Πρόεδρος Αναστασιάδης: Μεγάλος ο ρόλος των μόνιμων μελών του ΣΑ

Print Friendly and PDF

Τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών μπορούν να παίξουν μεγάλο ρόλο στην εξεύρεση λύσης στο θέμα της ασφάλειας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.

«Δεν γνωρίζω εάν τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θέλουν να εμπλακούν (στις συνομιλίες της Γενεύης) γιατί είναι μια πρωτοβουλία κυπριακής ιδιοκτησίας. … Αλλά ασφαλώς μπορούν να παίξουν μεγάλο ρόλο στην εξεύρεση λύσης στο θέμα της ασφάλειας», ανέφερε.

Πρόσθεσε πως «αυτή είναι μια από τις επιλογές για τερματισμό της Συνθήκης Εγγυήσεων. Το Συμβούλιο Ασφαλείας μπορεί να γίνει ο μόνος εγγυητής κάτω από το `Αρθρο 7 (του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών) για την εφαρμογή, για την ασφάλεια», σημείωσε

Ερωτηθείς εάν είναι πιθανόν να γίνει ένα δημοψήφισμα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως «εάν μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις ανησυχίες για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις και εάν καταφέρουμε να βρούμε μια λύση σε σχέση με τις εδαφικές αναπροσαρμογές, τότε θα είμαστε ελεύθεροι να συζητήσουμε τα εναπομείναντα ανεπίλυτα θέματα στα τέσσερα κεφάλαια και τότε γιατί όχι».

Αναφερόμενος στις προσπάθειες για λύση, σημείωσε πως δεν παρατηρείται οποιαδήποτε πρόοδος γιατί υπάρχουν δυο καίρια θέματα που παραμένουν ανεπίλυτα, αυτό της ασφάλειας και των εγγυήσεων, που περιλαμβάνει την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και το εδαφικό.

Επεσήμανε πως υπήρξε πρόοδος στα θέματα της διακυβέρνησης, της κατανομής της εξουσίας, της οικονομίας και στο περιουσιακό, αλλά δεν χρειάζεται να συνεχίσουν να συζητούν αυτά τα θέματα χωρίς να προχωρούν στο εδαφικό και στην ασφάλεια.

«Δεν υπάρχει λόγος να πάμε στη Γενεύη και να επαναλάβουμε του εαυτούς μας γιατί έχουμε τις διαπραγματεύσεις στο νησί. Επαναλαμβάνουμε τους εαυτούς μας σε ό,τι αφορά τα τέσσερα κεφάλαια», πρόσθεσε.

Σημείωσε εξάλλου πως οι επιθετικές πολιτικές της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο σε σχέση με τις έρευνες και την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου περιπλέκουν περαιτέρω τις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού.

Επίσης ανέφερε πως οι ενέργειες της Τουρκίας δεν θα σταματήσουν το νησί από το να επιδιώκει την υλοποίηση της ατζέντας του και από το να τιμήσει τις συμφωνίες που έγιναν με τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, στις οποίες δόθηκε άδεια για έρευνες και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε εξάλλου πως έχει απευθύνει πρόσκληση στον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν να επισκεφθεί την Κύπρο και πως εάν δεν μπορέσει, τότε ίσως ο Πρωθυπουργός Μεντβέντεφ να έχει τη δυνατότητα, με βάση το πρόγραμμά του, να επισκεφθεί το νησί.

Σε περίπτωση που δεν μπορέσουν, έχω ζητήσει να γίνω δεκτός από τον Πρόεδρο Πούτιν και τον Πρωθυπουργό Μεντβέντεφ. Μιλούμε για το φθινόπωρο, σημείωσε.

Είπε εξάλλου πως κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Ρώσου ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ στην Κύπρο είχε την ευκαιρία να τον ευχαριστήσει για τη σταθερή στήριξη της Ρωσίας στο Κυπριακό, τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο, και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη και εκτίμησή του προς τον Πρόεδρο Πούτιν και την Κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την υποστήριξή τους.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως οι ηγέτες της ΕΕ κάνουν προσπάθειες για να ξεπεραστούν τα ρήγματα στις σχέσεις με τη Ρωσία.

«Πιστεύω πως σιγά σιγά γίνονται προσπάθειες για να δούμε πώς θα υπερπηδηθούν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί μετά την κρίση με την Κριμαία», ανέφερε.

Επεσήμανε πως ο Πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντιμίτρι Μεντβέντεφ θα συναντηθεί με το Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο Ιταλός Πρωθυπουργός Τζεντιλόνι επισκέφθηκε πρόσφατα τη Μόσχα και στο παρελθόν η Γερμανίδα Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ επίσης επισκέφθηκε τη Ρωσία.

Αυτά είναι ενδείξεις ότι όλοι προσπαθούν να δουν πως, σε σχέση με τις συμφωνίες του Μινσκ, μπορούν να ομαλοποιήσουν τις σχέσεις με τη ρωσική Ομοσπονδία, σημείωσε.

Αναφέρθηκε επίσης στις οικονομικές σχέσεις Κύπρου – Ρωσίας, σημειώνοντας το πόσο σημαντικό είναι το γεγονός πως Ρώσοι επιχειρηματίες επενδύουν στην Κύπρο. Είπε πως οι επιχειρηματίες αυτοί έχουν συμβάλει πολύ στην ανάπτυξη της χώρας.

Αναφερόμενος στο Brexit, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως η Κύπρος, για την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων εταίρων εισαγωγών και εξαγωγών, επιθυμεί να διασφαλίσει ότι πως οι διαπραγματεύσεις για το Brexit δεν θα έχουν ζημιογόνα αποτελέσματα για το νησί στα θέματα του εμπορίου, των επενδύσεων και των δικαιωμάτων των απόδημων πολιτών και των δυο χωρών.

Είπε πως εφόσον ένας μεγάλος αριθμός Κυπρίων ζουν στο ΗΒ και πολλοί Βρετανοί υπήκοοι κατοικούν στην Κύπρο οι διαπραγματεύσεις για το Brexit πρέπει να εγγυώνται ότι αυτοί οι πολίτες θα διατηρήσουν τα δικαιώματά τους όπως αυτά της διαμονής, της άδειας εργασίας, της σύνταξης, της κοινωνικής ασφάλισης και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Αναφερόμενος στα θέματα της τρομοκρατίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως η Ρωσία και η ΕΕ πρέπει να εργαστούν μαζί για αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και της ριζοσπαστικοποίησης, βελτιώνοντας μεταξύ άλλων την ανταλλαγή πληροφοριών.

Επεσήμανε πως το φαινόμενο των λεγόμενων ξένων μαχητών, ιδιαίτερα αυτών που φεύγουν τώρα από τα πεδία των μαχών στη Συρία και το Ιράκ, χρήζει άμεσης προσοχής.

Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη αντιμετώπισης του θέματος της χρηματοδότησης των τρομοκρατών.