Μηνύματα προς πολλούς αποδέκτες από Αναστασιάδη

Print Friendly and PDF
Τουρκική πλευρά, επικριτές του στο εσωτερικό μέτωπο και άλλοι βρέθηκαν στο στόχαστρο του προέδρου Αναστασιάδη

Μηνύματα προς πολλούς αποδέκτες έστειλε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενημερώνοντας τους πολίτες για τις τελευταίες εξελίξεις του κυπριακού. Στην τουρκική πλευρά, πέραν από τις επικρίσεις για την αδιάλλακτη στάση της,  είπε ότι πρέπει  να ξαναμελετήσει την πρόταση του με νηφαλιότητα και να την αποδεχθεί για να προχωρήσει η διαδικασία επίλυσης του κυπριακού.

Την ίδια ώρα και με αφορμή ερώτηση για τις έρευνες φυσικού αερίου, ο κ Αναστασιάδης ξεκαθάρισε  ότι τα κυριαρχικά δικαιώατα της Κύπρου δεν είναι υπό διαπραγμάτευση.Μάλιστα, πρόσθεσε ότι η Τουρκία και οι τουρκοκύπριοι θα έπρεπε θα επιθυμούν τη διενέργεια των ερευνών για να διαφανεί κατά πόσον υπάρχει φυσικό αέριο, το οποίο σε περίπτωση λύσης θα ανήκει σε όλους, ελληνοκύπριους και τουρκοκύπριους.

Στο διάγγελμα του ο κ. Αναστασιάδης άφησε αιχμές και σε διάφορους στο εσωτερικό μέτωπο, οι οποίοι επικρίνουν τους τελευταίους χειρισμούς του.

Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων τέθηκε τόσο έντονα και ξεκάθαρα επί της δικής του διακυβέρνησης και έκρινε ως επίτευγμα το ότι η Τουρκία παρακάθησε σε διάσκεψη, με αντικείμενο το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Σε άλλα σημεία του διαγγέλματος του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι εμπόδιο για πρόοδο στις συνομιλίες αποτελεί η επιμονή της τουρκοκυπριακής πλευράς σε εγγυήσεις και παραμονή κατοχικών στρατευμάτων και μετά τη λύση.

Σύμφωνα με τον ΠτΔ, ο ίδιος παραμένει απόλυτα συνεπής με τα όσα συμφωνήθηκαν με τον Τ/κ ηγέτη και κάλεσε τόσο την Τουρκία, όσο και τον Μουσταφά Ακιντζί, εάν θέλουν λύση, να επανεξετάσουν με νηφαλιότητα την πρότασή του.

Στο μεταξύ, για τις συναντήσεις του με τον Μουσταφά Ακιντζί και την πρόταση που υπέβαλε για τη μεθοδολογία συνέχισης των συνομιλιών, ενημέρωσε σήμερα τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σημειώνεται ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης άσκησαν κριτική για τους χειρισμούς του Προέδρου, με τους περισσότερους αρχηγούς να εκφράζουν φόβους για ναυάγιο των συνομιλιών.

Aυτούσια η δήλωση του Προέδρου

Συμπατριώτισσες, Συμπατριώτες,

Νοιώθω την ανάγκη να επικοινωνήσω μαζί σας, όπως άλλωστε αποτελεί υποχρέωση μου, προκειμένου να ενημερώσω για την παρούσα κατάσταση πραγμάτων αλλά και για την πρόταση που την περασμένη βδομάδα υπέβαλα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Προ της όποιας άλλης αναφοράς, θα ήθελα να κάνω ξεκάθαρο πως στόχος μου δεν είναι ούτε να εμπλακώ σε ένα παιχνίδι επίρριψης ευθυνών, αλλά ούτε και να σχολιάσω τα όσα μου αποδίδονται είτε από Τουρκικής ή Τουρκοκυπριακής πλευράς, είτε, δυστυχώς, και από πολιτευόμενους της Ελληνοκυπριακής κοινότητας.

Στόχος μου είναι η αποκατάσταση της αλήθειας για μια πρόταση, η υιοθέτηση της οποίας θα δημιουργήσει τις βάσιμες προοπτικές για να μπορούμε να αισιοδοξούμε για ένα θετικό αποτέλεσμα το συντομότερο δυνατόν.

Συμπατριώτισσες, Συμπατριώτες,

Όπως όλοι καλά γνωρίζουν, παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στα 5 Κεφάλαια της Διακυβέρνησης, Οικονομίας, Περιουσιακού, Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένου του εδαφικού με την ανταλλαγή Χαρτών – για πρώτη φορά – επί συμφωνημένου πλαισίου, παραμένουν διαφωνίες ή και καταγράφονται υπαναχωρήσεις επί των όσων έχουν συμφωνηθεί.

Ένα σημαντικό Κεφάλαιο που αποτελεί και την κύρια πηγή της επικρατούσας απαράδεκτης κατάστασης, είναι η συνέχιση της παρουσίας των κατοχικών στρατευμάτων όπως και η Συνθήκη Εγγυήσεων.

Μετά την άρνηση της Τουρκοκυπριακής πλευράς να καταθέσει Χάρτες επί του Εδαφικού στο Mont Pelerin και την εμμονή της πως για να το πράξει θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί πολυμερής Διάσκεψη, αλλά, βεβαίως, και της δικής μας επιθυμίας πως επιτέλους θα έπρεπε να τεθεί η Τουρκία ενώπιον των ευθυνών της, την 1η Δεκεμβρίου 2016 έλαβα την απόφαση ευθύνης για πραγματοποίηση διάσκεψης επί του Κυπριακού στη Γενεύη.

Στη Γενεύη, πέραν από την ανταλλαγή Χαρτών εντός συμφωνημένου πλαισίου – επαναλαμβάνω για πρώτη φορά– πραγματοποιήθηκε η Διάσκεψη για την Κύπρο, έστω και χωρίς αποτέλεσμα.

Παρά ταύτα, όπως καταγράφεται και στο Ανακοινωθέν των Ηνωμένων Εθνών της 12ης Ιανουαρίου 2017, απεφασίσθη η σύσταση ομάδων τεχνοκρατών για προετοιμασία της συνέχισης της Διάσκεψης σε πολιτικό επίπεδο.

Μετά τη σύσκεψη των τεχνοκρατών στις 18 Ιανουαρίου 2017, οι δύο ηγέτες, συνεπείς στα συμφωνηθέντα της Γενεύης, αποφάσισαν την 1η Φεβρουαρίου 2017 να ζητήσουν από τα Ηνωμένα Έθνη να προετοιμάσουν, σε συνεννόηση με τις εγγυήτριες δυνάμεις, τη συνέχιση της Διάσκεψης για την Κύπρο σε πολιτικό επίπεδο, στις αρχές Μαρτίου.

Ταυτόχρονα εισηγήθηκα την καταγραφή επί ενός τριπτύχου:

(α) των συγκλίσεων και συναντιλήψεων που είχαν μέχρι εκείνη την στιγμή επιτευχθεί,
(β) των εκκρεμοτήτων που η απόσταση ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι μικρή, όπως επίσης
(γ) των θεμάτων εκείνων που όπως προέκυπτε από την μέχρι τότε συζήτηση, υπήρχαν ουσιώδεις διαφωνίες ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Την ίδια στιγμή, πρότεινα στον Τουρκοκύπριο ηγέτη όπως προχωρήσουμε σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη και με απόλυτο σεβασμό στην αρχή ότι, τίποτα δεν θεωρείτε συμφωνημένο αν δεν συμφωνηθούν όλα, να ενημερώσουμε σχετικά τον Κυπριακό λαό για την πρόοδο που είχε μέχρι τότε επιτευχθεί.

Η αντίδραση της Τουρκοκυπριακής πλευράς ήταν αρνητική και στα δύο αιτήματα.

Με την επανάληψη των συνομιλιών στις 11 Απρίλιου, ύστερα από την αναίτια διακοπή του διαλόγου για δύο μήνες, συμφωνήθηκε ένας νέος κύκλος συναντήσεων, με ημερομηνία εκτίμησης των αποτελεσμάτων την 17η Μαΐου.

Κατά την τελευταία συνάντηση της 17ης Μαΐου, 2017 ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επικαλούμενος την έλλειψη προόδου υπέβαλε την Πρόταση όπως πραγματοποιηθεί μια νέα διάσκεψη στην Γενεύη κατά την οποία οι δύο πλευρές θα παρουσίαζαν τις κύριες επιδιώξεις τους προκειμένου να σημειωθεί μέσα από διαδικασία πάρε – δώσε πρόοδος.

Ταυτόχρονα αξίωσε όπως ανασταλούν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συναισθανόμενος την κρισιμότητα των στιγμών και με μοναδικό στόχο να αποτρέψω ένα διαφαινόμενο αδιέξοδο, αφού απέρριψα την αξίωση για αναστολή των ενεργειακών μας σχεδιασμών και απόλυτα συνεπείς με όσα από κοινού συμφωνήθηκαν στις 12 Ιανουαρίου στη Γενεύη και την 1η Φεβρουαρίου στην Κύπρο, πρότεινα την άμεση μετάβαση στη Γενεύη και προκειμένου να έχει απτά αποτελέσματα:

Πρώτον: Να συνέλθει η Διάσκεψη για την Κύπρο προς ολοκλήρωση και κατάληξη της συζήτησης στο Κεφάλαιο της Ασφάλειας και Εγγυήσεων.

Δεύτερον: Εάν και εφόσον υπάρξει κατάληξη να προχωρήσουμε αμέσως στην συζήτηση και επίλυση του Εδαφικού, και

Τρίτον: Εν συνεχεία παραμονή στη Γενεύη για όσο χρειαστεί, προκειμένου να πετύχουμε όχι μόνο ουσιαστική πρόοδο άλλα ακόμη και συνολική επίλυση του Κυπριακού

Συμπατριώτισσες και Συμπατριώτες,

Επειδή από Τουρκικής και Τουρκοκυπριακής πλευράς προβάλλεται ο ισχυρισμός, αλλά δυστυχώς και από κύκλους της Ελληνοκυπριακής κοινότητας, πως η πρόταση μου είτε αποτελεί τάχα πρόταξη είτε επικεντρώνεται σε θέματα διαδικασία, θέλω να επαναλάβω πως είναι απόλυτα συνεπής με όσα από κοινού έχουν συμφωνηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, όπως καταγράφονται στα Ανακοινωθέντα των Ηνωμένων Εθνών της 1ης Δεκεμβρίου 2016, της 12ης Ιανουαρίου 2017 και της 1ης Φεβρουαρίου 2017.

Θέλω να επαναλάβω για άλλη μια φορά την αποφασιστικότητα μου να προχωρήσω μέσα από ένα διάλογο ουσίας και μακριά των οποιονδήποτε σκοπιμοτήτων, σε μια λύση που θα τερματίζει οριστικά την απαράδεκτη επικρατούσα κατάσταση.

Μια λύση που θα δημιουργεί ένα σύγχρονο Ευρωπαϊκό κράτος, με διασφάλιση των δικαιωμάτων του συνόλου των πολιτών και θα επιτρέπει μέσα από συνθήκες ασφάλειας την ειρηνική συμβίωση και συνδημιουργία μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Καλώ για άλλη μια φορά την Τουρκία και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, εάν πράγματι επιθυμούν όπως ισχυρίζονται τη λύση του Κυπριακού προβλήματος, να επανεξετάσουν με νηφαλιότητα τις πρόταση που υπέβαλα, η οποία θεωρώ πως μπορεί να δώσει απάντηση στα όσα προβλήματα αντιμετωπίζουμε στο διάλογο.

Την ίδια ώρα, θα ήθελα για ύστατη φορά να κάνω έκκληση προς τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, πως οι προκλήσεις, οι απειλές και τα προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι πέραν και πάνω από σκοπιμότητες που υπαγορεύονται από προσωπικές ή άλλες επιδιώξεις.

Η πρόταση Αναστασιάδη

Η πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί για απεμπλοκή στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και για μια νέα διάσκεψη για το Κυπριακό επικεντρώνεται σε τρία σημεία και προνοεί.

-Συζήτηση και συμφωνία στο κεφάλαιο της ασφάλειας-εγγυήσεων.

-Συζήτηση και συμφωνία στο εδαφικό

-Συζήτηση των άλλων τεσσάρων κεφαλαίων (περιουσιακό, διακυβέρνηση, οικονομία, ζητήματα Ευρωπαϊκής Ένωσης), με στόχο την τελική κατάληξη σε συνολική συμφωνία.

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως πως ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών, επιστρέφει αύριο το βράδυ στην Κύπρο και αναμένεται πως θα προσπαθήσει να γεφυρώσει τις δύο πλευρές. Όπως επισημαίνεται θα γίνουν χωριστές συναντήσεις με τους δύο ηγέτες πιθανότατα την Τετάρτη.