπηση των τριών εγγυητριών δυνάμεων γίνεται σε επίπεδο ΥΠΕΞ. Χθες έφθασαν στη Γενεύη οι ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας Νίκος Κοτζιάς και Μεβλούτ Τσαβούσογλου και σήμερα φθάνει ο Βρετανός ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον ενώ όπως έγινε γνωστό την ΕΕ θα εκπροσωπήσει αντιπροσωπεία υπό τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με τη συμμετοχή και της `Υπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας Φερντερίκα Μογκερίνι.

Χθες ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε αναφερόμενος στη Διάσκεψη είπε σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ πως αυτό που γίνεται σήμερα είναι ιστορικό, οποιοδήποτε και εάν είναι αποτέλεσμα, γιατί είναι η πρώτη φορά σε αυτή τη διαδικασία που οι εγγυήτριες δυνάμεις συναντώνται με τους Κύπριους για να συζητήσουν το πολύ δύσκολο, όπως το χαρακτήρισε, θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων

Σύμφωνα με τα ΗΕ, το πρώτο μέρος της διάσκεψης θα ολοκληρωθεί στις 1300 και αυτή θα επαναρχίσει στις 1800 τοπική ώρα. `Ολες οι συνόδοι της διάσκεψης θα πραγματοποιηθούν κεκλεισμένων των θυρών.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο ΓΓ των ΗΕ θα προβεί σε δήλωση προς τα ΜΜΕ στις 1445 τοπική ώρα, στην παρουσία των δυο ηγετών.

Οι αφίξεις των επικεφαλής των αντιπροσωπειών είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν στις 0915 το πρωί ώρα Γενεύης ενώ στις 11 είναι προγραμματισμένη η λήψη φωτογραφιών του ΓΓ με τους δυο ηγέτες.

Στο μεταξύ στις 9.30 σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με τον `Ελληνα ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά. Οι δυο άνδρες είχαν χθες μια σύντομη συνάντηση μετά την άφιξη του κ. Κοτζιά στη Γενεύη, στην παρουσία και του ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη.

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις

12.28 Αντιδράσεις στα κατεχόμενα με την κατάθεση χάρτη από τον Μουσταφά Ακιντζί, καθώς τονίζουν πως έπρεπε να εξασφαλίσει καταρχάς την εκ περιτροπής Προεδρία. Ο κ Οσκιουρκιούν αναφέρει σε tweet του ότι είναι μεγάλο λάθος

12.16 Αφίχθηκε ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας κ. Τσαβούσογλου

12.12 Τριμερής Συνάντηση ΠτΔ-Ακιντζί-Γκουτιέρες

12.04 Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί συναντήθηκε για μισή ώρα, την Πέμπτη, στις 10.00πμ (τοπική ώρα), με τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον και τον Υφυπουργό Ευρώπης Σερ Άλαν Ντάνκαν, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στη Γενεύη, ενόψει και της Διάσκεψης για την Κύπρο, που είναι προγραμματισμένη να αρχίσει στις 11.15πμ (τοπική).

11.59 Αναμένετε η άφιξη του ΥΠΕΞ της Τουρκίας. Καθυστέρηση 15 λεπτών.

11.45 Άφιξη του Πρόεδρου Αναστασιάδη στο “ Παλάτι των Εθνών”

11.43 Άφιξη κ Γιούνκερ στο “ Παλάτι των Εθνών”

11.40 Ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας αναμένεται να αναφερθεί στην αναγκαιότητα των Τουρκικών εγγυήσεων στο νησί

11.39 Ο ΓΓ το ΟΗΕ θα προβεί σε δηλώσεις στις 15,45 ώρα Κύπρου

11.34 Ο Τ/κ ηγέτης αφίχθηκε στο “Παλάτι των Εθνών”

11.32 Συνάντηση ΓΓ του ΟΗΕ με τον Πρόεδρο της Έλβετίας κ. D. Burkhalter

11.30 Ο κ. Κοτζίας αναμένετε να αναφερθεί για τις ιστορικές ευθύνες που έχουν όσοι βρίσκονται στην Διάσκεψη. Αναφέροντας πως θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα κράτος όπου θα βάζει σε τέρμα την κατοχή

Θα ζητήσει την κατάργηση όλων των εγγυήσεων και αποχώρηση όλων τον στρατευμάτων από το νησί καθώς δεν νοείται το 2017 σε μία χώρα της ΕΕ να υπαρχή αυτό το αναχρονιστικό καθεστώς

Θα προτείνει είναι εναλλακτικό σύστημα ασφάλειας που θα προστατεύει την Κύπρο από κινδύνους που τυχόν προέλθουν από εκτός ή εντός.

Μεγάλη ευθύνη για αυτό το θέμα έχει η ΕΕ, που πρέπει να αναλάβει καθοριστικό ρόλο

11.22 Συνάντηση Μογκερίνι- Κοτζία

11.20 Ο ΠτΔ έχει τώρα συνάντηση με τον Μπόρις Τζόνσον και τον Άλαν Ντάκαν

11.10 Άφιξη του Έλληνα ΥΠΕΞ κ Κοτζιά

11.07 Στο “Παλάτι των Εθνών” η κ Μογκερίνη

11.04 Άφιξη ΓΓ του ΟΗΕ στο “Παλάτι των Εθνών”. Αναμένεται σε 15 λεπτά να προσέλθουν στο χώρο ο ΠτΔ και ο κατοχικός ηγέτης

10.59 Tweet Έιντε με τον ΥΠΕΞ της Βρετανίας κ Μπόρις

10.46 Συνάντηση ΠτΔ με τον κ Κοτζία

10.40 Πληροφορίες αναφέρουν πως η Πρόεδρος του κινήματος Αλληλεγγύη κ Θεοχάρους, φέρετε ότι θα αποχωρήσει εντός της ημέρας από την Γενεύη

10.39 Θυμίζουμε ότι κατά την χθεσινή συνάντηση για το εδαφικό η Ελληνοκυπριακή πλευρά κατέθεσε χάρτη με το κατώτατο ποσοστό της Τ/κ Διοικησης να είναι στο 28,2 ενώ η Τουρκοκυπριακή πλευρά κατάθεσε χάρτη με το ανώτατο ποσοστό της Τ/κ Διοίκησης να είναι 29,2.

10.35 Αφιχθεί στο «Παλάτι των Εθνών» ο ΥΠΕΞ της Βρετανίας Μπορις Τζόνσον

10.27 Πληροφορίες των τ/κ μέσων αναφέρουν πως στην Γενεύη θα παραστεί ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Γιλντιριμ. Η πλευρά της Ελλαδας και της Βρετανίας δεν το αποδέχονται ως κριτήριο για να παραστούν ο κ. Τσίπρας και κ. Μέι αντίστοιχα

10.24 Ο κ Γιούνκερ ανέφερε χθες πως στην Γενεύη θα παραστεί προσπαθώντας να γεφυρώσει της διαφωνίες

10.22 Η Βρετανία είναι ανοικτή σε ότι αποφασιστεί από Τουρκία και Ελλάδα χωρίς να θέλει να έχει κάποιο ειδικό ρολό, διατηρώντας έτσι ουδέτερη στάση.
Στο πλευρό του Βρετανού ΥΠΕΞ στην Γενεύη βρίσκονται 35 τεχνοκράτες

10.19 Η θέση της Ελλάδας και της Κύπρου στην Διάσκεψη είναι μια λύση χωρίς στρατεύματα και εγγυήσεις. Ενώ οι τουρκικές θέσεις αναφέρονται σε λύση όπου θα συνεχίζεται η παρουσία των στρατευμάτων και των εγγυήσεων.

10.16 Πυρετός προετοιμασιών στην Γενεύη. Ο ΠτΔ ετοιμάζεται αυτήν την στιγμή να συναντήσει τον κ Κοτζιά για συντονισμό ενεργειών. Συνάντηση είχαν και χθες. Στη συνέχεα θα υπάρξει συνάντηση και με τον Μπορις Τζονσον.
Οικοδεσπότης της Διάσκεψης θα είναι ο κ Μόλλερ όπου θα υποδεχτεί τον , ΓΓ του ΟΗΕ, οι οποίοι στην συνέχεα θα υποδεχτούν τους συμμετέχοντες της Διάσκεψης.

Στη συνέχεια ο ΓΓ θα έχει συνάντηση με τον ΠτΔ και τον κ. Ακιντζί

09.59 Φωτογραφία από την άφιξη του ΓΓ του ΟΗΕ στην Γενεύη.

09.21 Στις 10.30 ώρα Κύπρου, ο ΠτΔ θα συναντήσει τον ΥΠΕΞ της Ελλάδας κ . Κοτζιά ενώ στις 11.00 ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συναντήσει των ΥΠΕΞ της Αγλλία κ. Τζόνσον

09.08 Άφιξη του ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, χθες στην Γενεύη

08.05 Ο Υπουργός Ευρώπης σερ Άλαν Ντάνκαν διαβεβαίωσε ότι η βρετανική κυβέρνηση θα κάνει όλα τα απαραίτητα βήματα για να στηρίξει τις συνομιλίες λύσης του Κυπριακού , σε συζήτηση του με φιλοκύπριους βουλευτές του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος την Τετάρτη.

07.34 Τζόνσον: Εφικτή η λύση με ‘ανοιχτό μυαλό και ευελιξία’
Ο Μπόρις Τζόνσον λίγες ώρες πριν μεταβεί στη διάσκεψη για την Κύπρο στην ελβετική πόλη, δήλωσε στήριξη των συνομιλιών της Γενεύης και αισιοδοξίας για λύση εφόσον επιδειχθεί ευελιξία.

«Χαιρετίζω το συνεχιζόμενο θάρρος και τη δέσμευση που έχουν επιδείξει και οι δύο πλευρές. Οι συνομιλίες στη Γενεύη επί της λύσης του Κυπριακού προσφέρουν σε αμφότερες τις πλευρές μία μοναδική ευκαιρία να βρουν μία λύση. Το Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει πλήρως τη διαδικασία λύσης και είναι έτοιμο και πρόθυμο να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί», δήλωσε ο κ Τζόνσον.

07.25 Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει σε γραπτή του ανακοίνωση πως οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό βρίσκονται στο τελευταίο τους στάδιο.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι στο πλαίσιο αυτό οι εγγυήτριες δυνάμεις Τουρκία, Ελλάδα και Βρετανία θα συμμετάσχουν στη Διάσκεψη για την Κύπρο στις 12 Ιανουαρίου στη Γενεύη μαζί με τις δύο πλευρές στο νησί.

07.22 Συνάντηση με τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον και τον Υφυπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Σερ `Αλαν Ντάνκαν θα έχει αύριο το πρωί στις 9.35 ώρα Γενεύης ο Τ/Κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί σύμφωνα με τ/κ πηγές.

 

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο

Powered by moviekillers.com