Πρόεδρος Αναστασιάδης: Βελτιωμένο το κλίμα στις διαπραγματεύσεις

Print Friendly and PDF

 

Περισσότερες απο τέσσερις ώρες διήρκησε η σημερινή νέα συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τονΤουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακκιντζί, στο πλαίσιο των εντατικοποιημένων συνομιλιών.

Οπως ανέφερε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, έχει αποφασιθεί να μην γίνονται δηλώσεις, προσθέτοντας οτι θα εκδοθεί δελτίο τύπου, μετά την ολοκλήρωση όλων των προγραμματισμέων συντήσεων στις δεκατέσσερις Σεπτεμβρίου.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε να γίνει σεβαστή η απόφαση, επισημαίνοντας οτι στόχος δεν είναι να υπάρξει συσκότιση αλλά να προσταστευθεί η διαδικασία.
Κληθείς να απαντήσει πως ήταν το κλίμα που επικράτησε στη σημερινή συνάντηση, ο κύριος Αναστασιάδης ανέφερε οτι κλίμα γενικά βελιώνεται.

Η σημερινή συνάντηση ήταν η δεύτερη από τις συνολικά επτά συναντήσεις του νέου γύρου των διαπραγματεύσεων, στις οποίες θα συζητηθούν και τα έξι βασικά κεφάλαια του Κυπριακού. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι το αποτέλεσμα των συναντήσεων θα κρίνει το μέλλον της διαδικασίας.

Στις τελευταίες του δηλώσεις, ο Μουσταφά Ακκιντζί, ανέφερε ότι είναι δυνατό να υπάρξει συμφωνία, εάν η Ελληνοκυπριακή πλευρά, δεν κάνει το λάθος να προβάλει ανέφικτα αιτήματα, κατά την έκφρασή του.

Προηγούμενη ενημέρωση

Στα βαθιά από σήμερα Αναστασιάδης – Ακιντζί

Νέα συνάντηση στο πλαίσιο των εντατικοποιημένων συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού έχουν από τις 10 το πρωί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Τ/Κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Πρόκειται για τη δεύτερη από τις συνολικά 7 συναντήσεις του νέου γύρου εντατικοποιημένων συνομιλιών. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι το αποτέλεσμα των συναντήσεων των δύο ηγετών μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου θα κρίνει το μέλλον της διαδικασίας. Από σήμερα μέχρι και τις 14 Σεπτεμβρίου θα συζητηθούν και τα 6 βασικά κεφάλαια του Κυπριακού.

Στις τελευταίες του δηλώσεις, ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε ότι είναι δυνατόν να υπάρξει συμφωνία εάν η Ε/Κ πλευρά δεν κάνει το λάθος να προβάλει όπως είπε ανέφικτα αιτήματα. Χαρακτήρισε κρίσιμες τις επόμενες 6 συναντήσεις και ευχήθηκε όπως καταστεί τελικά εφικτό να εκδοθεί κοινή δήλωση στις 14 Σεπτεμβρίου και να υπάρξει φως σε ότι αφορά την διενέργεια τριμερούς και πενταμερούς συνόδου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε δηλώσεις του στο Προεδρικό μετά την πρώτη συνάντηση, στις 23 Αυγούστου, είπε ότι η συνάντηση ήταν αρκετά δημιουργική για τη μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί και αρκετά διευκρινιστική για θέματα που έχουν παρατηρηθεί τις τελευταίες ημέρες.

ο Πρόεδρος είπε ότι έχουν καθοριστεί κεφάλαια που θα συζητούνται σε κάθε μία των συναντήσεων. Ερωτηθείς αν έχει καθοριστεί συνάντηση για συζήτηση του περιουσιακού απάντησε καταφατικά και πρόσθεσε ότι “βεβαίως δεν θα αναφερόμαστε συγκεκριμένα σε χάρτες, ονόματα κλπ όσον αφορά το εδαφικό, αλλά θα συζητηθούν κάποια κριτήρια που πρέπει να διέπουν τις εδαφικές αναπροσαρμογές που είναι και απόλυτα συνδεδεμένες με το περιουσιακό”.

“Το ίδιο θα γίνει και όσον αφορά την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Η βασική αρχή που συμφωνούμε και οι δύο είναι ότι η ασφάλεια του ενός δεν μπορεί να αποτελεί απειλή για τον άλλον”, ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.